Skip to content

Wat is een acroniem?

Acroniem

Je hebt ze waarschijnlijk overal gezien, van “LOL” tot “POTUS” Maar wat zijn acroniemen eigenlijk? Een acroniem is een woord gevormd uit de eerste letter of letters van een reeks woorden, en het wordt uitgesproken als een woord. Het meest voorkomende type acroniem is een initialisme, een reeks beginletters die één letter per keer wordt uitgesproken. Er zijn ook acroniemen die worden uitgesproken als de woorden waar ze voor staan, zoals “NASA”

Hoe zijn acroniemen ontstaan

Het woord “acroniem” komt eigenlijk van de Griekse woorden “akros” en “onuma”, die respectievelijk “einde” en “naam” betekenen. De eerste bekende acroniemen werden in de Middeleeuwen bedacht door geleerden die ze gebruikten om tijd te besparen bij het handmatig kopiëren van manuscripten. Deze vroege acroniemen bestonden meestal uit de eerste letter van elk woord in een zin, zoals de Latijnse zin “In Hoc Signo Vinces”, die werd afgekort tot “IHSV”

Acroniemen namen echter een grote vlucht in de 20e eeuw, met de komst van nieuwe technologieën en media. Het leger speelde een grote rol in de verspreiding van acroniemen; tijdens de Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld gebruikten soldaten acroniemen om efficiënter te communiceren via radio-uitzendingen. In het burgerleven begonnen mensen in het dagelijks leven initialismen als “YOLO” (you only live once) en “IMHO” (in my humble opinion) te gebruiken.

Acroniemen voor effectieve communicatie

Acroniemen kunnen nuttig zijn in allerlei situaties. In het bedrijfsleven kunnen ze werknemers helpen effectiever met elkaar te communiceren. In de academische wereld maken ze complexe concepten gemakkelijker te onthouden. En in het dagelijks leven kunnen ze onze gesprekken wat levendiger maken. Dus de volgende keer dat je een acroniem ziet, wees niet bang om het te gebruiken!

Acroniem in communicatie

Populaire acroniemen vandaag de dag

Vandaag de dag worden veel acroniemen gebruikt. Vooral online zie je ze veel voorbij komen. We hebben een aantal populaire voor je opgesomd:

  • ASAP: As soon as possible (Zo snel mogelijk)
  • BTW: By the way (Tussen haakjes)
  • FAQ: Frequently asked questions (Veelgestelde vragen)
  • FYI: For your information (Ter informatie)
  • IMO/IMHO: In my opinion / in my honest opinion (Naar mijn mening/In mijn bescheiden mening)
  • LOL: Laughing out loud (Hardop lachen)
  • TL;DR: To long / Didn’t read (Te lang; niet gelezen)
  • YOLO: You only live once (Je leeft maar één keer)
  • LMAO: Laughing my ass off (Hard lachen)

Conclusie

Of je nu whatsappt met je vrienden of een onderzoeksartikel leest, de kans is groot dat je een acroniem of twee (of drie… of vier) bent tegengekomen. Maar wat zijn dat precies? Eenvoudig gezegd is een acroniem een woord gevormd uit de eerste letter of letters van een reeks woorden, en uitgesproken als een woord. Acroniemen bestaan al eeuwen, maar in de 20e eeuw, met de komst van nieuwe technologieën en media, namen ze een hoge vlucht. Tegenwoordig gebruiken we ze in allerlei situaties – van de academische wereld tot alledaagse gesprekken – om effectiever te communiceren. Dus de volgende keer dat je een acroniem ziet, wees niet bang om hem te gebruiken!