Skip to content

Wat is depressie?

Depressie

Je hebt misschien wel eens van depressie gehoord, maar weet je ook wat het eigenlijk is en hoe het mensen beïnvloedt? Het is belangrijk om de tekenen, symptomen en behandelingen van depressie te begrijpen, zodat we degenen die het moeilijk hebben beter kunnen ondersteunen. Laten we eens nader bekijken wat depressie eigenlijk is.

Depressie uitgelegd

Depressie is een emotionele stoornis die gevoelens van aanhoudend verdriet, hopeloosheid en waardeloosheid veroorzaakt. Het kan ook leiden tot gedragsveranderingen en lichamelijke symptomen zoals vermoeidheid, slaapproblemen of verlies van eetlust. Mensen met een depressie melden vaak dat ze het gevoel hebben vast te zitten in een “sleur” of alsof ze stroomopwaarts zwemmen zonder einde in zicht. Ze kunnen moeite hebben zich op taken te concentreren of geen plezier meer vinden in dingen waar ze vroeger van genoten.

Symptomen van een depressie

Depressie kan ontmoedigend zijn om mee om te gaan. Het is niet zomaar je neerslachtig of verdrietig voelen, het is een psychische aandoening die veel begrip vereist en waar helaas nog steeds een stigma omheen hangt. Het is dus belangrijk om te weten wat de tekenen en symptomen van depressie zijn, zodat je ze bij jezelf of anderen kunt herkennen.

Depressie treft iedereen anders, waardoor het moeilijk is om één enkel symptoom aan te wijzen als indicatie van de aandoening. Er zijn echter enkele veel voorkomende tekenen waar je op moet letten als je denkt dat je misschien aan een depressie lijdt. Deze omvatten:

  1. Lage stemming: Dit is waarschijnlijk het meest voor de hand liggende symptoom, maar ook het meest subjectieve. Als mensen die je goed kennen merken dat je stemming in de loop der tijd drastisch is veranderd, is het de moeite waard om bij jezelf te rade te gaan en te overwegen of er niet meer aan de hand is dan alleen een neerslachtig gevoel.
  2. Verlies van belangstelling: Bij een depressie komt het vaak voor dat je je belangstelling verliest voor activiteiten of hobby’s die vroeger vreugde of voldoening brachten. Mensen stoppen vaak met activiteiten waar ze vroeger van hielden of nemen er minder vaak aan deel dan vroeger.
  3. Slaapproblemen: Veranderingen in slaappatronen zijn een ander veel voorkomend symptoom van depressie. Dit kan bestaan uit moeite met inslapen, vaak wakker worden gedurende de nacht en/of lang slapen overdag.
  4. Constante vermoeidheid: Je de hele tijd uitgeput voelen is een teken dat er iets mis kan zijn. Vooral als deze vermoeidheid geen verband houdt met lichamelijke activiteit of gebrek aan rustgevende slaap. Mensen met een depressie voelen zich vaak uitgeput, zelfs als ze genoeg geslapen hebben en zich overdag niet lichamelijk te veel hebben ingespannen.

Als een combinatie van deze symptomen je bekend in de oren klinkt, dan is het misschien tijd om met iemand te praten over hoe je je voelt. Het is geen schande om hulp te zoeken en openlijk over je emoties praten wordt altijd aangemoedigd. Onthoud dat depressie soms overweldigend kan aanvoelen, maar dat er ook behandelingen en steunsystemen beschikbaar zijn.

Symptomen van een depressie

Oorzaken van depressiviteit

Depressie kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, waaronder genetica, trauma, verdriet en onderliggende medische aandoeningen. Hormonen kunnen ook een rol spelen bij depressie. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld in bepaalde periodes van de maand meer vlagen van depressie ervaren door veranderingen in de hormoonspiegel. Voor sommige mensen is het moeilijk om een precieze oorzaak voor hun depressie aan te wijzen. Het bekruipt hen gewoon totdat ze zich overweldigd voelen door verdriet en wanhoop.

Het is geen geheim dat depressie toeneemt. Studies tonen aan dat wereldwijd meer dan 300 miljoen mensen aan deze geestelijke gezondheidstoestand lijden. Maar wat is precies de oorzaak van depressie? Er spelen verschillende factoren mee. Om dit belangrijke probleem onder de aandacht te brengen, laten we de biologische, psychologische en omgevingsfactoren die tot depressie kunnen leiden eens nader bekijken.

Biologische factoren

Naar schatting heeft 40 procent van de gevallen van depressie een genetische component. Met andere woorden, als je een familiegeschiedenis van depressie hebt, heb je misschien meer kans om er ook aan te lijden. Genen zijn echter niet voorbestemd, alleen omdat je misschien een aanleg voor de aandoening hebt geërfd, betekent niet dat je die ook zult ontwikkelen. Andere biologische factoren kunnen ook bijdragen tot depressie, zoals onevenwichtigheden in de hersenchemie (bijv. serotonine) of hormonale veranderingen door veroudering of belangrijke levensgebeurtenissen zoals zwangerschap of menopauze.

Psychologische factoren

Hoewel biologische factoren een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van depressie, kunnen ook psychologische factoren niet genegeerd worden. Negatieve denkpatronen zoals ruminatie (obsessief stilstaan bij negatieve gedachten) worden vaak geassocieerd met verhoogde niveaus van stress en angst, die beide na verloop van tijd kunnen leiden tot gevoelens van hopeloosheid en wanhoop. Bovendien zijn mensen die worstelen met een laag gevoel van eigenwaarde eerder geneigd tot het ontwikkelen van depressieve symptomen dan mensen die zichzelf niet tekort doen.

Omgevingsfactoren

Externe omstandigheden kunnen in sommige gevallen ook een depressie veroorzaken. Iemand die bijvoorbeeld een groot verlies heeft geleden, zoals de dood van een geliefde, kan depressief worden door zijn verdriet over de situatie. Andere omgevingsbronnen van stress zijn armoede of financiële problemen, wonen in een onveilige buurt, sociaal isolement of onderworpen worden aan verbaal, fysiek of emotioneel misbruik door een andere persoon. Dit soort situaties kan vaak symptomen van klinische depressie veroorzaken als ze te lang onopgelost blijven.

Oorzaken van een depressie

Al met al zijn er meerdere factoren die kunnen bijdragen aan iemands risico op het ontwikkelen van depressieve symptomen en ook niet alle mensen ervaren deze triggers op dezelfde manier. Inzicht in de biologische, psychologische en omgevingsoorzaken van depressie is de sleutel tot bewustwording van dit belangrijke probleem, zodat we ervoor kunnen zorgen dat iedereen toegang heeft tot behandeling als dat nodig is. Als je denkt dat je zelf met deze geestelijke gezondheidstoestand worstelt, zoek dan meteen professionele hulp.

Soorten depressiviteit

Het is belangrijk om je bewust te zijn van de verschillende soorten depressie, zodat je de tekenen kunt herkennen en zo nodig hulp kunt krijgen. We geven een overzicht van drie belangrijke soorten depressie: Major Depression, Persistent Depressive Disorder, en Bipolaire Stoornis.

Major Depression (Grote Depressie)

Ook bekend als klinische depressie of unipolaire depressie, wordt dit type depressie gekenmerkt door ernstige depressieve symptomen die minstens twee weken aanhouden. De symptomen kunnen bestaan uit gevoelens van droefheid, hopeloosheid, waardeloosheid, schuldgevoel, vermoeidheid, moeite met concentreren of het nemen van beslissingen, veranderingen in eetlust of slaappatronen, verlies van belangstelling voor activiteiten waar men eens van genoot, en gedachten aan de dood of zelfmoord.

Persistent Depressive Disorder

Deze vorm van depressie wordt ook wel Dysthymia genoemd en wordt gekenmerkt door een lage maar langdurige staat van depressie die minstens twee jaar aanhoudt. De symptomen zijn vergelijkbaar met die van Major Depression, maar minder ernstig. Mensen met Persistent Depressive Disorder voelen zich vaak hopeloos en missen de motivatie om veranderingen in hun leven aan te brengen.

Bipolaire stoornis

Deze vorm van depressie wordt gekenmerkt door extreme stemmingswisselingen, variërend van perioden van diepe depressie (bekend als “dieptepunten”) tot perioden vol energie en enthousiasme (bekend als “hoogtepunten”). Tijdens een depressieve periode kunnen de symptomen bestaan uit gevoelens van verdriet en hopeloosheid, vermoeidheid, concentratie- of besluitvormingsproblemen, veranderingen in eetlust of slaappatronen, rusteloosheid of prikkelbaarheid, en gedachten over de dood of zelfmoord. Tijdens manische periodes kunnen de symptomen bestaan uit euforie (extreem geluk), racende gedachten en spraakpatronen, impulsiviteit (ongeplande acties), verminderde behoefte aan slaap zonder zich de volgende dag moe te voelen, agitatie of irritatie als doelen niet snel genoeg worden bereikt.

Bipolaire stoornis

Depressie is een ernstige psychische aandoening die mensen verschillend kan treffen, afhankelijk van het type dat ze ervaren. Het kennen van de verschillen tussen Major Depression, Persistent Depressive Disorder en Bipolar Disorder kan je helpen bij het herkennen van mogelijke tekenen, zodat je zo nodig hulp kunt krijgen.

Diagnose voor depressie

De eerste stap in de behandeling van depressie is het verkrijgen van een nauwkeurige diagnose van een gekwalificeerde geestelijk verzorger. Als je arts vermoedt dat je aan een depressie lijdt, zal hij je waarschijnlijk doorverwijzen naar een psychiater of psycholoog die gespecialiseerd is in het diagnosticeren en behandelen van psychische aandoeningen. Tijdens deze afspraak zal de arts vragen stellen over je symptomen, levensstijl en medische geschiedenis als onderdeel van het diagnostische proces. Het is belangrijk om tijdens deze afspraak open en eerlijk te zijn, zodat de arts een nauwkeurige diagnose kan stellen en een effectief behandelplan voor je kan opstellen.

Behandelingsmogelijkheden

Het goede nieuws is dat er veel behandelingsmogelijkheden zijn voor mensen die aan een depressie lijden. De meest voorkomende behandelopties zijn psychotherapie, medicatie, beweging/activiteitsverandering/levensstijlverandering, en alternatieve therapieën zoals yoga of acupunctuur. Het is belangrijk om te onthouden dat elke persoon anders reageert op verschillende behandelingen, dus het vinden van de juiste combinatie voor elke individuele persoon is de sleutel tot het effectief beheersen van de symptomen. Laten we eens kijken naar wat je moet weten over de diagnose en behandeling van depressie.

Psychotherapie

Psychotherapie is een vorm van begeleiding die depressie kan helpen behandelen door je te helpen onderliggende problemen te onderzoeken en inzicht te krijgen in je geestelijke gezondheid. Therapeuten kunnen steun en begeleiding bieden terwijl ze je helpen gezonde coping-strategieën te ontwikkelen en veerkracht op te bouwen. Enkele veel voorkomende vormen van psychotherapie zijn cognitieve gedragstherapie (CGT), interpersoonlijke therapie (IPT) en dialectische gedragstherapie (DBT).

Medicatie

Een andere veel voorkomende behandeloptie voor depressie is medicatie. Antidepressiva, zoals selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s) of serotonine-norepinefrineheropnameremmers (SNRI’s), werken door de serotonineniveaus in de hersenen te verhogen, wat helpt om stemmingen te reguleren. Antidepressiva kunnen worden voorgeschreven in combinatie met psychotherapie of als zelfstandige behandeling. Het is belangrijk op te merken dat het een paar weken kan duren voordat antidepressiva beginnen te werken. Geef dus niet op als ze niet meteen lijken te werken.

Bewegen/Activiteit/Verandering van levensstijl

Het is geen geheim dat beweging goed is voor zowel lichaam als geest en het kan een bijzonder positief effect hebben op mensen die te maken hebben met depressie. Het opnemen van regelmatige lichaamsbeweging in je dagelijkse routine is in verband gebracht met verbeterde stemmingen, betere slaappatronen, meer zelfvertrouwen en minder stress. Allemaal zaken die de symptomen van depressie kunnen helpen verlichten. Bovendien kunnen kleine veranderingen in je levensstijl, zoals elke nacht voldoende slapen en gezond eten, je algemene welzijn bevorderen en het beheer van je geestelijke gezondheid vergemakkelijken.

Alternatieve therapieën

Er zijn ook alternatieve therapieën beschikbaar voor mensen die hun depressie op onconventionele manieren willen behandelen. Zo is yoga in verband gebracht met verbeterd psychologisch functioneren vanwege het vermogen om stresshormonen in de hersenen te verminderen; ook van acupunctuur is aangetoond dat het stressniveaus vermindert en het algehele welzijn verbetert. Aromatherapie ten slotte wordt gebruikt door veel mensen die op zoek zijn naar natuurlijke remedies voor angst- en depressiesymptomen vanwege het kalmerende effect ervan op het lichaam.    

Het is ook belangrijk om te onthouden dat niet alle behandelingen voor iedereen werken. Als één soort behandeling na enkele weken of maanden niet lijkt te helpen, kan het nodig zijn om iets anders te proberen. Het is belangrijk om elke behandeling voldoende tijd te geven om te werken voordat je een beslissing neemt, maar als een bepaalde optie niet goed lijkt, is het goed om verder te gaan en een andere te proberen totdat je iets vindt dat voor jou werkt.

Depressie therapie

Hoe voor jezelf te zorgen als je met depressie omgaat

Het is geen geheim dat depressie een moeilijk te hanteren stoornis kan zijn. Maar het goede nieuws is dat er veel manieren zijn om met de symptomen van depressie om te gaan en het leven wat draaglijker te maken. Hier volgen enkele tips en strategieën voor zelfzorg bij het omgaan met depressie.

Kom in beweging

Lichaamsbeweging kan een effectieve manier zijn om depressieve symptomen te helpen verminderen. Niet alleen zorgt lichaamsbeweging voor een gezonde afleiding van je huidige toestand, maar het maakt ook endorfines vrij die je stemming kunnen oppeppen en je een energieboost geven. Zelfs als het voelt als het laatste wat je wilt doen als je depressief bent, kan het krijgen van wat lichamelijke activiteit echt een verschil maken in termen van hoe je je mentaal voelt.

Maak contact met iemand die je vertrouwt

Een van de belangrijkste dingen die je voor jezelf kunt doen als je je neerslachtig voelt, is om je hand uit te steken en met iemand te praten. Of het nu een familielid, vriend of therapeut is, praten over wat er aan de hand is kan ongelooflijk helend zijn. Gewoon iemand hebben die zonder oordeel luistert en steun biedt, kan een gevoel van troost geven in moeilijke tijden. En niet te vergeten, het helpt ook bij het doorbreken van negatieve gedachtepatronen die de dingen erger kunnen maken.

Creëer tijd voor jezelf

Als je te maken hebt met depressie, raak je gemakkelijk overweldigd door alle taken en verantwoordelijkheden die we elke dag hebben – vooral als ze niet meer de moeite waard lijken. Daarom is tijd voor jezelf vrijmaken zo belangrijk; het stelt ons in staat even stil te staan en de balans op te maken van onze emotionele toestand, terwijl het ons ook wat broodnodige “me-time” geeft, weg van de dagelijkse stress. Dit kan betekenen dat je een ontspannend bad neemt of een wandeling in de natuur maakt.

Voor jezelf zorgen als je te maken hebt met een depressie is niet altijd gemakkelijk, maar er zijn kleine stappen die we kunnen nemen om het leven draaglijker te maken in moeilijke tijden. Door regelmatig te bewegen, steun te zoeken bij iemand die we vertrouwen, en elke dag tijd voor onszelf te maken, kunnen we ruimte creëren om onze gevoelens te verwerken, terwijl we ook nieuwe manieren vinden om met onze symptomen om te gaan. Onthoud dat zelfzorg er voor iedereen anders uitziet, dus neem de tijd om uit te zoeken wat voor jou het beste werkt.

Depressie en beweging

Conclusie

Depressie is een ernstige aandoening die niet lichtvaardig moet worden opgevat. Het hoeft echter ook niet iets te zijn waar mensen die eraan lijden bang voor moeten zijn of zich voor moeten schamen. Met de juiste combinatie van therapieën die speciaal voor elk individueel geval zijn afgestemd, kunnen mensen met een depressie verlichting van hun symptomen vinden en een gelukkig leven leiden vol vreugde en voldoening! Begrijpen wat depressie is en hoe het mensen beïnvloedt, kan ons helpen de mensen om ons heen die met deze aandoening worstelen beter te ondersteunen.