Skip to content

Wat is 4k?

4k

4k-resolutie, ook wel UHD (ultra high definition) genoemd, is een beeldresolutie die vier keer hoger is dan 1080p. 4k-inhoud wordt steeds populairder naarmate mensen hun tv’s en toestellen upgraden die dit ondersteunen. Maar wat is 4k nu precies? En wat zijn de voordelen van het gebruik ervan?

In dit artikel beantwoorden we deze vragen en nog veel meer. We bespreken wat 4k-resolutie is, hoe het zich verhoudt tot andere resoluties, en de voordelen van het gebruik ervan. Dus als je nieuwsgierig bent naar 4k-resolutie, lees dan verder!

Wat is 4k beeldresolutie?

4k duid op het aantal pixels op dat verwerkt is in een beeldscherm.  De aanduiding “4k” verwijst naar de ongeveer 4000 pixels horizontale resolutie van het beeld. Met andere woorden, 4k (Ultra HD) is vier keer de resolutie van 1080p (Full HD).

4K biedt een aanzienlijke toename in beelddetail ten opzichte van 1080p. Deze extra details zorgen voor een meer meeslepende kijkervaring, of je nu kijkt naar films, tv-programma’s

4k tv

Wat zijn de voordelen van 4k-resolutie

Een 4k beeldresolutie heeft vele voordelen ten opzichte van een scherm met een lagere resolutie:

  • Verhoogde beelddetail: Het meest voor de hand liggende voordeel van 4k-resolutie is de grotere gedetailleerdheid. Met vier keer zoveel pixels als 1080p biedt 4k een veel scherper en realistischer beeld. Dit is vooral duidelijk bij het bekijken van films of tv-programma’s, aangezien de extra details voor een meeslepender kijkervaring zorgen.
  • Betere beeldkwaliteit: Naast meer details biedt 4k-resolutie ook een betere algemene beeldkwaliteit. Dit is te danken aan het feit dat 4k een hogere pixeldichtheid biedt, wat resulteert in vloeiendere lijnen en minder “gekartelde” beelden.
  • Meer meeslepende ervaring: De toegenomen details en verbeterde beeldkwaliteit van 4k zorgen voor een meer meeslepende kijkervaring. Dit is vooral gunstig voor gamers, aangezien de extra details voor een realistischere spelervaring kunnen zorgen.
  • Klaar voor de toekomst: Naarmate 4k content steeds gewoner wordt, is het belangrijk om een resolutie te hebben die dit aankan. Door nu te investeren in een 4k tv of apparaat, bent je helemaal voorbereidt.
4k game smartphone

Zijn er nadelen aan het gebruik van 4k technologie

Hoewel 4k-technologie veel voordelen heeft, zijn er ook een paar potentiële nadelen waar je rekening mee moet houden:

Hoger prijskaartje: Een potentieel nadeel van 4k-technologie is het hogere prijskaartje. 4k TV’s en apparaten zijn vaak duurder dan hun 1080p tegenhangers. De prijzen dalen echter naarmate 4k populairder wordt, dus dit kan niet lang een belangrijk probleem zijn.

Vereist meer bandbreedte: Een ander potentieel nadeel van 4k is dat het meer bandbreedte vereist dan 1080p. Dit betekent dat je een snellere internetverbinding nodig hebt om 4k-inhoud te streamen. Aangezien breedbandsnelheden blijven toenemen, zou dit echter geen groot probleem mogen zijn.

Welke apparaten ondersteunen 4k

4k-resolutie wordt ondersteund door een breed scala aan apparaten, men denkt hierbij al snel aan een 4k tv maar ook projectoren en monitoren kunnen over deze verhoogde resolutie beschikken. Bovendien bieden veel smartphones en tablets nu 4k-resolutie.

Smartphones en tablets die 4k-resolutie ondersteunen zijn onder andere de iPhone XS en XR, de iPad Pro 11-inch en 12,9-inch modellen, en de Samsung Galaxy Note 9.

Als je op zoek bent naar een nieuwe tv, is het belangrijk om te controleren of deze 4k ondersteunt. Veel nieuwere OLED modellen ondersteunen dat, maar er zijn nog steeds een paar oudere modellen die dat niet doen. Om zeker te zijn, controleer je de specificaties voordat je tot aankoop overgaat.

Hoe kun je zelf 4k content maken?

Als je jouw eigen 4k-content wilt maken, hebt je een 4k-camera nodig. Gelukkig zijn er nu veel betaalbare opties beschikbaar, zoals de Panasonic Lumix GH5S en de Sony Alpha a7III.

Zodra je een 4k-camera hebt, kunt je beginnen met het creëren van eigen verbazingwekkende 4k-content! Let er wel op dat kijkers van je content door de hogere resolutie ook een goede audio kwaliteit verwachten. Vergeet dus niet om ook te investeren in kwalitatieve microfoons. 

4k camera

Conclusie

4k-technologie wordt steeds populairder, omdat het een aantal voordelen biedt ten opzichte van schermen met een lagere resolutie. In dit artikel hebben we uitgelegd wat 4k is en wat de voordelen zijn van het gebruik ervan. We hebben ook een aantal mogelijke nadelen van het gebruik van 4k besproken en een aantal apparaten opgesomd die het ondersteunen. Tot slot hebben we je een paar tips gegeven over hoe je eigen 4k-content kunt maken. Kortom, als je op zoek bent naar een scherpere, meer meeslepende kijkervaring, moet je zeker eens naar 4k kijken!