Skip to content

Wat is Google Stadia?

Google Stadia

Wanneer je van games houdt heb je vast wel eens gehoord van Google Stadia. We kennen Google natuurlijk vooral van de zoekmachine maar ze hebben ook een game streaming service genaamd Stadia. In dit artikel leggen we je alles over deze service uit.

Wat Google Stadia is

Google Stadia is een cloud gaming service ontwikkeld door Google. Het werd aangekondigd in maart 2019 tijdens de Game Developers Conference, en gelanceerd in november van hetzelfde jaar. Met de dienst kunnen gebruikers online games spelen zonder een console of pc nodig te hebben, in plaats daarvan gebruiken ze de servers van Google. Ondersteunde browsers zijn onder andere Chrome en Edge.

Google Stadia biedt twee verschillende abonnementen aan: Stadia Pro en Stadia Base. Stadia Pro is een betaald maandelijks abonnement dat toegang geeft tot gratis games, kortingen op game-aankopen en streaming in 4K-resolutie. Stadia Base is een gratis versie van de dienst die games streamt met een resolutie tot 1080p.

De dienst heeft sinds de lancering gemengde recensies ontvangen. Sommige recensenten prezen het gemak en de toegankelijkheid  van de dienst, terwijl anderen kritiek hadden op het gebrek aan beschikbare spelletjes en de hoge prijs van het abonnement.

Hoe werkt Google Stadia

Google Stadia gebruikt een combinatie van hardware en software om games naar gebruikers te streamen. De dienst is gebaseerd op de bestaande infrastructuur van Google, waaronder zijn datacenters en Fiber-netwerk.

Het Stadia-systeem omvat een aantal componenten:

Stadia Controller:  Een draadloze gamecontroller die via Wi-Fi verbinding maakt met het internet. Hij bevat een ingebouwde microfoon voor voicechat en een knop waarmee gebruikers onmiddellijk gameplaybeelden kunnen opnemen en delen.

Chromecast Ultra: een streaming-apparaat dat kan worden aangesloten op de tv of monitor van de gebruiker. Het ondersteunt 4K-resolutie en HDR-kleur.

Google-account: Gebruikers hebben een Google-account nodig om toegang te krijgen tot de dienst.

Stadia App: Een mobiele app waarmee gebruikers hun Stadia-account beheren en verbinding maken met wedstrijden.

Google Stadia controller

Gaming op Stadia

Games spelen op Stadia

Stadia maakt verbinding met de tv of monitor van de gebruiker via het Chromecast Ultra-streamingapparaat. De gebruiker meldt zich vervolgens aan bij zijn account via de Stadia-app. Van daaruit kunnen ze een spel selecteren om te spelen uit de bibliotheek van beschikbare titels.

Het spel wordt vervolgens van de servers van Google naar het apparaat van de gebruiker gestreamd, waar het in real-time wordt weergegeven. Input van de Stadia-controller wordt teruggestuurd naar de servers van Google, waar het wordt verwerkt en gebruikt om de spelstatus te beïnvloeden. De de spelstatus wordt dan teruggestreamd naar het apparaat van de gebruiker.

Dit proces gebeurt in real-time, waardoor gebruikers games kunnen spelen met een lage latentie. Google heeft verklaard dat zijn servers games kunnen streamen met een resolutie tot 4K en 60 frames per seconde.

Beschikbare games op Google Stadia

Vanaf mei 2020 zijn er meer dan 150 games beschikbaar op Google Stadia. De selectie omvat populaire titels zoals “Assassin’s Creed Odyssey,” “Borderlands 3” en “Red Dead Redemption 2.” De dienst biedt ook een aantal free-to-play games, waaronder “Destiny 2” en “Fortnite.”

Google heeft verklaard dat het van plan is om tegen eind 2020 meer dan 30 nieuwe games toe te voegen aan Stadia. Het bedrijf werkt ook aan exclusieve games voor het platform, zoals “Get Packed” en “Journey to the Savage Planet.”

Games op Google Stadia

Is Google Stadia de moeite waard

Het antwoord op deze vraag is ingewikkeld. Voor sommige mensen is Google Stadia een uitstekend platform. Het abonnement geeft toegang tot een groeiende bibliotheek met games, kortingen op game-aankopen en de mogelijkheid om in 4K-resolutie te spelen. Voor anderen is de dienst te duur en mist het de selectie van games die je op andere platforms vindt.

Degenen die geïnteresseerd zijn in Google Stadia moeten hun eigen gamegewoontes overwegen en beslissen of de dienst de prijs waard is. Degenen die voornamelijk multiplayer games of single-player games met korte speelsessies spelen, vinden misschien meer waarde in Google Stadia dan degenen die langere, verhaalgedreven games spelen. Uiteindelijk komt de beslissing om al dan niet een abonnement te nemen op Google Stadia neer op persoonlijke voorkeur.

Alternatieven voor Google Stadia

Nu we het hebben gehad over Google Stadia en wat het te bieden heeft, laten we eens kijken naar enkele alternatieven.

Xbox GamePass met xCloud
Microsoft xCloud is een gamestreamingdienst binnen het GamePass platform. Hiermee kunnen gebruikers Xbox en pc games spelen vanuit de cloud.

In tegenstelling tot Stadia werkt xCloud op vele platformen zoals Xbox, PC en smartphones. Je moet verbonden zijn met internet terwijl je games speelt en zo wordt net als bij Stadia alles gestreamt.

PS Now
PS Now is een cloudgamingdienst van Sony. Het biedt een bibliotheek van meer dan 800 games die kunnen worden gestreamd op de PS4, pc en bepaalde smart tv’s.

In tegenstelling tot Stadia vereist PS Now geen apart abonnement. Het is inbegrepen bij een PlayStation Plus-lidmaatschap.

GeForce Now
GeForce Now is een gamestreamingdienst van Nvidia. Hiermee kunnen gebruikers pc-games vanuit de cloud spelen op hun Macs, pc’s, Shield TV-apparaten en laptops.

GeForce Now heeft twee lidmaatschapsopties: gratis en Founders. De gratis tier geeft toegang tot sessies van een uur en je moet in de rij staan voor servers.

Conclusie

Google Stadia is een nieuwe gamestreamingdienst van Google waarmee gebruikers games in real-time kunnen spelen met een lage latentie. De dienst biedt een groeiende bibliotheek met games, kortingen op game-aankopen en de mogelijkheid om in 4K-resolutie te spelen. Vanaf mei 2020 zullen meer dan 150 games beschikbaar zijn op Google Stadia. Alternatieven voor Google Stadia zijn Xbox GamePass, PS Now en GeForce Now.