Skip to content

Wat is ricotta?

Ricotta
De meeste mensen kennen ricotta als ingrediënt van Italiaanse gerechten zoals lasagne of cannoli. Maar wat is ricotta precies? En waar komt het vandaan?

Wat is ricotta en waar komt het vandaan?

Ricotta is een verse Italiaanse kaas gemaakt van wei, de vloeistof die overblijft bij het maken van kaas. Ricotta betekent letterlijk “opnieuw gekookt”. Ricotta wordt vaak gebruikt in desserts zoals cannoli en cheesecake, maar ook in hartige gerechten zoals lasagne of gevulde schelpen. Ricotta is een veelzijdige kaas die zowel in zoete als in hartige gerechten kan worden gebruikt. Ricotta kaas heeft een milde smaak en is romig en zacht.

Hoe wordt ricotta gemaakt

Ricotta wordt gemaakt van wei, dit is de vloeistof die overblijft na het maken van kaas. De wei wordt verhit en vervolgens afgekoeld, waardoor de ricotta ontstaat. Ricotta kan ook van melk worden gemaakt, maar dan wordt de ricotta niet zo romig.

Ricotta maken

Soorten ricotta

Ricotta kunnen we eigenlijk onderverdelen in twee soorten: zoete en hartige ricotta.

Zoete ricotta

Zoete ricotta wordt gemaakt met melk en suiker. De zoete ricotta wordt vaak gebruikt in desserts en kan verder op smaak gebracht worden met kruiden of andere ingrediënten.

Hartige ricotta

De hartige ricotta wordt zoals je waarschijnlijk al vermoedt, gemaakt met melk en zout. Hartige ricotta wordt dan ook juist weer gebruikt in hartige gerechten. Ook is deze variant op smaak te brengen met kruiden of andere ingrediënten. 

Ricotta gerechten

Populaire gerechten met ricotta

Nu we alles weten over ricotta, komen we bij het goede werk: gerechten! Hier zijn enkele populaire voorbeeld gerechten met ricotta kaas.

Cannoli

Cannoli is een klassiek Italiaans dessert gemaakt met ricotta kaas en op smaak gebracht met chocolade of citrusvruchten. De ricottavulling wordt in een gebakken deegschelp gespoten en vervolgens gekoeld tot het stevig is.

Cheesecake

Ricotta cheesecake is een lichtere, delicatere versie van de klassieke New Yorkse cheesecake. Ricotta geeft de cheesecake een zachtere textuur en een subtiele smaak.

Lasagne

Lasagna is een klassiek Italiaans gerecht gemaakt met gelaagde vellen pasta, vleessaus en ricotta kaas. Ricotta kaas wordt tussen de lagen pasta gesmeerd en zorgt voor een romig, rijk gerecht.

Gevulde schelpen

Gevulde schelpen zijn een klassiek Italiaans gerecht met ricottakaas, spinazie en kruiden. De ricottavulling wordt in gekookte pastaschelpen gespoten en vervolgens goudbruin gebakken.

Er zijn eindeloze mogelijkheden als het gaat om recepten met ricotta kaas. Wees creatief en experimenteer met verschillende smaken en ingrediënten om jouw perfecte gerecht te vinden!

Lasagne

Voedingsfeiten van ricotta

Ricotta is dus een veelzijdige kaassoort. We sommen wat voedingsfeiten voor je op:

  • Ricotta is een goede bron van eiwitten en calcium 
  • Een kopje ricotta kaas bevat ongeveer 33 gram eiwit 
  • Ricotta is ook een goede bron van fosfor, kalium en vitamine A 
  • Ricotta kaas bevat minder vet dan andere soorten kaas 
  • Een kopje ricotta kaas bevat ongeveer 11 gram vet 
  • Ricotta kaas is ook lager in calorieën dan andere soorten kaas 
  • Een kopje ricotta kaas bevat ongeveer 338 calorieën
Ricotta kaas

Hoe bewaar je ricotta kaas

Ricotta kaas kan tot een week in de koelkast worden bewaard. Zorg er dan voor dat je deze in een luchtdichte verpakking bewaart. 

Ook kun je ricotta invriezen. De kaas zal dan tot twee maanden goed blijven. Ook het invriezen is het beste in een luchtdichte verpakking. Wanneer ricotta wordt ingevroren, kan het kruimelig worden, maar dit heeft geen invloed op de smaak.

Wat is het verschil tussen ricotta en kwark?

Kwark is ook een verse kaas gemaakt van wei, maar heeft een veel hoger wrongelgehalte dan ricotta. Kwark wordt ook meestal gemaakt van volle melk, terwijl ricotta meestal wordt gemaakt van magere melk. Hierdoor is ricotta minder vet dan kwark. Ricotta is ook zoeter van smaak dan kwark.

Conclusie

Ricotta is een veelzijdige kaas die zowel in zoete als in hartige gerechten kan worden gebruikt. Het is een goede bron van eiwitten en calcium en bevat minder vet dan andere kaassoorten. Ricotta kan tot een week in de koelkast worden bewaard of tot twee maanden worden ingevroren.