Skip to content

Wat is een portfolio?

Portfolio

Als je ooit op zoek bent geweest naar een baan, is de kans groot dat je de term “portfolio” meer dan eens hebt horen vallen. Maar wat is een portfolio precies, en waarom is het zo belangrijk bij het zoeken naar een baan of het starten van je carrière? In dit artikel bespreken we de verschillende soorten portfolio’s, hoe je een effectief portfolio maakt en de vele manieren waarop een portfolio je carrière ten goede kan komen. Lees verder voor meer informatie over portfolio’s!

Wat een portfolio is

In wezen is een portfolio gewoon een verzameling documenten die je vaardigheden en ervaring laten zien. Afhankelijk van de sector kan het gaan om cv’s en/of cv’s, schrijfvoorbeelden, ontwerpprojecten, foto’s van shoots of evenementen die je hebt bijgewoond, prijzen of certificaten die je hebt behaald. Alles wat je kennis of vaardigheden bewijst. Het kan fysiek zijn (in de vorm van gedrukte documenten) of digitaal (in de vorm van PDF-bestanden of websites). 

Online portfolio

De verschillende soorten portfolio's 

Wil je je werk onder de aandacht brengen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Een portfolio kan je daarbij helpen. Maar voordat je aan je eigen portfolio begint, is het belangrijk dat je de verschillende soorten portfolio’s kent. Als je de voor- en nadelen van elk type kent, kun je beter beslissen welk type het beste bij je past.

Fysieke portfolio

Fysieke portfolio’s zijn tastbare documenten die voorbeelden van je werk bevatten. Dit type portfolio bevat meestal afdrukken, harde kopieën van projecten of fysieke objecten (zoals foto’s). Het voordeel van een fysiek portfolio is dat potentiële werkgevers of klanten je werk echt kunnen voelen. Ze kunnen het aanraken, doorbladeren en zelfs meenemen als ze dat willen. Dit type portfolio is echter beperkt door ruimte. Er past maar zoveel in een ordner of map! Dat betekent dat er geen ruimte is voor al je projecten, dus kies verstandig wanneer je beslist wat er in je fysieke portfolio moet komen.

Digitale portfolio

Digitale portfolio’s zijn online verzamelingen van afbeeldingen, video’s en andere digitale media die je werk laten zien. Ze worden meestal gehost op websites of platforms zoals Behance, Dribbble of WordPress. Dit type portfolio heeft het voordeel dat het meer inhoud kan bevatten dan zijn fysieke tegenhanger, omdat opslag geen probleem is. Bovendien zijn digitale portfolio’s gemakkelijk te delen met potentiële werkgevers via e-mail of social media kanalen zoals LinkedIn en Twitter. Het nadeel? Je krijgt niet dezelfde tastbare ervaring als met een fysieke portfolio maar de meeste mensen die digitale portfolio’s bekijken, zullen nog steeds de kwaliteit en het detailniveau van je projecten kunnen waarderen als ze goed worden gepresenteerd.

Hybride portfolio

Hybride portfolio’s combineren zowel fysieke als digitale componenten in één samenhangend pakket. Dit type portfolio geeft je het beste van twee werelden; je kunt je werk persoonlijk tentoonstellen en tegelijkertijd een reservekopie veilig online opslaan voor het geval er iets gebeurt met de originele versie (of als iemand een kopie wil). Het nadeel is dat het maken van zo’n portfolio meer tijd kost dan beide opties alleen maar als je het goed doet, kan het heel indrukwekkend zijn! 

De keuze tussen soorten portfolio’s hangt af van verschillende factoren, waaronder budgettaire beperkingen en hoeveel projecten je tegelijk wilt laten zien. Uiteindelijk komt het neer op persoonlijke voorkeur. Of je nu kiest voor een fysiek portfolio of een digitaal portfolio (of beide!), zorg ervoor dat elk item positief over jou als persoon reflecteert. De eerste indruk is immers belangrijk!

Fysiek portfolio

Hoe maak je een effectief portfolio?

Het maken van een effectief portfolio kost tijd maar het is het waard! Hier zijn enkele tips om er een te maken die indruk zal maken op potentiële werkgevers.

  • Focus op kwaliteit boven kwantiteit: Neem alleen relevante informatie op die je vaardigheden in het beste licht laat zien.
  •  Wees georganiseerd: Gebruik koppen en subkoppen om secties duidelijk te scheiden en zorg ervoor dat alles er netjes uitziet. 
  •  Zorg ervoor dat alle documenten up-to-date zijn: Voeg geen verouderde informatie toe die recruiters of een werkgever een onjuist beeld kan geven van jouw ervaring.     
  • Voeg meetbare resultaten toe: Indien van toepassing (zoals bij marketingcampagnes), geef concreet bewijs van successen die zijn behaald met eerdere initiatieven.   
  • Stem elk portfolio-item af op specifieke bedrijven: Als je solliciteert naar banen bij verschillende organisaties met vergelijkbare functies/eisen, pas elk stuk dan dienovereenkomstig aan, zodat ze weten dat je hun functieomschrijving echt hebt gelezen in plaats van overal generieke sollicitaties naartoe te sturen! 

Conclusie

In het algemeen kan een goed opgesteld portfolio je helpen je te onderscheiden van andere sollicitanten op de huidige competitieve arbeidsmarkt. Het straalt professionaliteit uit en toont tegelijkertijd je unieke vaardigheden, beide essentiële kwaliteiten als je die droombaan wilt krijgen! Met deze tips in gedachten kun je in een mum van tijd een effectief portfolio maken, veel succes!