Skip to content

Wat is monogamie?

Monogamie

Monogame relaties zijn relaties waarbij twee mensen beloven bij elkaar te blijven en geen andere romantische of seksuele interacties aan te gaan met iemand anders. Dit is een verbintenis die wordt aangegaan tussen twee toestemmende volwassenen en is gebaseerd op vertrouwen en respect voor elkaar. Veel stellen kiezen ervoor om monogaam te zijn, maar het is belangrijk om de basis te begrijpen van wat monogamie werkelijk betekent. Laten we eens kijken naar wat het is, wat het niet is, en waarom het voor veel paren werkt.

Wat is monogaam

Monogamie is een relatievorm waarbij twee mensen zich verplichten om exclusief met elkaar om te gaan. Dit betekent dat ze geen enkele vorm van fysieke of emotionele intimiteit zullen aangaan met iemand anders buiten de relatie. Monogamie betekent ook dat beide partijen afspreken hun beloften aan elkaar zonder aarzeling na te komen. Dit type relatie vereist veel vertrouwen en communicatie van beide partijen om succesvol te kunnen blijven werken.

Monogamie liefde

Wat monogamie niet is

Het is belangrijk op te merken dat er verschillende vormen van relaties bestaan, zoals open relaties of polygamie, wat verwarrend kan zijn voor iemand die de verschillen tussen hen allemaal niet begrijpt. Open relaties houden in dat meer dan twee mensen, meestal drie of meer, intieme activiteiten met elkaar ondernemen, terwijl ze toch hun eigen individuele leven behouden buiten de groepsdynamiek. Polygamie houdt in dat één persoon meerdere huwelijkscontracten aangaat met meerdere partners tegelijk. In beide gevallen worden ze niet als monogaam beschouwd, omdat er meer dan twee mensen tegelijk intieme activiteiten met elkaar ondernemen.

Waarom het voor veel paren werkt

Voor veel paren helpt monogaam zijn om vertrouwen tussen hen op te bouwen en stelt hen in staat om een diepere band te hebben dan wanneer ze een ander soort relatiedynamiek zoals een open relatie of polygamie zouden aangaan. 

Monogaam zijn helpt ook elke partner te beschermen tegen schade door de kans op het oplopen van een SOA/STI als gevolg van het hebben van meerdere partners te verminderen. 

Uiteindelijk stelt een monogame levensstijl paren in staat om zich echt met elkaar te verbinden op een emotioneel niveau zonder zich zorgen te maken over mogelijke drama’s die samenhangen met het betrekken van meer mensen in hun intieme leven buiten het primaire partnerschap dat ze met elkaar delen. 

Monogame relatie

Conclusie

Monogamie kan een geweldige manier zijn voor paren om hun band te versterken en sterke banden tussen elkaar te creëren zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over mogelijke drama’s die samenhangen met het betrekken van anderen in hun intieme leven buiten het primaire partnerschap dat ze onderling delen. Hoewel er sommigen zijn die zich ongemakkelijk voelen bij deze levensstijl vanwege religieuze overtuigingen of persoonlijke voorkeuren, kan het heilzaam zijn voor degenen die er troost in vinden als het goed wordt gedaan. Met respect en communicatie van beide betrokken partijen omdat het diepere verbindingen mogelijk maakt door middel van vertrouwensvolle en liefdevolle relaties die bovenal zijn gebaseerd op wederzijds begrip en waardering voor elkaar!