Skip to content

Wat is diabetes

Diabetes

Diabetes is een stofwisselingsziekte die leidt tot hoge bloedsuikerspiegels. Diabetes kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder genetische erfelijkheid en levensstijlkeuzes. Er zijn drie hoofdtypen diabetes: diabetes type 1, diabetes type 2 en zwangerschapsdiabetes. Als diabetes onbehandeld blijft, kan dit leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder hartaandoeningen, beroertes en blindheid.

Diabete soorten

Diabetes is een aandoening die van invloed is op hoe het lichaam de bloedsuikerspiegel gebruikt. Er zijn drie soorten diabetes: type 1, type 2 en zwangerschapsdiabetes.

Type 1 diabetes is een auto-immuunziekte waarbij de alvleesklier stopt met het produceren van insuline. Insuline is een hormoon dat het lichaam helpt de bloedsuikerspiegel te gebruiken voor energie. Mensen met diabetes type 1 moeten insuline gebruiken om te overleven.

Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes. Het wordt veroorzaakt door obesitas en een gebrek aan lichaamsbeweging. Mensen met diabetes type 2 kunnen hun bloedsuikerspiegel vaak onder controle houden door veranderingen in levensstijl aan te brengen, zoals dieet en lichaamsbeweging.

Zwangerschapsdiabetes treedt alleen op tijdens de zwangerschap en verdwijnt meestal na de bevalling. Zwangerschapsdiabetes kan gezondheidsproblemen veroorzaken voor zowel de moeder als de baby als het niet wordt behandeld.

Oorzaken van diabetes

Diabetes is een ziekte die invloed heeft op hoe het lichaam glucose, een soort suiker, gebruikt. Glucose is essentieel voor het lichaam om energie op te wekken. Diabetes ontstaat wanneer de alvleesklier niet genoeg insuline aanmaakt of wanneer het lichaam insuline niet goed kan gebruiken. Insuline is een hormoon dat helpt bij het verplaatsen van glucose uit het bloed naar de cellen, waar het wordt gebruikt voor energie. Het meest voorkomende type diabetes is type 1. Symptomen van type 1 diabetes zijn onder meer frequent urineren, overmatige dorst en verhoogde honger. Naarmate de ziekte voortschrijdt, kan het ook wazig zien, extreme vermoeidheid en gewichtsverlies veroorzaken. In sommige gevallen kan diabetes al op zeer jonge leeftijd optreden. Bij sommige mensen valt het immuunsysteem van het lichaam insulineproducerende cellen in de pancreas aan, wat een aandoening kan veroorzaken die insulineafhankelijke diabetes mellitus (IDDM) wordt genoemd.

Suiker

Symptomen van diabetes

Als je diabetes hebt, stijgt de bloedsuikerspiegel te hoog. Dit kan na verloop van tijd je ogen, nieren, zenuwen, hart en bloedvaten beschadigen. Diabetes kan ook leiden tot blindheid, hartaandoeningen en beroertes.

Symptomen van diabetes zijn onder meer overmatige dorst en plassen, vermoeidheid, wazig zien en langzaam genezende wonden. Indien onbehandeld, kan diabetes ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder hartaandoeningen, beroertes, nierfalen en blindheid.

Behandelen

Diabetes type 2 is een levenslange (chronische) ziekte. Het kan onder controle worden gehouden met een dieet, lichaamsbeweging en medicijnen, maar soms hebben mensen met diabetes type 2 ook een operatie nodig.

Veranderingen in het dieet zijn erg belangrijk voor mensen met diabetes type 2. Ze moeten voedingsmiddelen eten die weinig suiker en koolhydraten bevatten en veel vezels. Ze moeten ook proberen af te vallen als ze te zwaar zijn.

Bewegen is ook erg belangrijk voor mensen met diabetes type 2. Lichaamsbeweging helpt het lichaam insuline beter te gebruiken en kan helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

De meeste mensen met diabetes type 2 nemen medicijnen om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Er zijn veel verschillende soorten medicijnen beschikbaar en elke persoon moet de juiste voor hen vinden.

Conclusie

Diabetes is een ernstige ziekte die tot complicaties kan leiden als deze niet goed wordt behandeld. Het is een aandoening die van invloed is op hoe het lichaam suiker gebruikt, ook wel glucose genoemd. Glucose is afkomstig van het voedsel dat we eten en is de belangrijkste energiebron voor de lichaamscellen. Diabetes treedt op wanneer er onvoldoende insuline is (een hormoon dat door de alvleesklier wordt geproduceerd) of wanneer de geproduceerde insuline niet goed werkt.