Skip to content

Wat is volatiel?

Volatiel

Als je ooit iemand de term “volatiel” hebt horen gebruiken in de context van aandelen, beleggingen en handel, maar je niet precies weet wat het betekent, dan ben je niet alleen! Het woord “volatiel” is een modewoord geworden in financiële kringen, maar het kan nog steeds verwarrend zijn voor wie nieuw is in financiën of beleggen. Hier lees je wat volatiel betekent en hoe het betrekking heeft op je financiën.

Wat betekent volatiel

Volatiliteit is een maatstaf voor de mate waarin een activum of een aandeel in de loop der tijd in prijs verandert. Als iets volatiel is, kan de prijs ervan in korte tijd snel en sterk fluctueren. Dus, waarom is volatiliteit belangrijk? Nou, als je investeert in aandelen of andere activa die volatiel zijn, betekent dit dat hun prijzen snel kunnen stijgen en dalen, wat betekent dat er meer risico aan verbonden is dan aan andere investeringen. Aan de andere kant hebben volatiele activa echter ook het potentieel voor hogere rendementen dan minder volatiele beleggingen.

Volatiele beursgang

Soorten volatiliteit

Hoge volatiliteit kan een hoog risico en een hoge beloning betekenen lage volatiliteit betekent meestal een lager risico en een lagere beloning. Dat gezegd hebbende, betekent het feit dat iets volatiel is niet dat het per se een slechte belegging is. Veel beleggers kijken naar beleggingen in volatiele aandelen omdat ze het potentieel bieden voor hogere rendementen (hoewel dit gepaard gaat met een hoger risico). Het is belangrijk om volatiliteit te begrijpen voordat je gaat beleggen, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen over welke aandelen of activa geschikt zijn voor je portefeuille.

Voorbeelden van volatiele markten

Een van de meest voorkomende voorbeelden van een volatiele markt is de aandelenmarkt. Aandelenkoersen hebben de neiging om snel en sterk te schommelen, omdat de economische omstandigheden veranderen en beleggers reageren op nieuws of geruchten. Cryptocurrencies zoals bitcoin zijn ook erg volatiel omdat ze nog in hun beginstadium zijn en er beperkte gegevens over beschikbaar zijn. Grondstoffenmarkten zoals olie en goud hebben ook de neiging volatiel te zijn vanwege de aard van hun vraag en aanbod.

Volatiel cryptocurrency

Factoren die de volatiliteit kunnen beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de volatiliteit van een activum of aandeel kunnen beïnvloeden. Daartoe behoren economische trends, politieke ontwikkelingen en het marktsentiment. Daarnaast kan ook de beschikbaarheid van informatie over de activa, zoals dagelijkse prijsbewegingen en nieuwsberichten, de volatiliteit ervan beïnvloeden.

Conclusie

We hopen dat dit artikel heeft geholpen bij het uitleggen wat volatiel is en waarom het van belang is bij beleggen. Onthoud dat volatiliteit niet altijd iets slechts is, het hangt allemaal af van je individuele beleggingsdoelen en doelstellingen. Doe wat onderzoek voordat je gaat beleggen, zodat je weet welke risico’s elk aandeel met zich meebrengt, voordat je beslissingen neemt! Bedankt voor het lezen!