Skip to content

Wat is Magsafe?

Magsafe

MagSafe is een door Apple ontwikkelde oplaadconnector die wordt gebruikt op bepaalde Apple-apparaten. De connector bestaat uit een magnetische ring die aan het apparaat wordt bevestigd en een kabel die het apparaat met de voedingsadapter verbindt. MagSafe werd in 2006 geïntroduceerd bij de release van de MacBook Pro, en wordt nu gebruikt op de MacBook Air, iPad Pro en iPhone 12-modellen.

Voordelen van Magsafe

Magsafe is ontworpen met het oog op veiligheid. De magnetische verbinding voorkomt struikel gevaar en schade aan het apparaat als het per ongeluk van het bureau of de tafel wordt getrokken. De magneet is ook sterk genoeg om de lader aangesloten te houden tijdens normaal gebruik, maar kan gemakkelijk worden losgemaakt met een lichte ruk. Dit maakt het gemakkelijk om los te koppelen indien nodig, en betekent ook dat je je geen zorgen hoeft te maken over het beschadigen van de poort van jouw apparaat als je per ongeluk aan het snoer trekt.

Een ander voordeel van MagSafe is dat je jouw apparaat kunt opladen zonder dat je de oplaadpoort hoeft uit te lijnen met de voedingsadapter. Dit kan vooral handig zijn bij weinig licht, of wanneer je je apparaat probeert op te laden terwijl je het gebruikt. Plaats de connector gewoon in de buurt van de oplaadpoort en hij klikt vast door de magneet. 

Magsafe op iPhone

Compatibiliteit

MagSafe is compatibel met alle MacBook Pro-modellen die sinds 2006 zijn uitgebracht, alle MacBook Air-modellen die sinds 2008 zijn uitgebracht, alle iPad Pro-modellen die sinds 2015 zijn uitgebracht en alle iPhone 12-modellen die sinds 2020 zijn uitgebracht. Als je een van deze apparaten hebt, kun je een MagSafe-oplader gebruiken om het apparaat op te laden. MagSafe-opladers zijn verkrijgbaar bij Apple en bij andere retailers. 

Tips om je magsafe adapter in goede staat te houden

Houd het schoon

Zorg ervoor dat je de magsafe-aansluiting op jouw apparaat en lader regelmatig schoonmaakt met een zachte, droge doek. Dit helpt voorkomen dat vuil zich ophoopt, waardoor de aansluiting los kan raken.

Vermijd gebruik bij extreme temperaturen

Magsafe is ontworpen voor gebruik bij gematigde temperaturen. Vermijd gebruik bij extreme kou of hitte, omdat dit de magsafe-connector of het snoer kan beschadigen.

Zorg ervoor dat je het snoer niet buigt of verdraait

Buigen of draaien van het magsafe-snoer kan de interne draden beschadigen, waardoor de verbinding losraakt of zelfs breekt. Als je de lader moet verplaatsen, zorg er dan voor dat je de magsafe-aansluiting zo vasthoudt dat alleen het koord beweegt.

Gebruik geen niet-goedgekeurde opladers

Gebruik alleen opladers die speciaal zijn ontworpen voor magsafe. Als je een algemene oplader gebruikt, kan de magsafe-connector beschadigd raken en vervalt mogelijk je garantie. Magsafe-opladers zijn verkrijgbaar bij Apple en andere winkels.

Berg de oplader veilig op als je hem niet gebruikt

Als je jouw magsafe-oplader niet gebruikt, kun je deze het beste op een veilige plaats bewaren waar hij niet beschadigd raakt. Laat hem niet in de open lucht liggen waar er op gestapt of gestoten kan worden. Een goede optie is om hem in dezelfde tas te bewaren als je apparaat, zodat hij altijd beschikbaar is wanneer je hem nodig hebt.

Magsafe oplader

Conclusie

MagSafe is een magnetische oplaadconnector ontwikkeld door Apple. Hij wordt gebruikt op bepaalde Apple-apparaten, waaronder MacBooks, iPads en iPhones. MagSafe werd in 2006 geïntroduceerd en blijft een van de nuttigste uitvindingen van Apple.