Skip to content

Wat is Patina?

Patina

Heb je ooit de term “patina” gehoord en je afgevraagd wat het betekende? Het is een woord dat in vele contexten wordt gebruikt, van antiek tot architectuur. In dit artikel leggen we uit wat patina precies is en waarom het belangrijk is.

Wat patina is en hoe het ontstaat

Patina is een soort oppervlaktelaag die zich na verloop van tijd op bepaalde materialen vormt door natuurlijke oxidatie of blootstelling aan de elementen. Het kan in kleur variëren van groen tot blauwgrijs tot bruin, en het heeft vaak een verouderd, verweerd uiterlijk. Patina wordt meestal geassocieerd met metalen als koper, brons en messing, maar het kan zich ook vormen op andere materialen als hout of steen. 

Patina kan zowel gewenst als ongewenst zijn, afhankelijk van het materiaal in kwestie. Bij antiek bijvoorbeeld voegt het vaak waarde toe omdat het gezien wordt als een teken van authenticiteit, hoe meer versleten en verouderd een voorwerp eruit ziet, hoe waarschijnlijker het is dat het echt oud is. Aan de andere kant geven sommige mensen de voorkeur aan nieuw uitziende voorwerpen zonder tekenen van slijtage. Voor deze mensen kan patina eerder gezien worden als een tekortkoming dan als iets dat gevierd moet worden.

Patineren

Patina maken

Patina kan kunstmatig worden gecreëerd door bepaalde chemicaliën of behandelingen te gebruiken. Dit is echter niet altijd wenselijk omdat kunstmatige patina’s er meestal niet zo authentiek of mooi uitzien als natuurlijk voorkomende. Bovendien verhogen kunstmatig gecreëerde patina’s de waarde van een antiek voorwerp niet, ook al laten ze het er ouder en meer versleten uitzien.

Hoe herken je een echte patina van een valse?

Eén manier om echte patina van een valse te herkennen is door naar de kleur van het voorwerp te kijken. Een echte patina moet subtiele en gevarieerde tinten hebben, terwijl een valse vaak uniforme en onnatuurlijke kleuren heeft. Bovendien kunnen echte patina’s doffer en gladder lijken dan kunstmatig gemaakte, die er te glanzend of te fel gekleurd uit kunnen zien.

Patina herkennen

Verschillende soorten

Patina komt in veel verschillende vormen voor en kan op verschillende materialen worden aangetroffen. Vooral koper, brons en messing ontwikkelen deze oppervlaktelaag, maar ook op andere metalen zoals ijzer of zilver kan patina ontstaan. Ook hout en steen kunnen na verloop van tijd patina ontwikkelen als ze worden blootgesteld aan de elementen, hoewel deze patina’s er iets anders uit kunnen zien dan die van metaal. 

Tenslotte wordt patina vaak geassocieerd met ouder wordende voorwerpen zoals antiek of oude gebouwen. Deze voorwerpen krijgen met de jaren een unieke schoonheid die niet kunstmatig kan worden nagebootst en die vaak zeer gewild is bij verzamelaars en kenners van beeldende kunst.

Soorten patina

Geschiedenis van patina

Heb je ooit een oud beeldje of een sieraad gezien dat een prachtige groenige tint had? Dat is patina! Deze unieke groene tint ontstaat wanneer het oppervlak van een materiaal in de loop der tijd oxideert.

Wat betekent patina

Het woord “patina” komt van het Latijnse woord “patinus”, dat ondiepe schaal betekent. Patina’s bestaan al sinds de oudheid, maar ze werden niet altijd als wenselijk gezien. In sommige culturen werd patina zelfs gezien als bewijs van ouderdom en slijtage en als ongewenst beschouwd.

Patina in de Renaissance

Maar in de loop der tijd begon men de schoonheid van patina’s te waarderen en begon men ze creatief en bewust te gebruiken. Tijdens de Renaissance in Europa bijvoorbeeld, werden bronzen beelden vaak behandeld met zuur om een uniek patina te creëren dat ze ouder deed lijken dan ze in werkelijkheid waren. Dit werd gedaan om ze een sfeer van verfijning en oudheid te geven.

Patineren vandaag de dag

Tegenwoordig gebruiken veel ambachtslieden nog steeds patineertechnieken om hun kunstwerken een antiek uiterlijk te geven. Het is ook gebruikelijk dat mensen stukken verzamelen met een natuurlijk patina dat in de loop der tijd is opgebouwd door blootstelling aan de elementen of doordat het in de loop der tijd door talloze mensen is behandeld. In feite zijn veel antiquairs gespecialiseerd in het vinden van stukken met natuurlijke patina’s die gebruikt kunnen worden voor decoratieve doeleinden of gewaardeerd kunnen worden vanwege hun historische waarde.

Patina is een van die dingen die al sinds de oudheid bestaat, maar nooit uit de mode is geraakt. Het geeft karakter en charme aan elk voorwerp en spreekt ook boekdelen over de geschiedenis en herkomst ervan. Of je nu op zoek bent naar iets met een natuurlijke patina of geïnteresseerd bent in het maken van je eigen unieke ontwerp met behulp van traditionele methoden zoals zuur etsen of chemische behandelingen, de tijdloze schoonheid van patina’s valt niet te ontkennen.

Conclusie

Patina is een interessant fenomeen dat al eeuwen bestaat en dat ons ook nu nog blijft fascineren! Of je nu de esthetische kwaliteiten ervan waardeert of het gebruikt als middel om antiek en andere verzamelobjecten authentiek te maken, het voegt op vele manieren waarde toe. Hopelijk heeft dit artikel je geholpen te begrijpen wat patina precies is en waarom het belangrijk is!