Skip to content

Wat is omzet?

Omzet

Als je een bedrijf begint of als je in de financiële sector werkt, dan heb je waarschijnlijk gehoord van ‘omzet’. Maar wat is omzet precies? In dit artikel zullen we een diepgaande uitleg geven over wat omzet betekent en hoe het invloed heeft op jouw bedrijf.

Wat omzet precies is

Omzet is een economische term die wordt gebruikt om de totale omzet van een bedrijf te beschrijven. De omzet wordt gemeten door de verkoop van goederen of diensten aan klanten tijdens een bepaalde periode. Omdat omzet zo’n belangrijke indicator is voor de financiële prestaties van een bedrijf, moet je vooral letten op hoeveel omzet je maakt en waarom.

Winkel omzet

Hoe meet je omzet?

Er zijn twee manieren waarop je de omzet van je bedrijf kunt meten. De eerste manier is door het bijhouden van alle verkopen en inkomsten die jouw bedrijf gedurende een bepaalde periode ontvangt. Dit wordt vaak uitgedrukt in termen van bruto-omzet, wat wil zeggen dat alle inkomsten worden meegewogen, ongeacht of er kosten aan verbonden zijn of niet. 

De tweede manier is door het bijhouden van alle verkopen exclusief kostenaftrekken. Dit staat bekend als nettomarge, wat meestal lager is dan bruto-omzet omdat er verschillende soorten kostenaftrekken in rekening worden gebracht, zoals salarissen, huur enzovoorts.

Omzet meten

Conclusie

Hoewel sommige mensen denken dat omzet alleen maar iets met financiën te maken heeft, kan het ook andere indicatoren voor succes tonnen. Bijvoorbeeld, als jouw bedrijfsomzet steeds hoger wordt terwijl de kostenaftrekken relatief laag blijven, dan betekent dat dat jouw bedrijf groei doormaakt en winst maakt. Aan de andere kant kan eenzelfde analyse laten zien dat als jouw bruto-omzet laag blijft terwijl de overheadkosten aftrekken hoog blijven, er mogelijk problemen binnenshuis zijn die dringend opgelost moeten worden. Door deze analyses te doornemen kun je beter begrijpen hoe goed jouw bedrijf presteert en waar eventuele problemen liggen die opgelost moeten worden. Kort samengevat; omzet geeft niet alleen informatie over financiën, maar ook over strategisch management!