Skip to content

Wat is trombose?

Trombose

Misschien heb je het woord “trombose” al eerder gehoord, maar weet je niet precies wat het betekent. Maak je geen zorgen – je bent niet de enige. Trombose is een relatief veel voorkomende medische aandoening die ernstige gevolgen voor de gezondheid kan hebben als het niet goed wordt behandeld. In dit artikel beschrijven we alles wat je moet weten over trombose, zodat je goed geïnformeerd bent en indien nodig stappen kunt ondernemen om trombose te voorkomen.

De aandoening trombose

Trombose is de vorming van een bloedstolsel in een bloedvat. Dit kan om verschillende redenen gebeuren, maar meestal is het het gevolg van een verwonding van de bloedvatwand. Wanneer dit gebeurt, treedt het natuurlijke stollingsmechanisme van het lichaam in werking om de schade te herstellen. Soms gaat het stollingsproces echter mis en vormt zich een stolsel, zelfs als er geen letsel is. Dit kan leiden tot een verstopping in het getroffen bloedvat, wat zeer gevaarlijk kan zijn.

Soorten trombose

Er zijn twee belangrijke soorten trombose: arteriële trombose en veneuze trombose. Arteriële trombose treedt op wanneer zich in een slagader een stolsel vormt, terwijl veneuze trombose optreedt wanneer zich in een ader een stolsel vormt. Beide soorten trombose kunnen gevaarlijk zijn, maar veneuze trombose komt vaker voor en is doorgaans minder ernstig dan arteriële trombose.

Trombose stolling van bloedvat

Symptomen

De symptomen van trombose zijn afhankelijk van het type trombose en de plaats in het lichaam waar het stolsel zich bevindt. Arteriële trombose veroorzaakt eerder pijn, terwijl veneuze trombose zwelling en roodheid kan veroorzaken. In beide gevallen moet je zo snel mogelijk een arts raadplegen als je denkt dat je symptomen van trombose ervaart.

Trombose voorkomen

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om trombose te voorkomen of het risico erop te verkleinen. Ten eerste moet je gezond eten en regelmatig bewegen. Zo blijft de bloedsomloop goed functioneren. Ten tweede, vermijd lang zitten of staan zonder een pauze in te lassen om te bewegen – dit kan leiden tot bloedplassen in de benen, waardoor het risico op veneuze trombose toeneemt. Tot slot, als je een medische aandoening hebt waardoor je een hoger risico loopt op trombose (bv. diabetes), ga dan regelmatig naar een arts en volg zijn aanbevelingen voor behandeling en preventie.

Behandeling van trombose

Als je denkt dat je trombose hebt, is het belangrijk om onmiddellijk naar een arts te gaan. Hij zal waarschijnlijk een aantal tests doen om de diagnose te bevestigen. Zodra de diagnose trombose is gesteld, hangt de behandeling af van het type trombose en de plaats van het stolsel. 

In de meeste gevallen bestaat de behandeling uit het innemen van bloedverdunnende medicijnen om te voorkomen dat het stolsel groter wordt en om de kans op het ontstaan van nieuwe stolsels te verkleinen. In sommige gevallen kan ook een operatie nodig zijn om het stolsel te verwijderen of de door de trombose veroorzaakte schade te herstellen.

Hoe weet je of je risico loopt

Er zijn verschillende risicofactoren voor trombose, waaronder:

  • Familiegeschiedenis van trombose
  • Roken
  • Obesitas
  • Hoge bloeddruk
  • Hoog cholesterolgehalte
  • Diabetes
  • Zittende levensstijl

Als je een van deze risicofactoren hebt, is het belangrijk om je ervan bewust te zijn dat je een groter risico loopt op het ontwikkelen van trombose.

Roken trombose

Conclusie

Trombose is een relatief veel voorkomende aandoening die optreedt wanneer zich een bloedprop vormt in een bloedvat – meestal als gevolg van een letsel aan de vaatwand. Er zijn twee hoofdtypen trombose: arteriële en veneuze, waarbij veneuze vaker voorkomen en minder ernstig zijn dan arteriële. Als je denkt dat je symptomen van trombose ervaart, ga dan zo snel mogelijk naar een arts. Je kunt ook maatregelen nemen om trombose te voorkomen door gezond te eten, regelmatig te bewegen, langdurig zitten of staan te vermijden en medische aandoeningen die het risico op trombose vergroten, in de gaten te houden.