Skip to content

Wat is snus?

Snus

Veel mensen zijn nieuwsgierig naar snus, maar weten er niet veel van af. Snus is een rookloos tabaksproduct. Het zorgt ervoor dat je nicotine binnenkrijgt op een andere manier dan sigaretten. Maar is snus zonder risico voor je gezondheid? Dat en meer lees je in dit artikel.

Wat is snus en hoe verschilt het van andere tabaksproducten

Snus is een tabaksproduct dat oorspronkelijk uit Zweden komt. Het is een vochtige poedersnuiftabak die voor langere tijd onder de bovenlip wordt geplaatst. Het is verkrijgbaar in verschillende smaken en sterktes.

Waarin verschilt snus van andere tabaksproducten? Snus hoeft niet gespuugd te worden en heeft een lager risico op het veroorzaken van tandvleesproblemen en andere mondgerelateerde problemen. Daarnaast heeft snus een lager risico op het veroorzaken van longkanker dan andere tabaksproducten.

Snus risicos

Hoe wordt het gebruikt en wie kan het gebruiken

Snus wordt gebruikt door een kleine hoeveelheid snus onder de bovenlip te plaatsen. De snus zal na verloop van tijd nicotine afgeven. De gebruiker kan verwachten de effecten van de nicotine binnen enkele minuten te voelen. De effecten van snus houden ongeveer 30 minuten tot een uur aan.

Wat zijn de gezondheidsrisico's

Hoewel snus in verband wordt gebracht met een lager risico op sommige tabaksgerelateerde ziekten, is het niet zonder risico. Snus-gebruik is in verband gebracht met een verhoogd risico op alvleesklierkanker en slokdarmkanker. Daarnaast kan snusgebruik leiden tot nicotineverslaving en -afhankelijkheid.

Snus bevat 28 verschillende kankerverwekkende stoffen, waaronder polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) en tabaksspecifieke nitrosaminen (TSNA’s). Deze stoffen kunnen kanker veroorzaken in de longen, mond, keel en slokdarm.

Is snus verslavend

Ja, snus is verslavend. Nicotine is een zeer verslavende stof, en snus bevat nicotine. Bij regelmatig gebruik kan snus leiden tot nicotine afhankelijkheid en verslaving. Als je probeert te stoppen met het roken van sigaretten, is het belangrijk om je ervan bewust te zijn dat snus het moeilijker kan maken om te stoppen. Als je denkt dat je misschien verslaafd bent aan snus, zoek dan hulp bij een professional in de gezondheidszorg. Zij kunnen je helpen om van je verslaving af te komen.

Snus soorten

Zijn er voordelen aan het gebruik van snus

Ja, er zijn een aantal potentiële voordelen van het gebruik van snus ten opzichte van traditionele sigaretten. Deze omvatten een lager risico op longkanker en andere tabaksgerelateerde ziekten. Snus is echter niet zonder risico’s, en het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn voordat je snus gaat gebruiken.

Is het legaal in Nederland

Ja, snus is legaal in Nederland. Het is echter alleen legaal om snus te kopen bij een erkende winkelier. Het is ook illegaal om snus te verkopen aan personen onder de 18 jaar.

Wat zijn de straffen voor het overtreden van de wet? 

De straffen voor het verkopen van snus aan minderjarigen of het kopen van snus van een winkelier zonder vergunning kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van de overtreding en of het om een eerste of recidive gaat. De straffen kunnen bestaan uit een boete of gevangenisstraf.

Hoe stop je met het gebruik van snus

Als je besloten hebt dat je wilt stoppen met het gebruik van snus, zijn er een paar dingen die je kunt doen om het makkelijker te maken.

  1. Praat met je huisarts of een professional in de gezondheidszorg over je besluit om te stoppen. Zij kunnen je advies en steun geven tijdens het proces.
  2. Stel een stopdatum vast en houd je daaraan. Kies een datum die voor jou realistisch is, en zorg ervoor dat je erop voorbereid bent.
  3. Vertel je vrienden en familie over je besluit om te stoppen met snus. Zij kunnen je steunen en aanmoedigen.
  4. Vermijd plaatsen waar je normaal gesproken snus zou gebruiken, zoals bars of nachtclubs.
  5. Als je het gevoel hebt dat je gaat terugvallen, zoek dan hulp bij een gezondheidswerker.
  6. Heb geduld met jezelf en geef niet op als je een misstap maakt. Ga gewoon weer verder en probeer het opnieuw.

Stoppen met snus kan moeilijk zijn, maar het is mogelijk. Met planning en ondersteuning kun je succesvol stoppen met snus en je gezondheid verbeteren.

Hoe wordt snus gemaakt

Snus is een vochtig snuiftabaksproduct dat populair is in Zweden en andere delen van Scandinavië. Snus wordt gemaakt door tabak te vermalen en te mengen met zout, water en smaakstoffen. Het mengsel wordt dan in kleine zakjes gedaan en men laat het drogen. Eenmaal droog is de snus klaar om gebruikt te worden.

Alternatieven voor roken en het gebruik van snus

Als je op zoek bent naar alternatieven voor roken en het gebruik van snus, zijn er een paar opties beschikbaar.

  • E-sigaretten: E-sigaretten zijn op batterijen werkende apparaten die een vloeistof met nicotine verhitten, waardoor damp ontstaat die wordt geïnhaleerd. E-sigaretten worden vaak aangeprezen als een veilig alternatief voor roken, maar er is weinig bewijs om deze bewering te ondersteunen.
  • Nicotinevervangende therapie: Nicotinevervangingstherapie (NRT) is een methode om te stoppen met roken waarbij producten worden gebruikt die nicotine bevatten, zoals pleisters of kauwgom, om de ontwenningsverschijnselen en het verlangen naar roken te verminderen.
  • Bupropion: Bupropion is een antidepressivum waarvan is aangetoond dat het mensen helpt bij het stoppen met roken. Het vermindert het verlangen naar roken en de ontwenningsverschijnselen.

Conclusie

Roken is wereldwijd een van de belangrijkste oorzaken van vermijdbare sterfte. Stoppen met roken, of het roken helemaal vermijden, is een van de beste dingen die je voor je gezondheid kunt doen. Als je overweegt om snus te gebruiken als een manier om te stoppen met roken, is het belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke risico’s en voordelen. Snus is niet zonder risico, maar het kan mogelijk minder schadelijk zijn dan het roken van sigaretten.