Skip to content

Wat is OCD?

OCG
We hebben allemaal gehoord van OCD, maar weten eigenlijk niet precies wat het is. OCD wordt gekenmerkt door extreme obsessies die mensen aan hun handelingen binden. In dit artikel zullen we eens een kijkje nemen om te begrijpen wat OCD is en hoe het je leven beïnvloedt. 

Wat betekent OCG en wat is het?

OCD staat voor Obsessief-Compulsieve Stoornis (Obsessive Compulsive Disorder), en het is een angststoornis die gekenmerkt wordt door opdringerige gedachten (obsessies) die leiden tot repetitief gedrag (compulsies). Mensen met OCD hebben moeite deze obsessies en compulsies onder controle te houden, wat veel tijd in beslag kan nemen en het dagelijks leven kan verstoren.

Symptomen van OCD

Mensen met OCD ervaren vaak intense angst of zorgen in verband met hun obsessies. Ze kunnen bijvoorbeeld bang zijn voor besmetting door ziektekiemen of vuil, of ze kunnen obsessief de behoefte voelen om dingen op een bepaalde manier te organiseren. De dwang die met deze angst samenhangt kan bestaan uit het herhaaldelijk wassen van handen, of het nauwkeurig ordenen van spullen. Andere dwangmatigheden zijn tellen, dingen meerdere keren controleren, woorden in stilte in je hoofd herhalen, en het zoeken naar geruststelling.

OCD gaat verder dan alleen maar perfectionisme of iets extra vaak schoonmaken. Als iemand OCD heeft, betekent dit dat er onwillekeurige gedachten zijn waar de persoon geen controle over heeft. Deze gedachten kunnen iemand bang maken of zelfs paniek veroorzaken, waardoor hij of zij gedwongen wordt om bepaalde handelingen uit te voeren om een gevoel van rust te verkrijgen. Dit wordt ook wel ‘rituelen’ genoemd en kan variëren van handwas tot herhaaldelijk tellen of knipperen met de ogen. Deze rituelen kunnen tijdelijk helpen, maar ze bieden meestal geen langetermijnoplossing voor het probleem.

OCG symptomen

Behandelingsmethoden voor OCD

Hoewel er geen volledige genezing voor OCD bestaat, zijn er veel behandelmethoden beschikbaar om mensen te helpen hun symptomen te beheersen en een normaal leven te leiden. Laten we enkele van de meest gebruikte behandelmethoden voor OCD eens nader bekijken.

Cognitieve Gedragstherapie (CGT)

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een van de meest gebruikte behandelingen voor OCD. Dit type therapie richt zich op het veranderen van negatieve gedachten en gedragingen in meer positieve, waardoor obsessieve gedachten en dwangmatig gedrag verminderen. CGT omvat exposure and response prevention (ERP), wat inhoudt dat iemand wordt blootgesteld aan de triggers of situaties die zijn angst oproepen en vervolgens strategieën leert om met deze triggers om te gaan zonder zijn toevlucht te nemen tot zijn dwangmatige gedrag.

Medicatie

Medicatie kan ook gebruikt worden om OCD te behandelen in combinatie met andere therapieën zoals CGT. Veel voorgeschreven medicijnen voor OCD zijn selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s), tricyclische antidepressiva, monoamine-oxidaseremmers (MAO-remmers), antipsychotica en benzodiazepinen. Deze medicijnen werken door de chemie in de hersenen te veranderen om de symptomen die met OCD samenhangen, zoals angst of depressie, te verminderen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om voortdurend medicijnen in te nemen om de symptomen na verloop van tijd effectief te beheersen.

Alternatieve therapieën

Naast traditionele behandelingen zoals CGT en medicatie zijn er ook alternatieve therapieën die gebruikt kunnen worden om OCD te behandelen. Voorbeelden van deze therapieën zijn mindfulness-gebaseerde cognitieve therapie, hypnose, yoga, biofeedback, acupunctuur, muziektherapie, kunstzinnige therapie, therapie met behulp van dieren, en veranderingen in levensstijl zoals lichaamsbeweging en dieetaanpassingen. Hoewel deze alternatieve therapieën op zichzelf misschien geen volledige verlichting van de symptomen van OCD bieden, kunnen ze helpen bij het aanvullen van traditionele behandelmethoden voor degenen die ze nuttig vinden.

OCD mindfullness

OCD kan een verwoestende aandoening zijn die het leven van mensen op veel verschillende manieren beïnvloedt; het hoeft je echter niet te definiëren of je levenskwaliteit voor altijd te beperken. Met behulp van verschillende behandelmethoden zoals cognitieve gedragstherapie (CGT), medicatiebeheer, en alternatieve therapieën zoals yoga of kunstzinnige therapie-is het mogelijk om je symptomen effectief te beheersen en weer een normaal leven te leiden! Als je denkt dat je misschien OCD hebt of als je je zorgen maakt over de geestelijke gezondheid van iemand anders, is het belangrijk dat je meteen professionele hulp zoekt.

Conclusie

Als je denkt dat je last hebt van obsessief-compulsieve stoornis, zoek dan hulp bij een psycholoog of psychiater die je kan helpen bij het vinden van de juiste behandeling voor jouw specifieke situatie. Onderzoek naar manieren waarop je dagelijkse routine kunt verbeteren en werk aan coping-vaardigheden zoals mediteren of ademhalingsoefening om stressvolle situaties beter aan te kunnen. Door de juiste hulp te zoeken en hieraan hard te werken, kun jij hopelijk terug in controle over je leven!