Skip to content

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur

Heb je wel eens van acupunctuur gehoord? Het is een vorm van traditionele Chinese geneeskunde die al eeuwen bestaat. Maar wat is het precies en hoe kan het je helpen? In dit artikel verkennen we de wereld van acupunctuur en alle geweldige voordelen die het kan bieden.

Hoe werkt acupunctuur?

Acupunctuur is een oude vorm van Chinese geneeskunde die al duizenden jaren wordt gebruikt om veel verschillende kwalen te behandelen. Het werkt door bepaalde punten op je lichaam te stimuleren met zeer dunne naalden. De naalden worden op specifieke plaatsen in je huid gestoken om bepaalde punten, “acupunten” of “acupressuurpunten” genoemd, aan te pakken die verbonden zijn met verschillende delen van het lichaam. Wanneer ze worden gestimuleerd, kunnen deze acupunten de afgifte van endorfine stimuleren, wat natuurlijke pijnstillers zijn die door je lichaam worden aangemaakt, en ook andere hormonen die kunnen helpen stress en angst te verminderen.

Soorten acupunctuurtechnieken

Acupunctuur kan op veel verschillende manieren worden beoefend, afhankelijk van de soort aandoening die je hebt en de resultaten die je zoekt. De verschillende technieken omvatten:

Acupunctuur technieken

Traditionele acupunctuur

Bij traditionele acupunctuur worden dunne naalden ingebracht in specifieke punten op je lichaam die bekend staan als acupunten. Deze naalden kunnen 5-30 minuten blijven zitten en zijn bedoeld om de energiestroom of “qi” van je lichaam te stimuleren. Deze stimulatie zou je lichaam helpen zichzelf op natuurlijke wijze te genezen en de oorzaak van je gezondheidsproblemen aan te pakken.

Elektro-acupunctuur

Elektro-acupunctuur lijkt sterk op traditionele acupunctuur, maar met een extra twist – elektrische stimulatie! Tijdens dit type behandeling genereert een apparaat elektrische impulsen door de naalden. Dit type acupunctuur wordt vaak gebruikt voor de behandeling van chronische pijn of spierkrampen, omdat het helpt om sneller verlichting te geven dan traditionele acupunctuur alleen.

Auriculaire (oor) acupunctuur

Auriculaire acupunctuur is een andere vorm van TCM waarbij je je richt op bepaalde punten op je oren. Het is gebaseerd op de theorie dat deze punten verbonden zijn met andere gebieden in je lichaam, dus het stimuleren ervan kan helpen het evenwicht te herstellen en de genezing in je hele systeem te bevorderen. Auriculaire acupunctuur kan worden gebruikt om een breed scala aan problemen te behandelen, zoals stress, verslaving, angst en zelfs migraine.

Moxibustie

Moxibustion is een oude vorm van TCM waarbij gedroogde kruiden op of boven een acupunt worden gebrand om de qi-stroom te stimuleren en genezing te bevorderen. Deze techniek kan ook gebruikt worden in combinatie met needling technieken zoals traditionele of elektro-acupunctuur voor een nog groter effect! Het is belangrijk op te merken dat moxibustie alleen mag worden uitgevoerd door een ervaren behandelaar die weet hoe je deze techniek goed kunt toepassen zonder schade of letsel te veroorzaken.

Cupping therapie

Cupping therapie is een vorm van alternatieve geneeskunde waarbij verwarmde glazen cups over bepaalde delen van het lichaam worden geplaatst om ontstekingen te verminderen en de circulatie te verbeteren. Deze techniek is de laatste jaren steeds populairder geworden door zijn vermogen om snelle verlichting te geven van spierspanning en pijn zonder het gebruik van medicijnen of invasieve procedures.

Voordelen van acupunctuur

Het meest voorkomende voordeel van acupunctuur is pijnbestrijding. Het is bewezen dat het effectief is bij de behandeling van chronische pijn, omdat het de afgifte van endorfine stimuleert, die het pijnniveau in het lichaam op natuurlijke wijze vermindert. Het kan ook worden gebruikt om een verscheidenheid aan andere aandoeningen te behandelen, zoals hoofdpijn, misselijkheid, spijsverteringsproblemen, depressie, slapeloosheid en meer. Veel mensen vinden ook dat acupunctuur hen helpt zich zowel lichamelijk als geestelijk meer ontspannen en gecentreerd te voelen.

Naast deze fysieke voordelen zijn er ook psychologische voordelen verbonden aan acupunctuur. Studies hebben aangetoond dat het kan helpen om angstniveaus te verminderen en mentale helderheid en focus te verbeteren. Dit is waarschijnlijk te danken aan het vermogen om de hormonen in het lichaam in balans te brengen, wat kan leiden tot betere stemmingen en een betere algehele geestelijke gezondheid.

Voordelen van acupunctuur

Mogelijke risico's van een acupunctuurbehandeling

Hoewel acupunctuur over het algemeen veilig is, zijn er toch enkele potentiële risico’s aan verbonden. Deze omvatten infectie, zenuwschade, en blauwe plekken of bloedingen op de plaats van inbrengen. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat je werkt met een ervaren behandelaar die steriele naalden gebruikt. Als een van deze risico’s zich voordoet, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Conclusie

Acupunctuur is een oude vorm van traditionele Chinese geneeskunde die al eeuwenlang wordt gebruikt om verschillende kwalen te behandelen, van chronische pijn tot spijsverteringsproblemen. Door specifieke acupunten op je lichaam te stimuleren met zeer dunne naalden, kan acupunctuur helpen de pijn te verminderen en tegelijkertijd de mentale helderheid en focus te verbeteren. Of je nu op zoek bent naar verlichting van chronische pijn of gewoon een extra impuls wilt om je stress- of angstniveau te beheersen, acupunctuur kan precies zijn wat je nodig hebt!