Skip to content

Wat is beleggen?

Beleggen

Wanneer de meeste mensen aan beleggen denken, zijn aandelen en obligaties het eerste wat in hen opkomt. Maar er zijn veel verschillende soorten investeringen die iemand kan doen, en elk heeft zijn eigen risico’s en beloningen. Dus wat is beleggen precies, en waarom zou je het doen?

Wat is beleggen en wat zijn de voordelen

Beleggen is het investeren van geld in iets met de verwachting dat het rendement oplevert. Veel mensen beleggen in aandelen, dat zijn eigendomsaandelen in een bedrijf. Wanneer je aandelen van een bedrijf koopt, wordt je mede-eigenaar van dat bedrijf en heb je recht op een deel van de winst. Beleggen kan ook in andere dingen, zoals obligaties, onroerend goed en beleggingsfondsen.

Online beleggen

Wat zijn de voordelen van beleggen?

Er zijn veel voordelen aan beleggen. Een van de meest voor de hand liggende voordelen is dat het je kan helpen je geld te laten groeien. Na verloop van tijd kan beleggen je helpen vermogen op te bouwen en je financiële doelen te bereiken. Beleggen kan je ook enige bescherming bieden tegen inflatie. Wanneer de prijzen stijgen, zal jouw beleggingen in waarde kunnen stijgen, waardoor een deel van de gevolgen van inflatie wordt gecompenseerd. Beleggen kan je ook een bron van inkomsten verschaffen, wat nuttig kan zijn bij pensionering. Ten slotte kan beleggen een geweldige manier zijn om verschillende bedrijfstakken en bedrijven te leren kennen.

Welke soorten beleggingen zijn er

Er zijn verschillende soorten beleggingen, die verschillende voordelen bieden. Hier volgen enkele van de meest voorkomende soorten beleggingen:

 • Aandelen: Aandelen zijn een van de meest populaire soorten beleggingen. Ze bieden de mogelijkheid van hoge rendementen, maar komen ook met een hoger risiconiveau.
 • Obligaties: Obligaties zijn schuldpapieren die een vast rendement bieden. Ze hebben de neiging minder risicovol te zijn dan aandelen, maar leveren ook een lager rendement op.
 • Staatsobligaties:  Staatsobligaties worden uitgegeven door overheden en bieden een gegarandeerd rendement.
 • Onroerend goed: Beleggen in onroerend goed kan u een gestage stroom van inkomsten opleveren en het potentieel voor waardestijging na verloop van tijd. Het is echter belangrijk om te onthouden dat beleggen in onroerend goed een langetermijnverplichting is en zijn eigen risico’s met zich meebrengt.
 • Onderlinge fondsen: Onderlinge fondsen zijn een beleggingsvorm waarbij geld van vele beleggers wordt samengebracht en belegd in een verscheidenheid van effecten. Onderlinge fondsen bieden de voordelen van diversificatie en professioneel beheer, maar ze brengen ook kosten met zich mee.
 • Cryptocurrencies:  Cryptocurrencies zijn een soort digitale activa die gebruik maken van cryptografie om hun transacties te beveiligen. Bitcoin, de bekendste cryptocurrency, is een gedecentraliseerde vorm van valuta.
Beleggen in vastgoed

Hoe begin je met beleggen?

Nu je iets meer weet over beleggen, vraag je je misschien af hoe je moet beginnen. Het goede nieuws is dat starten met beleggen makkelijker is dan je zou denken.

Starten met beleggen in aandelen

Als je geïnteresseerd bent in beleggen in aandelen, is de eerste stap het openen van een effectenrekening. Een effectenrekening is een rekening waarmee je effecten kunt kopen en verkopen. Zodra je een effectenrekening hebt, kun je beginnen met het kopen en verkopen van aandelen.

Starten met beleggen in obligaties

Er zijn een paar verschillende manieren om obligaties te kopen. Eén manier is om ze rechtstreeks van de overheid te kopen via Treasury Direct. Een andere manier is om ze te kopen via een makelaar. En ten slotte kun je ook beleggen in obligatiebeleggingsfondsen.

Starten met belegen in onroerend goed

Als je geïnteresseerd bent in het investeren in onroerend goed, zijn er een paar verschillende opties voor je beschikbaar. Eén optie is om onroerend goed te kopen. Een andere optie is om te investeren in een onroerend goed beleggingsmaatschappij (REIT). En ten slotte kun ke ook investeren in een onroerend goed crowdfunding platform.

Starten met belegen in onderlinge fondsen

Wanneer je wil beleggen in beleggingsfondsen, is de eerste stap het kiezen van een fonds. Er zijn veel verschillende soorten beleggingsfondsen beschikbaar, dus het is belangrijk om je onderzoek te doen en een fonds te kiezen dat aan jouw behoeften voldoet. Zodra je een fonds hebt gekozen, kun je een rekening openen en beginnen met beleggen.

Beleggen in Crypto

Hoe te beginnen met investeren met weinig geld

Als je niet veel geld hebt om te investeren, maak je dan geen zorgen. Er zijn nog steeds opties voor je beschikbaar. Een optie is om een brokerage account te openen en aandelen te kopen. Een andere optie is om te beleggen in beleggingsfondsen. En ten slotte kun je ook gebruik maken van een robo-adviseur.

Wat zijn de risico's van beleggen?

Het is belangrijk om te onthouden dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt. Er zijn echter manieren om het risico te beheersen door je beleggingen te diversifiëren. Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat beleggen een langetermijnverplichting is en dat je vermogen om kortetermijnverliezen op te vangen de sleutel is tot succesvol investeren.

5 tips voor succesvol beleggen

Beleggen kan een geweldige manier zijn om uw geld te laten groeien, maar het is niet zonder risico’s. Hier volgen enkele tips voor succesvol beleggen:

 • Diversifieer uw beleggingen: Wanneer je in verschillende activa belegt, ben je beter in staat om de marktvolatiliteit te doorstaan.
 • Ga uit van de lange termijn: Beleggen is een marathon, geen sprint. Laat je niet ontmoedigen door tegenslagen op korte termijn, maar richt je in plaats daarvan op je langetermijndoelen.
 • Blijf gedisciplineerd: Het kan moeilijk zijn om je aan je beleggingsplan te houden wanneer de markten volatiel zijn. Maar als je gedisciplineerd blijft, is de kans op succes groter.
 • Begrijp uw risico’s: Weet welke soorten risico’s je bereid bent te nemen en begrijp de risico’s die aan verschillende beleggingen verbonden zijn.
 • Maak een plan: Een goed doordacht investeringsplan zal je helpen betere beslissingen te nemen en op koers te blijven om jouw doelen te bereiken.

Conclusie

Beleggen kan een geweldige manier zijn je vermogen te vergroten, maar het is belangrijk om de risico’s ervan te begrijpen. Door een beleggingen te diversifiëren, een langetermijnvisie te hanteren en gedisciplineerd te blijven, kun je jouw kansen op succes vergroten.