Skip to content

Wat is Twitch?

Twitch

Je hebt waarschijnlijk al gehoord van Twitch. Maar je weet misschien niet precies wat het is. We gaan het je uitleggen! Twitch is een livestream-platform waar mensen hun favoriete games, muziek, sport en ander entertainment kunnen bekijken. Het platform wordt wereldwijd gebruikt door miljoenen mensen en blijft groeien in populariteit. Laten we eens kijken naar wat Twitch precies is.

Wat is het Twitch platform

Twitch is een livestream-platform dat gericht is op gamers, maar ook veel andere soorten entertainment biedt. Het platform werd in 2011 opgericht door Justin Kan en Emmett Shear, twee voormalige partners van JustinTV (een ander livestream-platform). In de loop der jaren heeft Twitch steeds meer populariteit verworven en tegenwoordig zijn er miljoenen mensen die dagelijks met elkaar verbonden zijn via dit platform.

Twitch streamer

Hoe werkt twitch?

Twitch maakt gebruik van streaming technologie om gebruikers in staat te stellen video’s te streamen naar een breed publiek. Gebruikers kunnen hun stream openbaar of privé maken, afhankelijk van hun voorkeur. Streamers kunnen ook hun stream rechtstreeks naar sociale media delen om meer bezoekers aan te trekken naar hun stream. Streamers kunnen ook communiceren met hun publiek via chatrooms terwijl ze gestreamde video’s bekijken. Daarnaast ondersteunt Twitch verschillende betaalmogelijkheden om streamers te helpen inkomsten te genereren uit hun streams, zoals spotify-abonnement of donaties van fans via PayPal of bankoverschrijving. 

Kortom, Twitch biedt gebruikers eenvoudige manieren om met elkaar verbonden te zijn door video’s te streamen en interessante inhoud met elkaar te delen. Het platform heeft tal van functies die bedoeld zijn om streaming gemakkelijk en toegankelijk voor alle soort gebruikers te maken, waardoor het eenvoudiger wordt dan ooit om content online te delen en naar anderen over de hele wereld toegankelijk gemaakt wordt.

Hoe werkt Twitch

Hoe te beginnen met Twitch

Heb je er ooit aan gedacht om te beginnen met Twitch? Of heb je al eens gedacht aan het live streamen van games, maar weet je niet precies hoe? Dan ben je bij de juiste plek beland. Hieronder wordt uitgelegd hoe je gestructureerd kunt beginnen met Twitch.

Stap 1: Kies een niche en platform

Het eerste wat je moet doen is beslissen over welk onderwerp of spel je wilt streamen en op welke streamingdienst. Twitch is ‘s werelds grootste streaming platform voor gamers, maar er zijn ook andere opties zoals YouTube Live of Mixer. Als je klaar bent om te kiezen, verzamel dan alle benodigde informatie die nodig is om een account te openen op het platform dat jouw voorkeur geniet. Dit kan variëren van persoonlijke gegevens tot interesses. Vergeet niet dat elk social media-account veel tijd en moeite kost om te gebruiken, dus neem de tijd om het goed te doen!

Stap 2: Hardware & Software

Nu heb je waarschijnlijk alle hardware in huis die perfect werkt voor game streaming, maar er zijn enkele specifieke items die je nodig hebt als je serieus bent over streaming op Twitch. Ten eerste is een goede headset belangrijk omdat dit de basis is van alle communicatie tussen jou en jouw publiek. Daarnaast moet je ook investeren in een webcam, microfoon (al dan niet inbegrepen bij de headset) en software voor video-opname zoals OBS Studio of XSplit Broadcaster. Om de best mogelijke stream te leveren, raden we ten slotte altijd aan om extra RAM toe te voegen aan uw computer, zodat uw systeem voldoende capaciteit heeft om alles soepel te laten verlopen.

Streaming hardware

 Stap 3: Maak content

 Zodra uw hardware klaar is voor gebruik, is het tijd om inhoud te maken! Denk na over wat inhoud jouw publiek zal interesseren – spelreviews? Tutorials? Live gameplay? Evalueer regelmatig wat werkt binnen jouw community en pas daarop aan. Je moet ook letten op wat er speelt in de gamewereld – reageer hierop door relevante updates of commentaar toe te voegen aan je streams of berichten! Dit helpt bovendien anderen beter te begrijpen wat jouw streams inhoudelijk bevatten – meestal wordt dit “bracketing” genoemd. 

Al met al willen we benadrukken dat streamers hard werken om hun publiek enthousiast te houden en betrokken te blijven bij hun netwerken, vergeet dus niet dat succesvolle streamprojecten vereisen dat je consistent bent met contentcreatie en samenhangende strategieën.

Populaire spellen en streams op Twitch

Twitch heeft een breed scala aan populaire streamers en games. Populaire streamers zijn onder meer League of Legends, Overwatch, Fortnite en Dota 2. League of Legends is bijvoorbeeld een competitief online spel dat miljoenen kijkers uit de hele wereld naar zijn streams op Twitch trekt. Bovendien zijn er ook verschillende onafhankelijke makers die leuke inhoud maken voor hun publiek, waarbij gamestreaming er een is.

Geschiedenis van Twitch

Heb je je ooit afgevraagd hoe Twitch, een van de populairste streamingplatforms ter wereld, tot stand is gekomen? Simpel gezegd is het allemaal begonnen met Justin.tv-een live video streaming platform dat in 2007 werd gelanceerd door twee ondernemers uit San Francisco. Het werd aanvankelijk opgezet als een manier voor mensen om hun leven met anderen te delen, maar groeide al snel uit tot iets veel groters. In deze blogpost kijken we naar de geschiedenis van Twitch en hoe het is geworden wat het nu is.

De geboorte van Justin.tv

Justin Kan en Emmett Shear hadden een visie – een platform creëren waar mensen hun leven met anderen konden delen door middel van live videostreams. In 2007 lanceerden ze Justin.tv en lieten iedereen met een internetverbinding alles livestreamen wat ze maar wilden – van vlogs en gamesessies tot interviews en comedyshows. De site was meteen een hit, met alleen al in het eerste jaar meer dan 300 miljoen views.

Twitch is geboren

Na verloop van tijd begon de populariteit van gamestreams op Justin.tv aanzienlijk te stijgen; zozeer zelfs dat ze besloten een apart platform te lanceren dat speciaal gewijd was aan gamefilmpjes, genaamd “Twitch” – genoemd naar de term “twitch gameplay”, die verwijst naar snelle spelervaringen die worden gekenmerkt door snelle reflexen en nauwkeurig richten (denk aan Call of Duty of Counter-Strike). Twitch werd in 2011 voor het eerst uitgebracht als een uitloper van Justin.tv en won snel aan populariteit onder gamers dankzij de intuïtieve interface en de hoogwaardige videostreams. 

Twitch neemt het over In 2013 was Twitch zo populair geworden dat Amazon het kocht voor 970 miljoen dollar – destijds een van de duurste overnames in de geschiedenis van de technologie – en er datzelfde jaar een eigen, zelfstandige dienst van maakte. Sindsdien is Twitch nog populairder geworden dankzij functies als live chat opties, spelspecifieke kanalen (bijvoorbeeld League of Legends of Overwatch) en professionele toernooien die ter plekke worden gehouden of live worden gestreamd op Twitch zelf – waardoor miljoenen kijkers over de hele wereld hun favoriete gamers thuis kunnen zien strijden om de eer en de prijzen! 

Vanaf het nederige begin als livestreamingplatform voor gewone mensen die hun leven online delen, heeft Twitch sinds 2007 een lange weg afgelegd! Tegenwoordig kijken miljoenen kijkers elke dag vanuit alle hoeken van de wereld hoe hun favoriete spellen worden gespeeld door de beste spelers ter wereld – en dat is allemaal mogelijk dankzij innovatieve functies zoals live chat opties en spelspecifieke kanalen die het kijken naar streams gemakkelijker maken dan ooit tevoren.

Conclusie

In essentie is Twitch echt zo’n handig platform dat je veel mogelijkheden biedt om verbonden te blijven met anderen over de hele wereld op verschillende manieren zoals videogames spelletjes, films of series kijken enzovoort. Met behulp van streaming technologie maakte Twich communicatie tussen gamers over de gehele wereld heel gemakkelijk. Aangezien er miljoenen gebruikers zijn die dagelijks verbonden zijn met elkaar via dit platform kan je er dus zeker van zijn dat je hier plezier kunt beleven! Hopelijk begrijp je nu wat twitch precies is!