Skip to content

Wat is een narcist

narcist

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis die wordt gekenmerkt door een opgeblazen gevoel van eigendunk, een behoefte aan overmatige aandacht en bewondering en een gebrek aan empathie voor anderen. Narcisten hebben vaak moeite om met anderen om te gaan en kunnen erg manipulatief zijn. Ze zijn in het begin misschien heel charmant, maar uiteindelijk zullen ze hun ware kleuren laten zien. Narcisme kan worden gediagnosticeerd door een professional in de geestelijke gezondheidszorg.

De definitie van narcisme

Narcisme is een term die vaak losjes wordt gebruikt, maar wat betekent het eigenlijk? Narcisme is buitensporige liefde of bewondering voor jezelf. Het kan klinisch worden gediagnosticeerd bij personen met een opgeblazen gevoel van hun eigen belang en die in beslag worden genomen door fantasieën over onbeperkt succes, macht, genialiteit, schoonheid of ideale liefde. Om te kwalificeren als een narcistische persoonlijkheidsstoornis, moeten deze symptomen aanzienlijke stress of beperkingen in sociaal of beroepsmatig functioneren veroorzaken.

Hoewel narcisme in een spectrum voorkomt, zijn er twee hoofdtypen: grandioos en kwetsbaar. Grandioze narcisten zijn degenen die alleen de bovengenoemde kwaliteiten vertonen en vaak als eigenwijs en belangrijk voor zichzelf overkomen. Kwetsbare narcisten zijn verlegener en fragieler en hebben de neiging om hun minderwaardigheidsgevoelens te overcompenseren.

Is narcisme te behandelen?

Er is geen definitief antwoord op deze vraag, aangezien narcisme een complexe aandoening is die moeilijk te behandelen kan zijn. Er zijn echter enkele benaderingen die nuttig kunnen zijn bij het aanpakken van narcisme. Een benadering is cognitieve gedragstherapie (CGT), die zich richt op het helpen van mensen om hun gedachten en gedrag te veranderen. Een andere benadering is psychodynamische therapie, die tot doel heeft mensen te helpen de wortels van hun problemen te begrijpen en hoe ze zich tot anderen verhouden. Sommige onderzoeken suggereren dat medicatie ook nuttig kan zijn bij de behandeling van narcisme, vooral als het samengaat met andere psychische stoornissen. Er is echter meer onderzoek nodig op dit gebied. Uiteindelijk zal de beste behandeling voor narcisme van persoon tot persoon verschillen en moet deze worden afgestemd op de behoeften van het individu.

narcist therapie

Hoe om te gaan met een narcist

Er zijn veel manieren om met een narcist om te gaan. Sommige van deze methoden omvatten afstand nemen, grenzen stellen en humor gebruiken. Het is belangrijk om te onthouden dat elke persoon anders is en dat wat voor de ene persoon werkt, voor de andere niet werkt.

Afstand nemen van een narcist kan moeilijk zijn, maar het is belangrijk. Dit kan door minder tijd met de persoon door te brengen, deze indien mogelijk te vermijden en uw contact te beperken tot noodzakelijke gesprekken. Het is ook belangrijk om te onthouden dat de narcist waarschijnlijk zal proberen je terug te trekken, dus wees hierop voorbereid en ken je grenzen.

Grenzen stellen met een narcist kan erg nuttig zijn. Dit kan gedaan worden door te communiceren wat je wel en niet prettig vindt, grenzen te stellen aan hoeveel tijd je samen doorbrengt en direct te zijn over je gevoelens.

De gevolgen van een relatie met een narcist

Als je eenmaal een relatie hebt met een narcist, is het erg moeilijk om eruit te komen. De narcist zal al het mogelijke doen om je dicht bij je te houden, zelfs als dit betekent dat je intimidatie, schuld of geweld moet gebruiken. Als je probeert te vertrekken, kan de narcist erg boos en vijandig worden. Ze kunnen zich ook bezighouden met stalking of ander intimiderend gedrag om te voorkomen dat u weggaat.

De gevolgen van een relatie met een narcist kunnen zeer ernstig zijn. De narcist kan emotioneel en mentaal gewelddadig zijn, wat kan leiden tot depressie, angst en posttraumatische stressstoornis (PTSS). In bijzonder extreme gevallen kan een narcist ook fysiek geweld gebruiken, wat kan leiden tot verwondingen of zelfs de dood.

manipulatief gedrag

Conclusie

Als je denkt dat je een relatie hebt met een narcist, zoek dan professionele hulp. Een narcist is iemand die een buitensporig gevoel van eigendunk heeft en vaak groots is in zijn denken en gedrag. Ze kunnen moeite hebben zich in te leven in anderen en kunnen manipulatief en uitbuitend zijn. Als je een van de volgende dingen in je relatie ervaart, kan dit wijzen op narcistisch misbruik: je constant gedevalueerd en onbeduidend voelen; extreme stemmingswisselingen ervaren; geïsoleerd zijn van vrienden en familie; worden onderworpen aan verbaal of fysiek geweld. Als u zich zorgen maakt over uw veiligheid of de veiligheid van uw kinderen, verbreek dan onmiddellijk de relatie. Zoek professionele hulp om ondersteuning te krijgen bij genezing van dit soort misbruik.