Skip to content

Wat is tofu?

Tofu

Tofu is een voedingsmiddel dat al eeuwen bestaat, en de populariteit ervan neemt alleen maar toe. Hoewel het voor sommigen een nieuw voedingsmiddel lijkt, is tofu eigenlijk een eeuwenoud basisvoedsel in vele delen van de wereld. Tofu wordt gemaakt van sojabonen en heeft een zeer milde smaak, waardoor het in veel verschillende gerechten kan worden gebruikt.  We vertellen je alles over tofu en laten zelfs wat recepten zien.

Wat is tofu en waar komt het vandaan?

Tofu is een voedingsmiddel gemaakt van sojabonen. Tofu zou meer dan 2000 jaar geleden in China zijn ontstaan. Tofu is een goede bron van eiwitten en bevat alle essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft. Het bevat ook weinig calorieën en geen cholesterol. Tofu wordt meestal in blokken verkocht en kan worden gebruikt in zoete of hartige gerechten.

Tofu smaakt als een flauwe, zachte kaas. Het kan worden gebruikt in zoete of hartige gerechten.

Waar komt het vandaan

Tofu zou meer dan 2000 jaar geleden in China zijn ontstaan. Het werd voor het eerst genoemd in een Chinees gedicht uit de Han-dynastie. Daarna verspreidde tofu zich naar andere delen van Oost-Azië, zoals Korea en Japan. Nu wordt tofu overal ter wereld gegeten!

Hoe tofu gemaakt wordt

Tofu wordt gemaakt door sojabonen in water te weken en vervolgens tot een pasta te vermalen. De pasta wordt vervolgens gemengd met nigari (een soort zout) en tot blokken geperst. Het kan worden gemaakt met verschillende texturen, afhankelijk van hoeveel water uit de tofu wordt geperst. Stevigere tofu bevat minder water en zachtere tofu heeft meer water.

Sojabonen

Soorten tofu

Tofu is er in verschillende vormen en texturen. De drie belangrijkste soorten zijn stevige tofu, zachte tofu en tofuskin.

Stevige tofu heeft een dichte textuur en is goed voor roerbakken en bakken.

Zachte tofu heeft een zijdeachtige textuur en is goed voor soepen en sauzen 

Tofu skin wordt gemaakt van de sojapulp die overblijft na het maken van tofu. Het heeft een chewy textuur en wordt gebruikt om dumplings of wrappers te maken.

Voedingswaarde

Tofu is een goede bron van eiwitten en bevat alle essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft. Het bevat ook weinig calorieën en geen cholesterol.

Een kop ( tofu ) heeft 

  • Calorieën: 76 
  • Eiwit: 9 gram 
  • Vet: 4 gram 
  • Koolhydraten: 5 gram 
  • Vezels: 1 gram 
  • Suiker: 2 gram 
  • Natrium: 11 milligram  

Zoals je ziet is tofu een zeer gezond voedingsmiddel!

Tofu gerecht

Hoe tofu koken

Tofu kan op veel verschillende manieren worden bereid. Het kan worden gebakken, geroerbakt, gegrild of zelfs rauw worden gegeten. De beste manier om tofu te koken hangt af van wat je maakt.

Als je een roerbakgerecht maakt, kun je het beste stevige tofu gebruiken zodat het niet uit elkaar valt. Als je een soep of saus maakt, is zachte tofu het beste. En als je dumplings maakt, is tahoehuid perfect.

Hier zijn enkele algemene tips voor het koken van tofu:

  • Laat tofu altijd uitlekken en druk het aan voordat je het kookt. Zo neemt hij de smaken beter op en wordt hij gelijkmatiger gaar.
  • Als je stevige tofu gebruikt, snijd hem dan in kleine blokjes zodat hij gelijkmatig gaar wordt.
  • Als je zachte tofu gebruikt hoef je het niet te snijden. Verkruimel het gewoon met je handen.
  • Tofu kan zonder olie gekookt worden, maar als je het roerbakt, helpt een beetje olie om het bruin te krijgen.

Tofu recepten

Nu je alles weet over tofu, is het tijd om wat recepten uit te proberen! Hier zijn twee van onze favorieten:

Roergebakken tofu met groenten

Ingrediënten 

  • 1 blok stevige tofu, uitgelekt en geperst 
  • 1/2 kleine ui, in blokjes gesneden 
  • 1 wortel, in blokjes gesneden 
  • 1/2 rode peper, in blokjes gesneden 
  • 1/4 kopje groentebouillon 
  • 1 eetlepel sojasaus 
  • 1 theelepel suiker 
  • 1/4 theelepel gemalen gember 
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt 
  • 1 eetlepel olie 

Instructies 

  1. Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de tofu toe en bak ongeveer 5 minuten, tot hij bruin is.
  2. Voeg de ui, wortel, rode peper en knoflook toe aan de pan. Roerbak ongeveer 3 minuten, tot de groenten zacht zijn.
  3. Voeg de groentebouillon, sojasaus, suiker en gember toe aan de pan. Roerbak nog een minuut, tot alles is doorgewarmd.
  4. Serveer met rijst of noedels.
Roerbak tofu

Spiesjes van gegrilde tofu

Ingrediënten 

  • 1 blok stevige tofu, uitgelekt en geperst 
  • 1/4 kopje sojasaus 
  • 1/4 kop groentebouillon 
  • 1 eetlepel honing 
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt 
  • 1 theelepel gemalen gember 

Instructies 

  1. Snijd de tofu in stukken van 1 cm dik. Als u houten spiesen gebruikt, week ze dan minstens 30 minuten in water.
  2. Klop in een kom de sojasaus, groentebouillon, honing, knoflook en gember door elkaar.
  3. Leg de plakjes tofu in de marinade en laat ze minstens 15 minuten zitten.
  4. Verwarm een grill of grillpan voor op middelhoog vuur.
  5. Rijg de tofu aan de spiesjes en gril ze ongeveer 5 minuten per kant, tot ze bruin en lichtjes verkoold zijn.
  6. Serveer met rijst of noedels en uw favoriete gegrilde groenten.
Tofu spiesjes

Conclusie

Tofu is een gezond, veelzijdig voedsel dat op vele manieren gekookt kan worden. Het is een geweldige bron van eiwitten en bevat geen cholesterol. Tofu is perfect om toe te voegen aan roerbakgerechten, soepen of sauzen, of zelfs om rauw te eten. Probeer zelf enkele van onze tofu-recepten uit!