Skip to content

Wat is polenta?

Polenta

Polenta is een gerecht dat steeds populairder wordt. Maar wat is polenta nu eigenlijk? In dit artikel leggen we het je uit en vertellen je hoe je het zelf kunt klaarmaken.

Wat is polenta en waar komt het vandaan

Polenta is een gerecht gemaakt van gekookt maïsmeel. Het wordt meestal als warme pap geserveerd, maar het kan ook afgekoeld en stevig genoeg zijn om in plakjes te worden gesneden en gebakken.

Polenta is al eeuwenlang een basisvoedsel in Italië, en men zegt dat het zijn oorsprong vindt in het noorden van het land. Vroeger werd polenta gemaakt van verschillende granen, zoals boekweit of gierst, maar nu wordt het meestal gemaakt met maïsmeel.

Polenta kan worden gemaakt met gele of witte maïsmeel, maar de gele variant is gebruikelijker. Hoe grover de maling van het maïsmeel, hoe langer het duurt om te koken en hoe kauwer de polenta zal zijn.

Polenta soorten

Hoe wordt polenta gemaakt

Polenta wordt gemaakt door maïsmeel langzaam te laten sudderen in water of bouillon tot het dik en romig is. Het is belangrijk de polenta tijdens het koken voortdurend te roeren, om te voorkomen dat hij aan de bodem van de pan blijft plakken en aanbakt.

Als de polenta gaar is, kan hij meteen worden opgediend, of afgekoeld en stevig genoeg om in plakjes te worden gesneden en gegrild of gebakken.

Polenta kan op verschillende manieren op smaak worden gebracht. Verse kruiden, kaas, olijfolie of boter kunnen voor het opdienen door de polenta worden geroerd. Het kan ook worden geserveerd met een saus of jus erop, of gewoon met een gebakken ei.

Verschillende soorten polenta

Hoewel polenta traditioneel wordt gemaakt met maïsmeel, zijn er nu veel verschillende soorten polenta op de markt. Je vindt polenta gemaakt met quinoa, boekweit, sorghum en zelfs rijst.

Als je op zoek bent naar een glutenvrije optie, is polenta gemaakt met quinoa of boekweit een goede keuze. Als je op zoek bent naar een polenta die sneller klaar is, zoek dan naar een polenta gemaakt met rijst.

Welke soort polenta je ook kiest, het is zeker een heerlijk gerecht.

Hoe kook je polenta

Nu je alles weet over polenta, is het tijd om te leren hoe je het moet bereiden. Dit gerecht is eigenlijk heel gemakkelijk te maken, en vereist slechts een paar eenvoudige ingrediënten.

Breng om te beginnen 4 kopjes water in een grote pan aan de kook. Voeg langzaam 1 kopje polenta toe aan het kokende water, onder voortdurend kloppen. Zet het vuur laag en blijf de polenta kloppen tot hij dik en romig is. Dit duurt ongeveer 10 minuten.

Zodra de polenta gaar is, 1/4 theelepel zout en 1 eetlepel boter of olijfolie erdoor roeren. Je kunt nu ook andere smaakmakers toevoegen, zoals kaas, kruiden of specerijen. Serveer de polenta warm, met extra boter of kaas erover, indien gewenst.

Polenta is een heerlijk en makkelijk te maken gerecht. Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je thuis genieten van dit Italiaanse hoofdgerecht. polenta kan gewoon worden geserveerd, of met verschillende toppings. Hij kan ook worden afgekoeld en stevig genoeg zijn om in plakjes te worden gesneden en gegrild of gebakken.

Polenta maken

Voedingsinformatie

 Polenta is een goede bron van voedingsvezels en ijzer.

Calorieën

Een kopje polenta bevat ongeveer 

  • 190 calorieën 
  • 2 gram vet 
  • 0 gram verzadigd vet 
  • 36 gram koolhydraten 
  • 5 gram eiwit 

Conclusie

Polenta is een heerlijk en makkelijk te maken gerecht. Polenta kan gewoon geserveerd worden, of met verschillende toppings. Hij kan ook worden afgekoeld en stevig genoeg zijn om in plakjes te worden gesneden en gegrild of gebakken.  Polenta is een goede bron van voedingsvezels en ijzer.