Skip to content

Wat is polyamide?

Polyamide

Vraag je je af wat polyamide is en op welke manieren het gebruikt kan worden? Dan ben je hier aan het juiste adres. Polyamide, of nylon, is een synthetische vezel die snel een hoofdbestanddeel is geworden in vele industrieën, van auto’s tot mode. Laten we dit veelzijdige materiaal eens nader bekijken.

Wat polyamide precies is

Polyamide, ook bekend als nylon, is een synthetisch polymeer gemaakt van zich herhalende eenheden die door amidebindingen met elkaar verbonden zijn. Het werd voor het eerst ontwikkeld in de jaren 1930 en is sindsdien een van de populairste synthetische materialen geworden door zijn sterkte en veelzijdigheid. Het is licht en toch duurzaam, waardoor het ideaal is voor gebruik in bijvoorbeeld kleding en auto-onderdelen. Door zijn elasticiteit en flexibiliteit kan het ook worden gebruikt voor het maken van touwen en netten. Polyamide kan ook worden gebruikt als isolatiemateriaal, omdat het bestand is tegen vocht en warmte. Het is ook zeer goed bestand tegen schuren, waardoor het een uitstekende keuze is voor industriële toepassingen waar veel slijtage optreedt.

Polyamide nylon auto interieur

Eigenschappen van polyamide

Polyamide is een veelzijdig materiaal omdat het in verschillende vormen en kleuren kan worden vervaardigd. Het kan ook worden gemengd met andere materialen om composietmaterialen te maken, zoals koolstofvezelversterkte kunststoffen (CFRP). Polyamidevezels zijn gemakkelijk te verven, waardoor ze ideaal zijn voor modetoepassingen. Bovendien zijn polyamidevezels bestand tegen de meeste chemicaliën en UV-straling, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor gebruik buitenshuis.

Nylon soorten polyamiden 

Er zijn tegenwoordig verschillende soorten polyamiden op de markt. Het meest gangbare type heet PA6 (polyamide 6). Dit type polyamide is sterk en toch flexibel, waardoor het ideaal is voor toepassingen waar beide kwaliteiten nodig zijn. 

PA11 (polyamide 11) is een ander type polyamide dat een betere hittebestendigheid biedt dan andere typen. Dit maakt het geschikt voor toepassingen bij hoge temperaturen, zoals uitlaatsystemen voor auto’s of 3D-printfilamenten. 

PA12 (polyamide 12) heeft vergelijkbare eigenschappen, maar met een hogere slagvastheid. Dit maakt het geschikt voor toepassingen waarbij schokabsorptie belangrijk is, zoals ophangingscomponenten in voertuigen of beschermende uitrusting zoals helmen of kniebeschermers. 

Ten slotte zijn er copolyamiden. Dit zijn soorten polyamiden die zijn samengesteld met twee verschillende monomeren, wat leidt tot betere prestatiekenmerken dan traditionele polyamiden, zoals hogere smeltpunten of een grotere chemische weerstand. 

Andere soorte polyamiden

Buiten de standaard nylon polyamiden zijn er ook nog andere soorten:

Aromatische Polyamiden (Aramidevezel)

Aromatische polyamiden, of Aramidevezel zoals het soms wordt genoemd, is een ander type synthetisch polymeer dat de laatste jaren populair is geworden. In tegenstelling tot nylon is aramidevezel ongelooflijk licht en toch ongelooflijk sterk – het is zelfs vijf keer sterker dan staal, gewicht voor gewicht! Dit maakt het een ideaal materiaal voor de productie van kogelvrije vesten, kogelvrije platen, vliegtuigonderdelen en meer.

Polyether Amide (PEBA)

Polyether amide (PEBA) is een relatief nieuw type polyamide dat de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen vanwege zijn unieke eigenschappen. PEBA biedt een uitstekende chemische weerstand en een uitstekende temperatuurstabiliteit in vergelijking met andere soorten polyamide. Dit maakt het perfect voor gebruik in medische implantaten zoals heupprothesen, maar ook voor onderdelen die worden gebruikt in zware industriële omgevingen zoals olieraffinaderijen of chemische fabrieken.

Polyamiden zijn veelzijdige synthetische materialen die gebruikt kunnen worden voor een groot aantal toepassingen, van textiel tot medische implantaten en vliegtuigonderdelen. Elk type polyamide biedt unieke voordelen, afhankelijk van de toepassing.

Polyamide nylon stof

Voordelen van polyamide

Polyamiden bieden een aantal voordelen ten opzichte van andere materialen. Ze zijn sterk, licht en gemakkelijk te verven, waardoor ze perfect zijn voor modetoepassingen. Ze bieden ook een uitstekende chemische weerstand en temperatuurstabiliteit, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik in ruwe industriële omgevingen of medische implantaten. Ten slotte kunnen polyamiden worden samengesteld met andere materialen zoals Kevlar voor meer sterkte en duurzaamheid.

Nadelen van polyamide

Het belangrijkste nadeel van polyamiden is hun kostprijs, ze zijn meestal duurder dan andere synthetische vezels zoals polyester of acryl. Bovendien zijn polyamiden niet zo duurzaam als sommige andere materialen, zodat ze vaker vervangen moeten worden dan andere stoffen. Ten slotte kunnen polyamiden moeilijk om mee te werken, dus kunnen ze gespecialiseerde machines en processen vereisen tijdens de fabricage.

Conclusie

Of je nu iets sterks maar lichtgewicht of iets flexibel maar duurzaams nodig hebt, of iets heel anders, er is zeker een polyamidesoort die aan je behoeften voldoet! Van auto-onderdelen en 3D-onderdelen tot kleding en beschermende kleding, dit opmerkelijke materiaal duikt elke dag op steeds meer plaatsen op! Dus als je je de volgende keer afvraagt wat polyamide is, dan weet je het nu! Met zijn veelzijdige karakter en indrukwekkende lijst van kwaliteiten lijdt het geen twijfel dat deze gesynthetiseerde vezel nog jaren een belangrijk onderdeel zal blijven van vele industrieën!