Skip to content

wat is ovulatie?

Ovulatie

Veel mensen kennen onbewust de basisprincipes van ovulatie wel, maar er bestaan nog veel misvattingen over dit cruciale proces. In dit artikel ruimen we wat verwarring op en geven we je alle informatie die je moet weten over wat het is.

Wat ovulatie is

Ovulatie wordt ook wel de eisprong genoemd. De eisprong is het vrijkomen van een eicel uit één van de eierstokken. Het gebeurt meestal halverwege de menstruatiecyclus van een vrouw. Zodra de eicel is vrijgekomen, reist ze door de eileider waar ze kan worden bevrucht door een zaadcel. Als het eitje niet wordt bevrucht, gaat het door de baarmoeder en wordt het samen met het baarmoederslijmvlies afgestoten tijdens de menstruatie.

Hoe vindt de eisprong plaats?

De eisprong wordt geregeld door hormonen die worden geproduceerd in de eierstokken en in de hypofyse, die zich in de hersenen bevindt. De drie belangrijkste hormonen die betrokken zijn bij de eisprong zijn follikelstimulerend hormoon (FSH), luteïniserend hormoon (LH) en oestrogeen.

FSH en LH werken samen om een eicel in een van de eierstokken te laten rijpen. Als het eitje rijpt, begint het oestrogeen te produceren. Het stijgende oestrogeengehalte in het lichaam geeft de hypofyse het signaal om meer LH te produceren. Wanneer het LH-niveau een bepaald punt bereikt, zorgt het ervoor dat de rijpe eicel uit de eierstok vrijkomt.

Tekenen van een eisprong

Er zijn een paar verschillende tekenen die erop kunnen wijzen dat je op het punt staat te ovuleren of dat je momenteel ovuleert. Sommige vrouwen merken een lichte verandering in hun basale lichaamstemperatuur (BBT) wanneer ze ovuleren. Je BBT is je laagste lichaamstemperatuur, die je kunt meten met een speciale thermometer, ‘s ochtends voordat je uit bed stapt. Vlak voor en tijdens de eisprong kan je BBT licht dalen en na de eisprong weer stijgen.

Een ander veel voorkomend teken van de eisprong zijn veranderingen in het baarmoederhalsslijm. Tijdens het grootste deel van je menstruatiecyclus is je baarmoederhalsslijm droog of kleverig. Maar naarmate de eisprong nadert, wordt het dunner en glibberiger – een beetje zoals rauw eiwit – zodat het sperma gemakkelijker de baarmoeder kan binnendringen. Je kunt in deze periode ook meer vaginale afscheiding merken 

Een derde teken van een naderende ovulatie is lichte kramp of stuiptrekkingen aan één kant van je bekken – meestal rond de plaats waar je blindedarm zit (soms mittelschmerz genoemd). Dit gevoel wordt veroorzaakt door directe stimulatie van je bekkenzenuwen of door het uitrekken van je eierstokbanden als je eierstok een eitje vrijgeeft. 

Conclusie

De eisprong is een belangrijk proces waarvan elke vrouw op de hoogte moet zijn. In dit artikel hebben we enkele veelvoorkomende misvattingen uit de weg geruimd en je alle informatie gegeven die je moet weten over de eisprong. We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om beter te begrijpen wat de ovulatie is en hoe het werkt. Als je vragen hebt of meer informatie wilt, neem dan contact met ons op.