Skip to content

Wat is een tia?

Tia

De term tia is een afkorting voor: Transient Ischemic Attack. Dit is een tijdelijke afsluiting van een bloedvat naar de hersenen. In dit artikel lees je er alles over.

Wat is een tia

Een tia is een tijdelijk functieverlies in een deel van het lichaam. Het wordt vaak veroorzaakt door een verandering in de bloedtoevoer naar de hersenen. De symptomen duren meestal kort en kunnen bestaan uit zwakte, gevoelloosheid of verlamming. Tias zijn vaak waarschuwingstekens dat zich in de toekomst een ernstigere aandoening kan voordoen, zoals een beroerte.

Tias worden vaak veroorzaakt door verstoppingen in de slagaders die de hersenen van bloed voorzien. Deze verstoppingen kunnen het gevolg zijn van atherosclerose, de ophoping van kalk in de slagaders. Kalk bestaat uit vet, cholesterol en andere stoffen. Na verloop van tijd kan kalk verharden en de slagaders vernauwen, waardoor het bloed er moeilijk doorheen kan stromen.

Wat zijn de symptomen van een tia

De symptomen van een tia hangen af van welke slagaders zijn aangetast en hoeveel van de hersenen geen bloed krijgen. De symptomen duren meestal minder dan een uur, hoewel ze tot 24 uur kunnen aanhouden.

Het meest voorkomende symptoom van een tia is zwakte of gevoelloosheid in het gezicht, de arm of het been. Dit gebeurt meestal aan één kant van het lichaam en kan problemen veroorzaken met spreken of zien. Andere symptomen zijn:

 • Duizeligheid
 • Verwarring
 • Moeite met lopen
 • Hoofdpijn

Als je een van deze symptomen ervaart, is het belangrijk onmiddellijk een 112 te bellen. Tias zijn vaak waarschuwingstekens dat zich in de toekomst een ernstigere aandoening kan voordoen, zoals een beroerte. Door direct te reageren kan het risico op een beroerte worden verminderd.

Hoe voorkom je een tia

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om het risico op tia te verminderen:

 • Stoppen met roken
 • Een gezonde bloeddruk handhaven
 • Gezond eten
 • Regelmatig bewegen
 • Omgaan met stress

Als je diabetes hebt, is het belangrijk de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Een hoge bloedsuikerspiegel kan de slagaders beschadigen en het risico op tia verhogen.

Wat te doen bij een tia

Als je de symptomen van een tia ervaart, is het belangrijk om iemand onmiddellijk 112 te laten bellen. Snel reageren kan het risico op een beroerte verminderen.

In de tussentijd zijn er verschillende dingen die je kunt doen om jezelf te helpen:

 • Ga zitten of liggen
 • Probeer te rusten en ontspan
 • Breng een koud washand aan op het getroffen gebied
 • Vermijd roken en alcohol drinken
 • Neem zo nodig vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals ibuprofen of acetaminophen
Medicijnen

Hoe te herstellen van een tia

Er is geen specifieke behandeling voor tia. De meeste mensen herstellen binnen enkele dagen volledig. Tias zijn echter vaak waarschuwingstekens dat zich in de toekomst een ernstigere aandoening kan voordoen, zoals een beroerte.

Als je een tia hebt gehad, is het belangrijk dat je naar jouw arts gaat voor een volledige medische evaluatie. Je arts zal waarschijnlijk veranderingen in levensstijl en medicijnen aanbevelen om het risico op een beroerte te verminderen.

Conclusie

Een tia is een tijdelijk functieverlies in een deel van het lichaam. Het wordt vaak veroorzaakt door een verandering in de bloedtoevoer naar de hersenen. De symptomen duren meestal kort en kunnen bestaan uit zwakte, gevoelloosheid of verlamming. Tias zijn vaak waarschuwingstekens dat zich in de toekomst een ernstigere aandoening kan voordoen, zoals een beroerte.

Als je een tia hebt gehad, is het belangrijk dat je naar een arts gaat voor een volledige medische evaluatie. Jouw arts zal waarschijnlijk veranderingen in levensstijl en medicijnen aanbevelen om het risico op een beroerte te verminderen.