Skip to content

Wat is matineus?

Matineus

Wat is matineus? Dit is een vraag die veel mensen zich afvragen, en niet zonder reden. Matineus is een term die de laatste jaren meer en meer opduikt, maar wat betekent het? We leggen het je uit!

Wat betekent matineus en waar komt het vandaan

Het woord matineus is afgeleid van het Franse woord matin, dat ochtend betekent. Matineus is een Nederlandse vertaling van het Franse matineux. Matin’ is afgeleid van het Latijnse woord voor ‘morgen’, of ‘van de morgen’.

Het woord ‘matineus’ heeft eigenlijk twee betekenissen:

  • Gewend om vroeg op te staan: Een matineus persoon is iemand die gewoonlijk vroeg op staat, of dit gewend is.
  • Vroeg plaatsvindend: Bijvoorbeeld een matineuze voorstelling. Hierbij wordt een voorstelling bedoelt die in de vroege ochtend plaatsvindt.
Matineus vroeg opstaan

Hoe wordt matineus in verschillende contexten gebruikt

Het woord matineus wordt op twee verschillende manieren gebruikt. Het kan verwijzen naar een persoon die gewend is vroeg op te staan, of het kan een evenement beschrijven dat overdag plaatsvindt.

Matineus in de context van een persoon

Wanneer matineus wordt gebruikt om een persoon te beschrijven, betekent dit meestal dat hij iemand is die vroeg opstaat of eraan gewend is dat te doen. Dit kan zijn omdat hij een baan heeft die vroeg op de dag begint, of omdat hij het gewoon fijn vindt om vroeg op te staan en de dag te beginnen.

Matineus in de context van een evenement

Wanneer matineus wordt gebruikt om een evenement te beschrijven, betekent dit dat het evenement overdag plaatsvindt, meestal in de namiddag. Dit kan een voorstelling van een toneelstuk of film zijn, of gewoon een filmticket dat wordt aangeboden tegen een gereduceerde prijs voor vertoningen overdag. 

In Noord-Amerika wordt matineus vaak geassocieerd met kinderentertainment, omdat ze meestal goedkoper zijn dan avondvoorstellingen en gezinnen de kans geven om samen van voorstellingen en films te genieten. Veel theaters bieden ook speciale matinee prijzen voor schoolgroepen. 

Matineus evenement

Voorbeelden van zinnen

Hier zijn enkele voorbeelden van ‘matineus’ in gebruik:

“Ik ben geen ochtendmens, dus opstaan voor het werk is altijd een strijd voor mij. Ik ben zeker niet matineus!”

“De matineuze voorstelling van het toneelstuk werd afgelast vanwege het slechte weer.”

“Op zaterdagochtend zijn we naar de nieuwe Disneyfilm geweest. Het was leuk om van de matineuze prijs te profiteren.”

Conclusie

Dus, wat is matineus? Het is een woord dat is afgeleid van het Franse matin, dat ochtend betekent. Matineus is de Nederlandse vertaling van matin. Het woord matineus heeft twee betekenissen: het kan verwijzen naar iemand die gewoonlijk vroeg opstaat, of het kan een gebeurtenis beschrijven die overdag plaatsvindt.