Skip to content

Wat is Telegram?

Telegram

De app Telegram is een van de meest populaire apps voor messaging en een veel gebruikt alternatief voor WhatsApp. Het is gebouwd met privacy en veiligheid in het achterhoofd. In dit artikel ga ik je uitleggen wat Telegram precies is, hoe te gebruiken en waarom het verschilt van andere messaging-apps.

Hoe werkt Telegram

Telegram maakt gebruik van een cloud-gebaseerd systeem dat bekend staat als end-to-end encryptie. Dit betekent dat al je berichten worden versleuteld voordat ze worden verzonden, zodat niemand anders dan degene die ze verstuurt en ontvangt, er toegang toe kan krijgen. Hierdoor worden persoonlijke gegevens of informatie over financiële transacties beschermd tegen hackers of andere cyberaanvallers. 

Daarnaast biedt Telegram tal van extra functies zoals groepschats, videochats, berichtverificatie en Voice over IP (VoIP). Met deze extra functies kun je gemakkelijk met elkaar communiceren via live videochat of audioberichten op afstand. Ook kun je gemakkelijk afbeeldingen, documenten of video’s delen met vrienden en familie in een groepschat. Bovendien biedt Telegram ook steun voor bots – programmeerbare accounts die automatisch antwoord geven op bepaalde zoekopdrachten.

Hoe werkt Telegram

Waarom is het populair?

Telegram is populair omdat het als één van de weinige messaging-apps beschikbaar is in alle landen ter wereld (inclusief China). Daarnaast biedt Telegram ook veel extra functies bovenop normale messaging-apps zoals Facebook Messenger en WhatsApp, zoals groepsdiscussies, bots en VoIP-functies. Het netwerk biedt ook eindeloze opslagmogelijkheden voor afbeeldingen, documenten of video’s die je kunt delen met vrienden en familie in eensgroepschat. Eigenlijk biedt Telegram alle functionaliteit van sociale mediaplatforms als Facebook of Twitter plus meer.

De verschillen tussen Telegram en WhatsApp

In de wereld van vandaag zijn er veel messaging-apps om uit te kiezen. WhatsApp en Telegram zijn twee van de populairste, maar wat onderscheidt ze van elkaar? Als je op zoek bent naar een nieuwe berichtenapp, is het belangrijk om de verschillen tussen deze twee diensten te kennen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen over welke voor jou geschikt is. Laten we eens kijken hoe Telegram en WhatsApp met elkaar te vergelijken zijn.

Gebruikersinterface

Het eerste wat je opvalt als je een van deze apps gebruikt is hun gebruikersinterface. WhatsApp heeft een eenvoudig en rechtlijnig ontwerp waardoor het gemakkelijk te gebruiken is. Telegram daarentegen heeft een moderner en verfijnder uiterlijk dat voor sommige gebruikers aantrekkelijker kan zijn. Het heeft ook stickers, GIF’s en andere leuke functies die je gesprekken kunnen opleuken.

Privacy en veiligheid

Op het gebied van privacy en veiligheid hebben beide apps hun sterke en zwakke punten. WhatsApp biedt end-to-end encryptie voor alle berichten die binnen de app worden verzonden, wat betekent dat alleen de verzender en de ontvanger die berichten kunnen bekijken. Telegram biedt ook end-to-end versleuteling, maar alleen voor specifieke chattypes (bijvoorbeeld geheime chats). Daarnaast biedt Telegram verschillende extra beveiligingsfuncties, zoals zelfvernietigende berichten en wachtwoordbeveiliging voor chats. Deze extra maatregelen maken het moeilijker voor hackers of snuffelaars om toegang te krijgen tot je gegevens op Telegram dan op WhatsApp.

Functies

WhatsApp biedt veel handige functies zoals groepschats, spraakgesprekken, videogesprekken, bestanden delen (tot 16 MB), locatie delen, statusupdates (afbeeldingen/video’s/links), etc., terwijl Telegram over een nog breder scala aan functies beschikt waaronder bots-integratie (waarmee je inhoud kunt doorzoeken of acties kunt uitvoeren zonder de app te verlaten), ondersteuning voor meerdere accounts onder één telefoonnummer (tot drie accounts per nummer), kanalen (voor het uitzenden van openbare berichten naar een groot publiek), polls en quizzen (waarmee gebruikers in groepen met elkaar kunnen communiceren). In tegenstelling tot WhatsApp, waar de maximale bestandsgrootte 16 MB bedraagt, kunnen gebruikers met Telegram bovendien bestanden tot 1 GB delen. Ideaal als je snel grote bestanden moet versturen.

Al met al bieden beide applicaties verschillende voordelen, afhankelijk van je behoeften. Als privacy je belangrijkste zorg is , dan zou Telegram je go -to optie moeten zijn omdat de zelfvernietigende berichten maximale bescherming garanderen . Als je echter op zoek bent naar iets met meer entertainmentopties, dan is Whatsapp misschien beter geschikt, omdat het veel extra functies biedt, zoals spraakoproepen, videogesprekken, locatie delen enz.

Telegram vs Whatsapp

Telegram en online privacy

Online privacy is vandaag de dag een hot topic. Het is geen wonder dat veel mensen zich wenden tot berichtendiensten als Telegram. Maar is Telegram echt zo privé als ze beweren? Laten we eens kijken naar wat deze populaire berichtendienst onderscheidt van de concurrentie.

Hoe veilig is Telegram?

Telegram is de laatste jaren steeds populairder geworden vanwege zijn vermogen om gesprekken veilig en privé te houden. Het is echter belangrijk op te merken dat er ondanks de encryptietechnologie enkele veiligheidsproblemen zijn bij het gebruik van de dienst. Zo worden berichten die tussen gebruikers worden verzonden niet altijd veilig opgeslagen op de server, wat betekent dat ze toegankelijk kunnen zijn voor hackers of overheidsinstanties met het juiste gereedschap en de juiste kennis. 

Bovendien, hoewel gesprekken op het platform versleuteld zijn, kunnen andere gebruikersgegevens zoals gebruikersnamen en contactgegevens nog steeds door derden worden ingezien als ze toegang hebben tot je accountgegevens. 

Hoewel er enkele potentiële veiligheidsrisico’s verbonden zijn aan het gebruik van Telegram, betekenen ze niet noodzakelijkerwijs dat je het platform helemaal moet vermijden. Zolang je stappen neemt om ervoor te zorgen dat je accountgegevens veilig blijven (zoals het maken van sterke wachtwoorden en het inschakelen van twee-factor authenticatie) dan kun je genieten van alle voordelen van het gebruik van een berichtendienst als Telegram zonder je privacy of veiligheid in gevaar te brengen.

Al met al biedt Telegram het hoogste beveiligingsniveau voor gebruikers die waarde hechten aan hun online privacy. Zeker als je het vergelijkt met apps als WhatsApp of Facebook Messenger.

Telegram online privacy

De geschiedenis van Telegram

De app Telegram is een van de populairste manieren om met vrienden en familie te communiceren. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe het allemaal begon? Laten we eens kijken naar de geschiedenis van Telegram en dat uitzoeken.

Het ontstaan in 2013

Telegram werd opgericht door de broers Nikolai en Pavel Durov. Als ervaren ontwikkelaars hadden ze in 2006 al het grootste sociale medianetwerk van Rusland, VKontakte, opgericht. Nadat ze hun aandeel in het bedrijf hadden verkocht en Rusland in 2013 hadden verlaten, zetten ze hun zinnen op het creëren van een nieuw berichtenplatform met privacy als kern. En zo werd Telegram geboren.

Eerste versie Telegram

De eerste versie van Telegram verscheen in augustus 2013 en won snel aan populariteit bij gebruikers vanwege de focus op privacy en veiligheid. Om gebruikers te beschermen tegen potentiële cyberbedreigingen, bood de app end-to-end encryptie voor berichten die via het platform werden verzonden, evenals opties voor het zelfvernietigen van berichten of geheime chats die niet door anderen konden worden doorgestuurd of op het scherm konden worden vastgelegd. Het bood ook een verbeterde gebruikerservaring vergeleken met andere berichtenapps in die tijd met functies als cloudopslag, ondersteuning voor meerdere apparaten, aangepaste stickers, bots en meer.

Groei en uitbreiding over de hele wereld 

In oktober 2014 had Telegram 50 miljoen actieve gebruikers over de hele wereld bereikt en vandaag de dag heeft het meer dan 400 miljoen maandelijkse actieve gebruikers in 200 landen. In maart 2016 introduceerde het zijn eigen cryptocurrency genaamd “Grams” die gebruikt kan worden om extra diensten binnen Telegram te kopen, zoals stickers of spelletjes. De app is ook instrumenteel geweest in een aantal politieke bewegingen in Europa, waaronder de protesten in 2019 tegen het pensioenhervormingsplan van de Franse president Macron in Frankrijk, bekend als “Gilets Jaunes” (Gele Vesten).

Zoals we kunnen zien aan zijn korte maar bewogen geschiedenis, heeft Telegram een lange weg afgelegd sinds het slechts zeven jaar geleden werd opgericht. Met zijn voortdurende focus op privacy en veiligheid, samen met innovatieve functies zoals cloudopslag, aangepaste stickers, bots en meer. Het is geen wonder waarom deze berichtenapp zo populair is geworden over de hele wereld.

Geschiedenis Telegram

Conclusie

Al met al is Telegram eenvoudig te gebruiken om mensen te verbinden via chatrooms, groepschats of audioberichten op afstand. Het maakt gebruik van end-to-end encryptie om persoonlijke gegevens te beschermen tegen hackers of andere cyberaanvallers, terwijl het ook veel extra functies biedt bovenop normale messaging apps zoals Facebook Messenger en WhatsApp zoals bots, steun voor VoIP en oneindige opslagmogelijkheden voor afbeeldingen, documenten of video’s die je kunt delen met vrienden en familie in eensgroepschat.. Of je nu op zoek bent naar eenvoudige communicatiemethoden of naar iets meer geavanceerde opties; met Telegram ben je goed bedient!