Skip to content

Wat is osteopathie?

Osteopathie

Misschien heb je wel eens van osteopathie gehoord, maar weet je niet precies wat het is. Dat komt omdat osteopathie niet zo bekend is als andere medische praktijken. Osteopathie is een vorm van therapie die zich richt op het bewegen van het lichaam. Dit omvat de botten, spieren en bindweefsels. Het doel van osteopathie is om het bewegingsapparaat van het lichaam te optimaliseren, zodat het lichaam goed kan genezen. 

Wat doet een osteopaat

Osteopaten gebruiken verschillende technieken om het bewegingsapparaat te manipuleren. Dit kan het gebruik van zachte druk en stretches omvatten. Osteopaten kunnen ook gebruik maken van warmte- of koudetherapie, ultrageluid en massage. Osteopathie is een holistische benadering van de geneeskunde die zich richt op het hele lichaam, niet alleen op geïsoleerde delen. Dit betekent dat osteopaten bij hun behandeling rekening houden met iemands levensstijl, dieet en psychologische toestand. 

Osteopaten zijn getraind in zowel diagnose als behandeling. Ze beoordelen eerst de medische geschiedenis en de symptomen van de patiënt. Daarna voeren ze een lichamelijk onderzoek uit. Daarna ontwikkelen ze een behandelplan dat specifiek is voor de individuele patiënt.

Osteopaat

Hoe werkt osteopathie

Er zijn twee soorten osteopathische behandelingen: manipulatieve therapie en medische handelingen. Manipulatieve therapie bestaat uit manoeuvres die met de hand worden uitgevoerd om de pijn te verlichten, de functie te verbeteren en de genezing in het lichaam te bevorderen. Voorbeelden van manipulatieve therapie zijn masseren, rekken en mobiliseren van gewrichten en spieren.

De diensten van de arts worden verleend door artsen die een aanvullende opleiding in osteopathische principes en praktijken hebben gevolgd. De diensten kunnen bestaan uit het voorschrijven van medicatie, het bestellen van diagnostische tests en het doorverwijzen van patiënten naar andere specialisten indien nodig. 

Osteopathie behandelingen

Voorbeelden van aandoeningen die met osteopathie kunnen worden behandeld zijn: hoofdpijn, nekpijn, lage rugpijn, artritis, carpaal tunnel syndroom, spijsverteringsstoornissen, menstruatiepijn en stress gerelateerde aandoeningen zoals angst en slapeloosheid.

Osteopathische behandeling is uniek omdat het de hele persoon behandelt in plaats van alleen de symptomen van een ziekte of aandoening. Als je bijvoorbeeld binnenkomt met nekpijn, zal een osteopaat zich niet alleen richten op het verlichten van de pijn, maar ook kijken naar andere factoren zoals houding, werkgewoonten, dieet, enz. die kunnen bijdragen aan de nekpijn.

Osteopathie behandeling

Ontstaan van osteopathie

Osteopathie werd in 1874 opgericht door Dr. Andrew Taylor Still. Hij ontwikkelde deze praktijk na het aanschouwen van de beperkingen van de medische zorg in die tijd. Dr. Still geloofde dat het lichaam het vermogen had om zichzelf te genezen als het de juiste omstandigheden kreeg. Hij geloofde ook dat ziekten het gevolg waren van afwijkingen in het bewegingsapparaat. Daarom creëerde hij osteopathie als een manier om deze ziekten te behandelen door deze afwijkingen te corrigeren. 

Conclusie

Als je enige vorm van pijn of ongemak ervaart, overweeg dan een bezoek aan een osteopaat voor behandeling. Osteopaten richten zich op de behandeling van de hele persoon in plaats van alleen de symptomen, zodat je langdurige verlichting van jouw aandoening kunt krijgen. Er zijn twee soorten behandelingen mogelijk: manipulatieve therapie waarbij gebruik wordt gemaakt van hands-on technieken zoals masseren en stretchen; en medische behandelingen die worden uitgevoerd door artsen die een aanvullende opleiding hebben gevolgd in osteopathische principes en praktijken.