Skip to content

Wat is OLED?

Oled

OLED, of Organic Light-Emitting Diode, is een technologie die wordt gebruikt om displays en verlichting te maken. OLED-schermen zijn gemaakt van organische materialen die licht uitstralen wanneer er een elektrische stroom doorheen gaat. Dit zorgt voor een dunner, lichter scherm dat minder energie verbruikt dan traditionele LED-schermen. OLED’s zijn ook flexibel, wat betekent dat ze kunnen worden gebogen of gebogen zonder het scherm te beschadigen.

Wat is OLED technologie

OLED-technologie (organic light emitting diode) is een relatief nieuwe ontwikkeling in de wereld van beeldschermen. OLED-schermen bestaan uit organische materialen die licht uitstralen wanneer er elektrische stroom op wordt gezet, in tegenstelling tot traditionele LCD-schermen die een achtergrondverlichting nodig hebben. 

Oled TV

Wat zijn de voordelen van OLED

OLED-schermen bieden een aantal voordelen ten opzichte van traditionele LCD’s. OLED’s zijn dunner, lichter en verbruiken minder energie dan LCD’s. Ze hebben ook betere contrastverhoudingen en bredere kijkhoeken. Van OLED’s kunnen zelfs flexibele, gebogen displays worden gemaakt.

Wat zijn de nadelen van OLED?

OLED-technologie heeft echter ook nadelen. De productie van OLED-schermen is duurder dan die van LCD’s, en ze hebben meer last van beeldretentie en inbranden dan LCD’s.

Wie heeft OLED ontwikkeld?

 De OLED technologie werd voor het eerst ontwikkeld door Kodak in 1987. Het duurde echter tot het begin van de jaren 2000 voordat OLED’s werden gebruikt in commerciële producten zoals mobiele telefoons en tv’s. Samsung is een belangrijke speler op de OLED-markt en is momenteel de grootste fabrikant van OLED TV’s. LG is ook een belangrijke producent van OLED TV’s.

Oled monitor

Hoe OLED-schermen worden gemaakt

OLED-schermen zijn gemaakt van verschillende dunne lagen organische materialen. Deze materialen zenden licht uit wanneer er een elektrische stroom op wordt gezet. De OLED’s worden dan ingeklemd tussen twee elektroden, en een dunne-film transistor achterwand wordt toegevoegd voor de besturing. Dit proces wordt herhaald om een groot OLED-scherm te maken.

In welke producten wordt OLED gebruikt?

OLED-technologie wordt in een aantal verschillende producten gebruikt, waaronder mobiele telefoons, tv’s, laptopschermen en virtual reality headsets. OLED’s worden ook gebruikt in sommige hoogwaardige digitale camera’s en camcorders. 

OLED vs LCD

OLED en LCD zijn twee verschillende technologieën die in beeldschermen worden gebruikt. OLED-schermen zijn gemaakt van organische materialen die licht uitstralen wanneer er een elektrische stroom op wordt gezet. LCD-schermen gebruiken een achtergrondverlichting om de pixels te verlichten. OLED’s bieden een aantal voordelen ten opzichte van LCD’s, waaronder betere contrastverhoudingen en bredere kijkhoeken. OLED’s zijn ook dunner en lichter dan LCD’s. De productie van OLED-schermen is echter duurder dan die van LCD-schermen.

OLED vs LED

OLED- en LED-TV’s maken beide gebruik van organische materialen om licht te creëren, maar OLED-TV’s gebruiken OLED’s (organische lichtemitterende diodes) terwijl LED-TV’s LED’s (lichtemitterende diodes) gebruiken. 

OLED-technologie is nieuwer dan LED, en biedt een aantal voordelen ten opzichte van LED. OLED’s zijn dunner, lichter en verbruiken minder energie dan LED’s. Ze hebben ook betere contrastverhoudingen en bredere kijkhoeken. Van OLED’s kunnen zelfs flexibele, gebogen schermen worden gemaakt. OLED-schermen zijn echter duurder om te produceren dan LED-schermen, en ze hebben meer last van beeldretentie en burn-in dan LED-schermen.

De toekomst van de OLED-technologie

De OLED technologie is voortdurend in ontwikkeling en er worden voortdurend nieuwe OLED producten aangekondigd. In de toekomst kunnen OLED’s worden gebruikt in een groot aantal toepassingen, waaronder flexibele displays, OLED verlichting en zelfs OLED contactlenzen. Ook wordt de resolutie in OLED schermen steeds hoger en zien we tegenwoordig consumenten schermen van 4k of zelfs 8k.

Conclusie

OLED, of organische lichtemitterende diode, is een nieuwere technologie die de markt voor televisies en andere beeldschermen begint te veroveren. OLED-schermen zijn dunner en verbruiken minder stroom dan traditionele LCD-schermen, waardoor ze voor veel consumenten een meer aantrekkelijke optie zijn. OLED-schermen kunnen in elk formaat worden gemaakt, dus ze zijn perfect voor smartphones, tablets en laptops.