Skip to content

Wat is kimchi?

Kimchi

Als je aan Koreaans eten denkt, is kimchi waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt. Maar wat is het precies? Kimchi is een gefermenteerd koolgerecht dat traditioneel wordt gemaakt met een combinatie van chilipepers, gember, knoflook en bosuitjes. Het kan ook andere groenten bevatten zoals radijs of komkommer. Het is vaak pittig, maar niet altijd.

Hoe maak je kimchi?

Kimchi wordt meestal gemaakt met kool, radijs en sjalotten, maar je kunt eigenlijk elke groente gebruiken die je lekker vindt. Kimchi is pittig, knapperig en zit vol probiotica, waardoor het niet alleen lekker is, maar ook goed voor de gezondheid van je darmen. Zelf kimchi maken is makkelijk en duurt maar een paar dagen. Bovendien is het goedkoper dan kimchi kopen in de winkel. We leggen je uit hoe je dit doet.

  • Kies je groenten: Voor een standaard kimchi heb je een krop napa kool, twee daikon radijsjes en vier bosuitjes nodig. Als je wat extra knapperigheid wilt, kun je ook wortels of radijsjes toevoegen. Je kunt echt alle groenten gebruiken die je lekker vindt, dus experimenteer gerust. Zorg er wel voor dat je ze in hapklare stukken snijdt, zodat ze makkelijk te eten zijn.
  • Maak de kimchipasta: De kimchi pasta geeft het gerecht zijn kenmerkende smaak. Hiervoor heb je gochugaru (Koreaans chilipoeder), gember, knoflook, suiker, vissaus en water nodig. Doe alle ingrediënten in een blender of keukenmachine en mix tot een gladde massa.
  • Masseer de pasta in de groenten: Doe de groenten in een grote kom en voeg de kimchipasta toe. Gebruik je handen om de pasta in de groenten te masseren tot ze een gelijkmatig laagje hebben.
  • Laat de kimchi fermenteren: Doe het geheel in een glazen pot of fermentatievat en laat het 2-3 dagen fermenteren bij kamertemperatuur uit direct zonlicht. Verplaats de kimchi na 2-3 dagen naar de koelkast, waar het langzamer zal fermenteren. Eet smakelijk! 
Kimchi fermenteren

Verschillende soorten

Van kool tot radijs, een gids voor de verschillende soorten kimchi. We omschrijven een aantal van de populairste soorten:

Kool Kimchi (Baek Kimchi)

Wat kimchi betreft, is kool kimchi waarschijnlijk de meest bekende en populaire soort. Het wordt meestal gemaakt met napa kool die in hapklare stukjes is gesneden en vervolgens gefermenteerd in een mengsel van chili peper poeder, gember, knoflook en groene ui. Het resultaat is een scherp, prikkelend gerecht dat absoluut boordevol smaak zit. Kool kimchi wordt meestal geserveerd als bijgerecht, maar kan ook worden gebruikt als ingrediënt in andere recepten zoals kimchi gebakken rijst of stoofpot.

Kool kimchi

Radijs Kimchi (Kkakdugi)

Radijs kimchi is een ander zeer populair type kimchi dat wordt gemaakt met daikon radijsjes die in blokjes zijn gesneden en gefermenteerd in een soortgelijk mengsel van chilipeperpoeder, gember, knoflook en groene ui. Het fermentatieproces geeft de radijsjes een iets zachtere textuur dan kool kimchi’s, terwijl het scherpe smaakprofiel dat kimchi-fans kennen en liefhebben toch behouden blijft. Radijs kimchi wordt vaak gegeten als bijgerecht, maar kan ook worden gebruikt in recepten als kimchi jjigae (kimchi stoofpot) of dongchimi gukbap (een soep gemaakt met radijs kimchi).

Kimchi van witte radijs (waterkimchi/Dongchimi)

Witte radijskimchi wordt gemaakt van daikon-radijs die in dunne reepjes is gesneden en vervolgens in water is gefermenteerd met gochugaru (Koreaanse chilipepervlokken), gember, knoflook en groene ui. In tegenstelling tot andere soorten kimchi, die meestal als bijgerecht worden geserveerd, wordt witte radijskimchi meer gegeten als een soep of stoofpot – hij heeft een veel mildere smaak dan kool- of radijskimchis en wordt vaak gegeten als een verfrissend zomergerecht. Witte radijskimchis worden meestal geserveerd met knoedels of rijstwafels, maar kunnen ook los worden gegeten.

 Er zijn veel verschillende soorten kimichi op de markt, maar deze drie zijn enkele van de meest populaire. Elk type heeft zijn eigen unieke smaak dat voortkomt uit de specifieke ingrediënten die worden gebruikt in het fermentatieproces.

Kimchi zeevruchten gerecht

Voedingswaarde

Kimchi is niet alleen heerlijk, maar ook heel goed voor je. Gefermenteerd voedsel is rijk aan probiotica, die goed zijn voor de darmgezondheid. Bovendien bevat kimchi vitamine A, B en C, evenals ijzer en calcium. Dus als je een excuus zocht om Koreaans eten te proberen, dan heb je er nu een!

De geschiedenis

Kimchi bestaat al eeuwen en is een belangrijk onderdeel van de Koreaanse cultuur. Er bestaan zelfs meer dan 200 verschillende soorten kimchi! Het gerecht is zo populair in Korea dat er zelfs een nationale feestdag aan is gewijd (Kimchi-dag is 23 oktober).

Koreaanse kimchi zou zijn ontstaan in de 7e eeuw na Christus, tijdens de Goguryeo-dynastie. Tijdens deze periode werden de Koreanen sterk beïnvloed door de Chinese cultuur, waaronder het gebruik van chilipepers om voedsel op smaak te brengen.

Aanvankelijk was kimchi een eenvoudig gerecht van gezouten groenten en chilipepers. In de loop der tijd is het geëvolueerd tot wat we nu kennen: een pittig ingemaakt groentegerecht, meestal geserveerd met rijst of noedels.

In de 18e eeuw werd suikerrietsap aan kimchi toegevoegd om het een zoetere smaak te geven en het minder zout te maken. 

Kimchi noodles gerecht

Conclusie

Heb je ooit kimchi geprobeerd? Zo niet, waar wacht je dan nog op? Dit heerlijke gefermenteerde koolgerecht is niet alleen lekker, maar zit ook boordevol voedingsstoffen die goed voor je zijn. Dus ga je gang en probeer het eens, je smaakpapillen zullen je dankbaar zijn!