Skip to content

Wat is een sadist?

Sadist

Er zijn veel verschillende karakters in de wereld, en sommige mensen begrijpen het concept van sadisme misschien niet. Maar wat is een sadist precies? Een sadist is iemand die plezier beleeft aan het veroorzaken van pijn of lijden bij anderen. Het zou een misverstand zijn om te denken dat alle sadisten gewelddadig zijn. Laten we eens kijken naar wat er achter het woord “sadisme” schuil gaat.

Wat sadisme precies is

Sadisme als psychologisch fenomeen wordt vaak geassocieerd met personages uit boeken zoals de Graaf van Drácula of de gemaskerde maniak uit de film The Texas Chain Saw Massacre. Maar in werkelijkheid is het meer dan dat. Sadisme is eigenlijk een psychologische afwijking die afwijkt van sociale normen waarbij iemand plezier beleeft aan het veroorzaken van pijn of lijden bij anderen, terwijl hij of zij daar geen mededogen voor toont.

Sadistisch pijn

Uiting van sadisme

Het kan op verschillende manieren worden geuit, zoals seksueel genot dat uit fysieke handelingen bestaat waarbij er pijn wordt toegebracht aan iemands partner, maar ook subtielere vormen van controle en manipulatie waarbij er geestelijk lijden wordt veroorzaakt door middel van emotionele mishandeling. 

Het kan ook gaan om psychologische spelletjes met anderen waarin je hen probeert te domineren en hun gevoelens probeert te manipuleren om jouw wil door te drukken. Hoewel veel mensen dit soort handelingen als negatief beschouwen, kunnen sommige mensen hier wel plezier in beleven en hun persoonlijkheid hieromheen bouwen. 

Om deze reden is het belangrijk om te onthouden dat niet alle sadistische personages slecht hoeven te zijn, soms kunnen ze sympathiek en interessant overkomen, terwijl ze toch hebben wat we als ‘sadisme’ identificeren. Veel personages met dergelijk gedrag kunnen boeiende personages zijn omdat ze over sympathieke trekken beschikken die je niet altijd meteen associeert met sadisme, zoals loyaliteit, vriendschap en humor, maar die wel samengaan met dit soort karaktertrekjes.

Uiting sadisme

Kenmerken van een sadist

Iemand die sadistische neigingen vertoont kan gekenmerkt worden door een gebrek aan empathie voor zijn slachtoffer, een onvermogen om het emotionele lijden van een ander te herkennen, en een gevoel van macht of controle bij het toebrengen van pijn of ongemak aan anderen.

Behandelingsmogelijkheden voor mensen die worstelen met sadistische neigingen

Als je het gevoel hebt dat je je persoonlijkheid uitdrukt op een manier die niet gezond is en anderen emotionele schade toebrengt, kan het nuttig zijn om professionele hulp te zoeken. Een therapeut kan helpen de onderliggende emoties te identificeren die je gedrag drijven en evidence-based behandelingen bieden zoals cognitieve gedragstherapie (CGT) om te helpen deze problemen te verwerken.

Conclusie

Sadisme kan op verschillende manieren voorkomen, variërend van lichamelijk tot psychologisch, maar in essentie draait alles om controle en machtsmisbruik waardoor iemand anders lijdt terwille van de sadistische persoon in kwestie. Hoewel we vaak associëren met slecht gedrag, hoef je hiervan niet per definitie bang te zijn. Soms kan het juist heel interessant en sympathiek overkomen! Daarnaast moet je bedacht blijven op het feit dat elke persoon uniek is en dat iedere situatie anders kan interpreteren. Alleen jezelf weet hoeveel controle je wilt uitoefenen op iemand anders!