Skip to content

Wat is een taurine?

Taurine

Taurine is een natuurlijk voorkomend aminozuur dat wordt gevonden in dierlijke weefsels, vooral de lever. Het werd eerst geïsoleerd van ossengal in 1827 door Friedrich Tiedemann en Leopold Gmelin. Taurine heeft vele functies in het lichaam, waaronder het werken als antioxidant, het helpen bij ontgifting, en het helpen bij het handhaven van een gezond zenuwstelsel. De meeste mensen kennen het van energie drankjes zoals Red Bull. Maar wat is taurine nou eigenlijk precies? We leggen het uit in dit artikel!

Wat is taurine en wat doet het?

Taurine is een organische verbinding die wijd verspreid is in dierlijke weefsels. Het is een belangrijk bestanddeel van gal en is ook te vinden in de dikke darm, waar het een rol speelt bij de vetopname. Taurine heeft vele andere functies in het lichaam, waaronder het fungeren als antioxidant en het helpen reguleren van het metabolisme. Het is ook betrokken bij de ontwikkeling en functie van het zenuwstelsel en zou bescherming bieden tegen cognitieve achteruitgang.

Dus, wat doet taurine? Kortom, het helpt je lichaam goed te functioneren. Hier zijn enkele specifieke manieren waarop taurine je gezondheid ten goede komt:

 • Het ondersteunt de cardiovasculaire gezondheid: Van taurine is aangetoond dat het de bloeddruk verlaagt en het cholesterolgehalte verlaagt (LDL) niveaus, beide risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Het helpt ook de vorming van bloedstolsels te voorkomen en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
 • Het bevordert de gezondheid van de hersenen: Taurine helpt de hersenen te beschermen tegen schade en zou de cognitieve functie verbeteren. Ook is aangetoond dat het de symptomen van de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie vermindert.
 • Het helpt bij de spijsvertering: Taurine speelt een rol bij de vetopname en zou helpen bij aandoeningen als het prikkelbare darmsyndroom (IBS).
 • Het versterkt botten:  Van taurine is aangetoond dat het de botdichtheid verbetert en beschermt tegen osteoporose.
 • Het bevordert een gezonde huid: Taurine is een antioxidant en kan helpen de huid te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Het zou ook helpen bij aandoeningen als psoriasis en eczeem.
 • Het ondersteunt de immuunfunctie: Van taurine is aangetoond dat het het immuunsysteem versterkt en beschermt tegen infecties.
 • Het helpt bij sportprestaties: Het is aangetoond dat taurine de sportprestaties verbetert en de vermoeidheid tijdens langeafstandsoefeningen vertraagt.
 • Het beschermt tegen diabetes: Van taurine is aangetoond dat het de bloedsuikerspiegel verlaagt en de insulinegevoeligheid verbetert, beide risicofactoren voor diabetes type 2.
 • Het heeft anti-kanker eigenschappen: Van taurine is aangetoond dat het kankercellen doodt en stoppen de groei van tumoren.
 • Het ondersteunt de reproductieve gezondheid: Van taurine is aangetoond dat het de vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen verbetert.

Waar wordt taurine gevonden

De taurine wordt gevonden natuurlijk in dierlijke weefsels, met inbegrip van vlees, vissen, en gevogelte. Het wordt ook gevonden in sommige plantaardige voedingsmiddelen, zoals peulvruchten en noten.

Er zijn ook supplementen beschikbaar die taurine in geconcentreerde vorm leveren. Deze supplementen worden gewoonlijk afgeleid van dierlijke bronnen, zoals rundvlees of varkensvlees. Taurine wordt soms ook toegevoegd aan energiedranken en andere dranken.

Vlees

Hoeveel taurine heb je nodig?

De aanbevolen dagelijkse inname (ADH) voor taurine is 3.000 mg voor volwassenen. Er is echter geen ADH voor taurine specifiek. De ADH voor taurine is gebaseerd op de hoeveelheid die nodig is om voldoende taurine in het bloed te behouden.

De meeste mensen krijgen voldoende taurine binnen via hun voeding en hoeven geen supplementen te nemen. Nochtans, kunnen sommige groepen mensen van het nemen van taurine supplementen profiteren. Denk hierbij aan:

 • Atleten: Van taurine is aangetoond dat het atletische prestaties verbetert en vermoeidheid tijdens langeafstandsoefeningen vertraagt.
 • Mensen met diabetes: Van taurine is aangetoond dat het de bloedsuikerspiegel verlaagt en de insulinegevoeligheid verbetert, beide risicofactoren voor type 2 diabetes.
 • Mensen met hartkwalen: Van taurine is aangetoond dat het de bloeddruk en het cholesterolgehalte verlaagt, beide risicofactoren voor hart- en vaatziekten.
 • Oudere volwassenen: Er is aangetoond dat taurine de hersenen beschermt tegen schade en de cognitieve functie verbetert. Het kan ook de daling van het taurinegehalte helpen voorkomen die met de leeftijd optreedt.
 • Zwangere vrouwen: Van taurine is aangetoond dat het de vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen verbetert.

Hoeveel taurine is te veel?

Er is geen bovengrens voor de inname van taurine, omdat het niet als giftig wordt beschouwd. Het nemen van grote dosissen taurine (meer dan 500 mg per dag) kan echter sommige bijwerkingen veroorzaken, zoals diarree, misselijkheid, braken, en hoofdpijn.

In welke dagelijkse producten zit taurine

Taurine zit in veel meer producten dan men vaak denkt.

Energie dranken

De meeste mensen komen in aanmerking met taurine omdat het veelvoudig in energiedranken wordt gebruikt. Denk hierbij aan:

 • Red Bull
 • Monster Energy Drink
 • MTN DEW Game Fuel
 • AMP Energy Drink
 • Lucozade Sport
 • Powerade

Waarom energie dranken zo ongezond zijn

Energiedrankjes zijn slecht voor je omdat ze veel suiker en cafeïne bevatten. De consumptie van te veel suiker kan leiden tot gewichtstoename en het metabolisch syndroom, terwijl de consumptie van te veel cafeïne kan leiden tot angst, hartkloppingen en andere gezondheidsproblemen. 

Taurine wordt vaak toegevoegd aan energiedrankjes omdat het de sportprestaties zou verbeteren en vermoeidheid zou vertragen. Er is echter geen bewijs dat deze beweringen ondersteunt. In feite kan taurine zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid.

Energiedrankjes zijn ook slecht voor je omdat ze de slaap kunnen verstoren. De cafeïne in deze drankjes kan tot zes uur in je lichaam blijven, waardoor je ‘s nachts moeilijk in slaap valt.

Red Bull taurine

Andere producten met taurine

Enkele andere producten waar taurine in voorkomt zijn:

 • Vlees
 • Gevogelte
 • Zeevruchten
 • Peulvruchten
 • Noten
 • Energierepen
 • Multivitamine supplementen

Conclusie

Taurine is dus een natuurlijk voorkomend aminozuur dat kan worden gevonden in dierlijke weefsels, waaronder vlees, vis en gevogelte. Taurine kan ook worden verkregen uit supplementen die meestal zijn afgeleid van dierlijke bronnen zoals rund- of varkensvlees. Taurine heeft vele potentiële gezondheidsvoordelen zoals verbeterde atletische prestaties, lagere bloedsuikerspiegel voor mensen met diabetes, verlaagde bloeddruk en cholesterol voor diegenen die risico lopen op hartkwalen, bescherming tegen hersenschade en cognitieve achteruitgang voor oudere volwassenen, en verbeterde vruchtbaarheid voor mannen en vrouwen. Hoewel taurine niet giftig is en er geen bovengrens is aan de dagelijkse inname, kan een teveel aan taurine enkele kleine bijwerkingen veroorzaken, zoals diarree, misselijkheid, braken of hoofdpijn. Energiedranken zijn het meest voorkomende product dat taurine bevat; maar het is ook te vinden in andere alledaagse dingen zoals vlees, gevogelte, zeevruchten, peulvruchten, noten en multivitamine supplementen.