Skip to content

Wat is een parka?

Parka

Als je snel koud hebt, dan weet je dat een goede winterjas essentieel is om de winter door te komen. In dit artikel gaan we dieper in op parka’s. Wat ze zijn, hoe ze verschillen van andere soorten jassen, en waar je op moet letten bij het kiezen ervan.

Wat een parka is

Een parka is een soort winterjas die meestal gemaakt is van waterbestendige of waterdichte materialen. Parka’s hebben meestal een capuchon en zijn geïsoleerd met dons of synthetische vezels. Ze zijn ontworpen om de drager te beschermen tegen koude weersomstandigheden en kunnen zowel in de stad als daarbuiten worden gedragen.

Wat is een parka

Hoe verschillen parka's van andere soorten jassen?

Het belangrijkste verschil tussen parka’s en andere soorten jassen is de isolatie. De meeste andere soorten jassen zijn geïsoleerd met slechts één laag materiaal, maar parka’s hebben meestal twee of drie lagen isolatie. Daardoor zijn ze veel warmer dan andere typen jassen en beter geschikt voor extreem koud weer. Een ander verschil tussen parka’s en andere soorten jassen is dat parka’s meestal een capuchon hebben, terwijl andere soorten jassen dat meestal niet hebben.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een parka 

Er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden bij het kiezen van een parka. Ten eerste het type isolatie. Donsveren bieden de beste isolatie, maar ze kunnen duurder zijn dan synthetische vezels. Ten tweede moet u rekening houden met het gewicht van de jas. Zwaardere jassen zijn warmer, maar ook zwaarder om te dragen. Ten derde, de lengte van de jas. Langere jassen bieden meer dekking, maar kunnen moeilijker zijn om in te bewegen. Ten slotte moet u rekening houden met de stijl van de jas. Sommige parka’s zijn ontworpen voor functionaliteit, terwijl andere ontworpen zijn voor mode. Kies de jas die het beste bij uw behoeften en smaak past.

Parka kiezen

Wat betekent parka

Volgens één theorie is het woord “parka” afgeleid van het Nenets-woord voor “dierenhuid”. Dat is logisch, want de traditionele parka’s van de Inuit werden gemaakt van zeehonden- of kariboehuid. Een andere theorie suggereert echter dat het woord “parka” afkomstig is van het Russische woord “парка”, wat “bontjas” betekent. Het is mogelijk dat het Engelse woord hier vandaan komt, want Rusland was een van de eerste plaatsen buiten het Inuit-gebied waar de parka populair werd.

De geschiedenis van de parka

Hoewel de parka zijn oorsprong vindt in de cultuur van de Inuit, is hij sindsdien uitgegroeid tot een populaire stijl van bovenkleding over de hele wereld.

In ieder geval werd de parka voor het eerst populair in het Westen in het begin van de 20e eeuw, toen ontdekkingsreizigers en andere avonturiers ze begonnen mee te nemen van hun reizen naar het Noordpoolgebied. Sindsdien heeft de parka veel veranderingen ondergaan, maar het is altijd een praktische en stijlvolle optie voor koud weer gebleven. Dus als je je de volgende keer in een parka hult om de kou af te weren, denk dan even aan de rijke geschiedenis en de culturele betekenis ervan.

Geschiedenis parka

Parka als modieus kledingstuk

Als de meeste mensen aan een parka denken, denken ze aan de volumineuze, gezwollen jassen die ontworpen zijn voor functie boven vorm. Maar dat een parka ontworpen is om je warm te houden, betekent niet dat hij niet ook modieus kan zijn. Met de juiste stijlkeuze kun je een parka dragen en er toch chic uitzien. Dit is hoe.

Kies de juiste kleur

Een van de eerste dingen die je moet doen bij het kiezen van een parka is de juiste kleur kiezen. En hoewel je misschien in de verleiding komt om voor een jas te gaan die opgaat in de sneeuw, moet je die drang weerstaan. Kies in plaats daarvan voor een jas in een opvallende kleur zoals rood of geel. Zo val je niet alleen op tussen de massa, maar zie je er ook uit alsof je klaar bent voor het koude weer.

Combineer met jeans

Een andere geweldige manier om een parka te dragen en er toch chique uit te zien, is door hem te combineren met je favoriete spijkerbroek. Dit is niet alleen een comfortabele en praktische keuze, maar het ziet er ook geweldig uit. Zorg er wel voor dat je jeans goed past en in goede conditie is. Anders loop je het risico er afgezaagd uit te zien.

Trek hakken aan

Als je je parka echt wilt aankleden, trek dan een paar hakken aan. Dit geeft je outfit extra glans en zorgt ervoor dat je er altijd goed uitziet, waar je ook heen gaat. Zorg er wel voor dat je hakken geschikt zijn voor de weersomstandigheden. Anders glijd je overal naartoe.

Met deze stijltips in gedachten kun je een parka dragen en er toch modieus uitzien. Met de juiste keuzes kun je het hele seizoen warm en stijlvol blijven.

Parka mode

Beroemdheden bekend om hun Parka

Parka’s zijn door de jaren heen gedragen door vele beroemdheden, van atleten tot muzikanten en acteurs. Hier zijn enkele van de beroemdste parkadragers:

  • Snoop Dogg wordt vaak gezien met een felblauwe puffer parka.
  • Rihanna werd gespot in een lange olijfgroene parka tijdens haar Anti tour.
  • Kanye West staat bekend om zijn liefde voor oversized shearling jassen met bontkappen, die lijken op traditionele parka’s maar veel luxueuzer zijn 
  • Drake populariseerde de G-Shock jas, een legergroene camouflagestijl parka die in 2017 erg populair werd.
  • Justin Bieber heeft de North Face Denali jas onderdeel gemaakt van zijn handtekening.
  • Liam Gallagher  is gezien met een klassieke parka met de Britse vlag.

Met al deze beroemdheden die hun parka’s dragen, is het moeilijk te ontkennen dat ze een iconisch stuk bovenkleding zijn geworden in zowel de mode als de popcultuur.

Conclusie

Parka’s zijn een geweldige keuze voor mensen die in koude klimaten wonen en een warme winterjas nodig hebben. Ze verschillen van andere soorten jassen doordat ze meerdere lagen isolatie hebben en meestal een capuchon hebben. Houd bij het kiezen van een parka rekening met het type isolatie, het gewicht van de jas, de lengte van de jas en de stijl van de jas. Met zoveel verschillende opties op de markt, zul je er zeker een vinden die perfect bij je past!