Skip to content

Wat is masago?

Masago

Als je ooit in een sushirestaurant bent geweest, is de kans groot dat je masago op het menu hebt zien staan. Maar wat is het precies, en waarom is het zo populair? Het zal je misschien verbazen dat achter dit kleine oranje viseitje een interessant verhaal schuilgaat. Lees verder om meer te weten te komen over masago en waarom het een favoriet is onder sushiliefhebbers!

Wat masago precies is

Masago is een soort visei (kuit) geoogst van de lodde, een kleine vis die voorkomt in de Noordelijke Stille en Noord-Atlantische oceanen. Masago heeft een helder oranje kleur, vergelijkbaar met zalmkuit, maar veel kleiner van formaat. Het heeft een milde smaak met tonen van zout en zeewier, waardoor het vrij veelzijdig te gebruiken is in verschillende gerechten. De textuur van masago is ook uniek; zijn kleine formaat geeft het een bijna knapperige textuur wanneer het rauw of licht gekookt wordt gegeten.

Masago sushi

Waar komt masago vandaan?

De meeste masago die tegenwoordig in restaurants wordt gebruikt komt uit Noorwegen of IJsland, waar de viseitjes worden geoogst van in het wild gevangen lodde. Het visseizoen voor lodde loopt meestal van juni tot september, wanneer de vissen hun jaarlijkse trek beginnen over de oceaanwateren bij deze landen. De eieren worden dan verzameld door ze met de hand van de rotsen of met netten te rapen en onmiddellijk ingevroren om te worden bewaard tot ze wereldwijd kunnen worden verscheept.

Hoe wordt masago gemaakt?

Het maken van masago begint met het schoonmaken en sorteren van de kuit van de lodde in verschillende kwaliteiten op basis van kleur en grootte. Eenmaal gesorteerd kan de kuit gestoomd of gefrituurd worden voordat hij op smaak wordt gebracht met sojasaus of zout. Na het kruiden laat men de kuit tot 24 uur drogen voordat ze wordt verpakt voor de verkoop als masago of andere vormen zoals tobiko (vliegende viskuit).

Wat maakt masago zo populair?

Masago is al eeuwenlang een hoofdbestanddeel van de Japanse keuken vanwege zijn unieke smaakprofiel en veelzijdigheid, het kan rauw of gekookt geserveerd worden, afhankelijk van de voorkeur. Naast de smaak heeft masago ook een aantal voordelen voor de gezondheid, waaronder een hoog gehalte aan omega-3 vetzuren die ontstekingen in het hele lichaam helpen verminderen en de gezondheid van het hart bevorderen. Verder bevat masago veel vitamine A, die een gezonde huid en een gezond gezichtsvermogen bevordert en ook de immuniteit ondersteunt!

Gunkan maki met masago

Populaire manieren om masago te eten

De meest populaire manier om masago te eten is als topping op sushi-rolletjes of nigiri – net zoals je tobiko (kuit van vliegende vissen) zou eten. Het kan ook gebruikt worden in sauzen of dressings voor salades of andere koude gerechten. Het wordt ook steeds populairder als ingrediënt in poke bowls vanwege zijn unieke smaak en textuurprofiel. Bovendien eten veel mensen masago graag alleen als voorgerecht of snack met sojasaus en wasabi – yum!

Conclusie

Zoals je ziet, zit er veel meer in masago dan je op het eerste gezicht zou denken! Of je nu op zoek bent naar iets nieuws om te proberen op je volgende sushi-avond of gewoon iets lekkers wilt voor de lunch op een dag, probeer dit kleine oranje viseitje eens – we denken dat je niet teleurgesteld zult worden door zijn heerlijkheid! Plus, nu je alles weet over de fascinerende geschiedenis en het gebruik ervan, kun je je vrienden imponeren met je pas ontdekte kennis van deze zeevruchtdelicatesse!