Skip to content

Wat is quinoa?

Quinoa

Quinoa is een pseudograan dat afkomstig is uit de Andes in Zuid-Amerika. Het heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen vanwege zijn gezondheidsvoordelen en voedingswaarde. Quinoa is een glutenvrij, eiwitrijk en vezelrijk voedingsmiddel dat ook rijk is aan vitaminen en mineralen. Laten we quinoa eens nader bekijken en ontdekken wat het zo’n superfood maakt.

Wat quinoa is en waar het vandaan komt

Zoals eerder vermeld is quinoa een pseudograan dat oorspronkelijk uit de Andes in Zuid-Amerika komt. Het was een belangrijk gewas voor het Incarijk en wordt al duizenden jaren in de regio verbouwd. De Verenigde Naties riepen 2013 uit tot het “Internationale Jaar van Quinoa” als erkenning van de voedingswaarde ervan.

Quinoa is geclassificeerd als een graangewas, maar het is niet verwant aan echte granen zoals tarwe of rijst.Quinoa is het zaad van de Chenopodium plant en wordt geoogst voor zijn eetbare korrels.Er zijn meer dan 120 soorten quinoa die verschillen in kleur, grootte en vorm. De meest voorkomende variëteit van quinoa is witte quinoa, maar het kan ook worden gevonden in rode, zwarte of paarse kleur.

Quinoa graan

Voedingswaarde

Een kopje gekookte quinoa levert 222 calorieën, 8 gram eiwit, 3 gram vet en 39 gram koolhydraten (waarvan 5 voedingsvezels).Quinoa is ook een goede bron van fosfor, koper, magnesium, ijzer, kalium, calcium, vitamine E en B-vitaminen.

Gezondheidsvoordelen van Quinoa 

Door zijn nutriëntenrijke samenstelling heeft quinoa verschillende gezondheidsvoordelen. Hier zijn enkele van de meest bekende 

  • Quinoa kan helpen bij gewichtsverlies omdat het je langer vol houdt door het hoge vezelgehalte. Vezels helpen verzadiging te bevorderen door het leegmaken van de maag uit te stellen. Dit leidt tot een verminderde calorie-inname en helpt uiteindelijk bij het afvallen.
  • De consumptie van quinoa is gekoppeld aan lagere niveaus van LDL-cholesterol en triglyceriden. Dit verlaagt het risico op hart- en vaatziekten.
  • De antioxidanten in quinoa helpen uw cellen te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Dit verlaagt uw risico op chronische ziekten zoals kanker.
  • Quinoais een glutenvrij graanalternatief voor mensen met coeliakie of glutengevoeligheid. Het bevat geen glutenine of gliadine – de belangrijkste componenten die verantwoordelijk zijn voor het opwekken van een immuunrespons bij mensen met coeliakie of glutengevoeligheid.
  • Quinoïs heeft een hoog eiwitgehalte, waardoor het ideaal is voor vegetariërs en veganisten die een plantaardige eiwitbron in hun dieet willen opnemen. Het is ook een goede optie voor sporters, omdat het helpt bij het herstellen en opbouwen van spierweefsel.
Quinoa gezond

Hoe kook je quinoa

Het koken van quinoa is relatief eenvoudig en het proces lijkt erg op het koken van rijst. De belangrijkste stap is het spoelen met koud water voor het koken. Dit helpt de bittere smaak van de korrel te verwijderen.

Om quinoa te koken voeg je 1 kopje ongekookte quinoa toe aan 2 kopjes kokend water of bouillon in een pan en brengt je het aan de kook. Zet dan het vuur lager, dek af en laat ongeveer 15 minuten sudderen of tot alle vloeistof door de korrels is opgenomen. Eenmaal gaar, pluis dan met een vork en geniet! 

Quinoa kan warm of koud worden gegeten en kan worden gebruikt ter vervanging van rijst in vele gerechten zoals salades, soepen of roerbakgerechten. 

Quinoa koken

Vervanger voor andere granen

Quinoa is een uitstekende vervanger voor andere granen zoals rijst, gerst en haver. Omdat quinoa glutenvrij is en meer eiwitten bevat, kan het een gezonder alternatief zijn voor deze granen. Quinoa kan worden gebruikt als bijgerecht, toegevoegd aan salades of warm geserveerd met groenten. Het is ook een uitstekende ontbijtgranen wanneer het met melk wordt gekookt en overgoten met fruit.

Conclusie

Kortom, quinoais een ongelooflijk gezond voedsel dat in ieders dieet zou moeten worden opgenomen, of je nu op zoek bent om af te vallen, je cholesterolgehalte te verlagen, of gewoon je algehele gezondheid te verbeteren! Dus ga je gang en voeg dit supervoedsel toe aan je volgende maaltijd!