Skip to content

Wat is NFC?

NFC

Je hebt waarschijnlijk al gehoord van de term “NFC”, maar je weet misschien niet precies wat het is of hoe het werkt. NFC is een technologie die draadloze datakoppelingen maakt tussen twee apparaten die in de buurt van elkaar staan. Het is een betrouwbaar, beveiligd communicatieprotocol dat gebruikt wordt voor koppeling en transacties tussen twee apparaten die zich op korte afstand van elkaar bevinden. Laten we eens kijken naar wat NFC precies is en waarvoor het gebruikt kan worden.

Wat betekent NFC

NFC staat voor Near Field Communication. Het is een draadloze communicatietechnologie met kort bereik waarmee twee apparaten kunnen communiceren en informatie uitwisselen als ze zich in elkaars nabijheid bevinden.

Hoe werkt NFC

NFC is een technologie die draadloze data-overdracht mogelijk maakt tussen twee apparaten die zich in de buurt van elkaar bevinden. De technologie werkt door middel van magnetische velden en radiofrequenties om informatie over te dragen tussen twee apparaten die in de buurt van elkaar staan. De afstand tussen de apparaten kan variëren van gemiddeld 4 centimeter tot ongeveer 20 centimeter, afhankelijk van hun positie ten opzichte van elkaar.

Hoe werkt NFC

Waarvoor wordt NFC gebruikt?

NFC staat voor Near Field Communication. Dit is een draadloze communicatiemethode die werkt op korte afstand (1,5 cm tot 4 cm). De technologie maakt gebruik van magnetische velden om gegevens te verzenden tussen twee apparaten. Wat uniek is aan de technologie is dat deze bestandsoverdracht energie-efficiënt is; er wordt geen energie verbruikt als twee apparaten niet met elkaar in contact staan. 

Aangezien NFC draadloos werkt, betekent dit dat u geen fysieke verbinding met een ander apparaat of een netwerk nodig hebt om informatie te delen. De technologie maakte het mogelijk om betalingstransacties te verwerken zonder kaarten of contant geld te gebruiken. Het was ook mogelijk om informatie te delen tussen apparaten door ze simpelweg bij elkaar te houden, zoals documenten, muziekbestanden, foto’s of video’s. 

De technologie maakte ook het mogelijk om verbinding te maken met andere slimme apparaten die overal ter wereld zijn uitgerust met NFC-chipmodules, zoals smartphones, tablets of zelfs speelgoed zoals Nintendo Amiibo’s. Door de toepassing van NFC-technologie kunnen consumenten hun apparaat bij elkaar houden en verbinding maken met andere apparaten op korte afstand (1 -4 cm) voor gegevensuitwisseling. Daarnaast wordt NFC ook gebruikt in toegangscontrolesystemen voor gebouwen, hotels en openbare plaatsensystemen (OPK), waardoor consumentengebruikers hun toegangsrechten kunnen verifiëren via hun mobielapparaat.

NFC Amiibo

Verschillende soorten NFC tags en lezers

NFC-tags zijn kleine chips die op allerlei oppervlakken geïntegreerd kunnen worden. Ze worden meestal gebruikt in combinatie met een NFC-lezer, waarmee je informatie kunt lezen die opgeslagen is in de chip. De tags komen in verschillende formaten, waaronder kaarten, stickers en sleutelhangers. Ook zijn er speciale tags die waterdicht of bestand tegen hoge temperaturen zijn, ideaal voor toepassingen buitenshuis of in industriële omgevingen. 

Om informatie uit een NFC-tag te halen heb je een lezer nodig. Dit kan eenvoudig worden ingesteld als een extern apparaat of als onderdeel van een mobiel apparaat zoals een smartphone of tablet. Er zijn ook draadloze leesapparaten die bedoeld zijn voor toepassing binnenshuis, zoals deurtoegangssystemen waarvan de gegevens met behulp van NFC-technologie worden ingelezen. Veel bedrijven gebruiken ook RFID-lezers (Radio Frequency Identification), wat vergelijkbaar is met NFC maar langer bereik heeft en meer gegevens kan verwerken. 

Hoewel er verschillende soorten NFC-tags en lezers op de markt beschikbaar zijn, betekent dat niet dat elke tag op elke lezer werkt, soms moet je speciale hardware aanschaffen om toegang te krijgen tot bepaalde taggegevens. Bovendien is niet elke tag compatibel met alle andere apparatuur; controleer daarom altijd of jouw tags geschikt zijn voor jouw apparatuur voordat je ze aanschaft. Als je advies nodig hebt over welke tags en lezers het beste bij jouw specifieke behoeften passen, neem dan contact op met je vertrouwde leverancier. Met de juiste hardware ben je goed op weg om optimaal gebruik te maken van de voordelige technologie van Near Field Communication.

NFC betalen

Conclusie

In essentie maakt NFC het mogelijk om draadloze gegevens te verzenden en te ontvangen binnen een kort bereik en biedt het veel verschillende manieren om informatie te delen met andere apparaten. Door dit toe te laten extra veiligheid toe te voegen aan online transacties, betalingstransacties en toegangscontrolesystemen is de populariteitrde technologienog steeds aan hetgroeien. Als je meer wilt weten over Near Field Communication, raadpleeg dan onze website voor meer informatie!