Skip to content

Wat zijn pastelkleuren?

Pastelkleuren

Heb je je ooit afgevraagd wat een kleur tot een pastel maakt? En wat een pastelkleur precies is? Vandaag gaan we dieper in op deze delicate tinten en komen we alles te weten over pastelkleuren.

Wat maakt een kleur een pastelkleur

Laten we om te beginnen de vraag beantwoorden: wat zijn pastelkleuren eigenlijk? Eenvoudig gezegd zijn pastels lichte, zachte kleuren. Ze danken hun naam aan het pigment dat wordt gebruikt om ze te produceren. Vroeger kwam dit pigment uit minerale afzettingen zoals krijt. Tegenwoordig worden de meeste pastels gemaakt met een sterker pigment zoals petroleum of kobalt. De resulterende tint wordt dan meestal gemengd met wit om de lichte, delicate tint te verkrijgen die wij kennen als pastel.

Vanwege hun lichtheid zijn pastels populair in de lente- en zomermode. Veel mensen vinden ze ‘mooier’ of ‘zachter’ dan fellere kleuren. Je kunt ze ook gebruiken om een illusie van ruimte te creëren – waardoor een kamer groter of luchtiger lijkt dan hij eigenlijk is. Bij het inrichten met pasteltinten is minder absoluut meer. Met een paar strategische kleurpieken kom je een stuk verder dan met een hele muur van lavendel.

Pastel potloden

Voorbeelden van pastelkleuren

Nu we weten wat ze zijn, laten we eens kijken naar enkele voorbeelden van pastelkleuren 

1. Lavendel 

2. Lichtroze 

3. Muntgroen 

4. Hemelsblauw 

5. Crème 

6. Perzik 

7. Poeder blauw 

8. Lichtgrijs 

Zoals je ziet, is er heel wat variatie binnen de pastelkleurenfamilie! Terwijl sommige tinten meer naar wit neigen (zoals crème en poederblauw), hebben andere een sterke tint (zoals lavendel en koraalroze). 

Voorbeelden van pastelkleuren

Conclusie

Pastel kleuren zijn lichte, delicate kleuren die hun naam ontlenen aan het pigment dat wordt gebruikt om ze te produceren (minerale afzettingen of aardolie). Ze worden vaak geassocieerd met de lente en de zomer vanwege hun lichte en ‘zachtere’ uiterlijk. Je kunt ze gebruiken om een illusie van ruimte te creëren in kleine kamers of ruimtes door er strategische kleuren in te verwerken.