Skip to content

Wat is een CEO?

CEO

Je hebt de term CEO waarschijnlijk wel eens horen vallen. Dit populaire engelse begrip wordt vaak gebruikt in de zakenwereld en daarbuiten. Maar wat betekent het precies en waar staat het voor? We leggen het je uit in dit artikel.

Waar staat CEO voor

CEO is een acroniem dat staat voor “chief executive officer”. Dit is een ander woord voor “algemeen directeur”. Het zijn de toppers van een bedrijf. Zij zijn verantwoordelijk voor het algehele succes of falen van een organisatie. Met andere woorden, CEO’s zijn verantwoordelijk voor veel zaken. 

In wezen is de CEO de hoogste leidinggevende in een bedrijf en verantwoordelijk voor het nemen van beslissingen die de algemene richting en het succes van het bedrijf bepalen. De CEO rapporteert rechtstreeks aan de raad van bestuur en is belast met de uitvoering van hun visie voor het bedrijf.

Zijn voornaamste taken omvatten het ontwikkelen en uitvoeren van strategieën op hoog niveau, het nemen van belangrijke bedrijfsbeslissingen, het beheren van de algemene activiteiten en middelen van een bedrijf, en het optreden als het belangrijkste communicatiepunt tussen de raad van bestuur (of aandeelhouders) en de werknemers van het bedrijf. Dat is heel wat!

Algemeen directeur

Een CEO worden

De weg naar een CEO is meestal lang en moeizaam. Eerst moet je een bachelordiploma halen, bij voorkeur in bedrijfskunde of economie. Vervolgens moet je vaak minstens 10 jaar ervaring opdoen in management of een ander verwant gebied. Nadat je je diploma en ervaring hebt behaald, kun je solliciteren naar de functie van CEO. Meestal wordt de functie vervuld door iemand die zich binnen hetzelfde bedrijf al omhoog gewerkt heeft. Maar soms worden CEO’s van buiten het bedrijf ingehuurd als ze frisse ideeën hebben of als het bedrijf veranderingen ondergaat.

Wat CEO's de hele dag doen

In tegenstelling tot wat velen denken (en wat tv-programma’s ons willen doen geloven), zitten CEO’s niet de hele dag in hun kantoor orders te blaffen tegen hun secretaresses. In werkelijkheid wordt het grootste deel van hun tijd besteed aan ontmoetingen met andere leidinggevenden, managers, aandeelhouders en klanten. Ze reizen ook vaak om conferenties bij te wonen, toespraken te houden of potentiële investeerders te ontmoeten. Als ze niet vergaderen of op reis zijn, besteden CEO’s hun tijd meestal aan het bestuderen van rapporten en voorstellen van andere afdelingen om weloverwogen beslissingen te nemen over de koers van het bedrijf. Dus eigenlijk veel praten en veel lezen.

Taken CEO

Waar komt de term CEO vandaan?

Weet je waar de term “CEO” vandaan komt? Waar komt deze titel vandaan? Laten we eerst eens kijken naar de geschiedenis van de CEO-titel.

Geschiedenis

Het eerste geregistreerde gebruik van de term “chief executive officer” was in 1884. Het werd gebruikt om de rol van de Amerikaanse president Chester A. Arthur te beschrijven. Na Arthur werd de titel sporadisch gebruikt tot 1916, toen Woodrow Wilson hem gebruikte om zijn rol als president van de Verenigde Staten te beschrijven. De term begon aan kracht te winnen na de Tweede Wereldoorlog en werd algemeen gebruikt in de zakenwereld in de jaren 1950 

De laatste jaren is er een trend dat grote bedrijven de rollen van voorzitter en CEO splitsen. Vóór deze trend was het gebruikelijk dat dezelfde persoon beide functies bekleedde. Veel raden van bestuur zijn nu echter van mening dat het goed is om twee verschillende personen in deze functies te hebben, zodat de een de ander kan controleren en in evenwicht houden.

Conclusie

Al met al lijkt CEO zijn best leuk – je krijgt een goed betaald om in mooie kantoren te zitten en de hele dag met mensen te praten. Maar het is ook een hoop verantwoordelijkheid. Onthoud: met grote macht komt grote verantwoordelijkheid! Dus als je je ooit in de positie van CEO bevindt, zorg er dan voor dat je je macht ten goede gebruikt.