Skip to content

Wat is osteoporose?

Osteoporose

Je hebt misschien wel eens van osteoporose gehoord, maar wat is het precies? Osteoporose is een aandoening waardoor botten verzwakken en gemakkelijker breken. Het treft meestal oudere volwassenen, maar het kan op elke leeftijd voorkomen.

In dit artikel bespreken we wat osteoporose is, wat het veroorzaakt en hoe je het kunt voorkomen.

Wat osteoporose is

Zoals we al eerder zeiden, is osteoporose een aandoening die ervoor zorgt dat botten zwakker worden en gemakkelijker breken. Botten zijn levend weefsel, en ze bouwen zichzelf voortdurend op. Wanneer je osteoporose hebt, beginnen je botten sneller massa te verliezen dan ze opnieuw kunnen worden opgebouwd. Dit maakt ze poreus en breekbaar, en maakt de kans op breuken groter.

Osteoporose komt meestal voor bij oudere volwassenen (boven de 50 jaar), maar het kan op elke leeftijd voorkomen. Volgens het National Institutes of Health hebben vrouwen meer kans op osteoporose dan mannen – ongeveer 1 op de 2 vrouwen krijgt het tijdens hun leven, tegenover 1 op de 4 mannen. Maar ook al komt osteoporose vaak voor, het is gedeeltelijk te voorkomen.

Osteoporose infographic

Wat veroorzaakt osteoporose?

r zijn veel factoren die bijdragen aan het risico op osteoporose – sommige kun je beheersen en andere niet. Leeftijd is één factor die je niet kunt beheersen – als we ouder worden, breken onze botten sneller af dan dat ze zichzelf weer kunnen opbouwen. Andere risicofactoren voor osteoporose zijn:

  • Erfelijkheid: Als iemand in je familie eerder osteoporose heeft gehad, loop je een groter risico om het zelf te ontwikkelen.
  • Geslacht: Vrouwen hebben meer kans dan mannen om osteoporose te ontwikkelen – ongeveer 1 op de 2 vrouwen krijgt het tijdens hun leven tegenover 1 op de 4 mannen. Dit komt doordat vrouwen over het algemeen minder botmassa hebben dan mannen. Bovendien leven vrouwen doorgaans langer dan mannen, wat betekent dat zij meer tijd hebben om hun botten te laten verslechteren naarmate zij ouder worden. 
  • Afkomst: Mensen met een lichte huidskleur en Aziaten lopen een groter risico op osteoporose dan mensen met een donkere huidskleur.
  • Botstructuur: Mensen met een kleiner postuur hebben een hoger risico op het ontwikkelen van artrose omdat ze over het algemeen minder botmassa hebben.

Symptomen

Osteoporose heeft vaak geen symptomen totdat een bot wordt gebroken. Daarom is het belangrijk om regelmatig de botdichtheid te laten testen als je risico loopt op deze aandoening. Enkele andere tekenen dat je osteoporose hebt, zijn onder meer:

  • Rugpijn 
  • Verlies van lengte na verloop van tijd 
  • Een gebogen houding 

Hoe is osteoporose te voorkomen? 

Gelukkig kun je stappen ondernemen om osteoporose te voorkomen of om de kans op te vermindere

1. Zorg voor voldoende calcium en vitamine D

Calcium is essentieel voor gezonde botten. Dat komt omdat het je lichaam helpt sterke botten op te bouwen en te behouden. Vitamine D is ook belangrijk omdat het je lichaam helpt calcium op te nemen. Zorg er dus voor dat je voldoende van beide voedingsstoffen binnenkrijgt door voedingsmiddelen als zuivelproducten, donkere bladgroenten en vis te eten. Indien nodig kunt je calcium en vitamine D ook via supplementen binnenkrijgen.

Zuivel producten

2. Regelmatig bewegen

Lichaamsbeweging is goed voor de algehele gezondheid, maar het is ook cruciaal voor het voorkomen van osteoporose. Lichaamsbeweging helpt namelijk bij de opbouw en het onderhoud van sterke botten. Streef naar minstens 30 minuten matige lichaamsbeweging per dag, zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Krachttraining is ook goed om osteoporose te voorkomen.

Wandelen

3. Rook niet

Roken is op vele manieren slecht voor de gezondheid, waaronder het verhogen van het risico op osteoporose. Dat komt omdat roken de hoeveelheid calcium in de botten vermindert en ook de aanmaak van nieuwe botcellen belemmert. Als je rookt, is stoppen met roken een van de beste dingen die je kunt doen voor de gezondheid van je botten – om nog maar te zwijgen van je algehele gezondheid. Er zijn veel middelen beschikbaar om te helpen bij het voorgoed stoppen met roken.

Roken

4. Beperk alcoholgebruik 

Te veel alcohol drinken kan ook leiden tot osteoporose. Dat komt omdat alcoholgebruik de opname van calcium in het lichaam belemmert en ook de uitscheiding van calcium in de urine verhoogt. Dus als je alcohol drinkt, doe dat dan met mate – niet meer dan één drankje per dag voor vrouwen of twee voor mannen.

Alcohol gebruik

Behandelingen voor osteoporose

Er bestaat geen genezing voor osteoporose, maar er zijn behandelingen beschikbaar die de progressie van de ziekte kunnen helpen voorkomen of vertragen. Deze behandelingen omvatten 

Medicijnen tegen verlies botdichtheid

Deze medicijnen kunnen het verlies van botdichtheid bij mensen met osteoporose stoppen of vertragen. Veel voorgeschreven medicijnen zijn bisfosfonaten en denosumab-injecties.

Hormoontherapie

Hormoontherapie kan een optie zijn voor postmenopauzale vrouwen met een hoog risico op breuken. Bij deze behandeling worden oestrogeen- of progesteronhormonen ingenomen om het botverlies te beperken. 

Conclusie

Osteoporose is een aandoening die ongeveer waardoor botten zwak worden en gemakkelijker breken. Het komt het meest voor bij oudere volwassenen (ouder dan 50 jaar), maar het kan op elke leeftijd voorkomen. Er zijn veel factoren die bijdragen aan het ontwikkelen van osteoporose. Sommige kun je zelf in de hand houden en andere niet. Ongeacht de risicofactoren, is osteoperoisis iets waar iedereen zich bewust van moet zijn als ze ouder worden.