Skip to content

Wat is longcovid?

Longcovid

Wat is longcovid? Dat is een vraag die veel mensen zich stellen nu de pandemie langzaam achter de rug is. Laten we eens nader bekijken wat longcovid is en hoe het ons beïnvloedt.

Wat is longcovid en wat zijn de symptomen van het virus

Longcovid is een longinfectie veroorzaakt door het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2). Dit virus is verantwoordelijk voor de uitbraak van ademhalingsziekte, “coronavirusziekte 2019” (COVID-19) genoemd, die in december 2019 in China begon. Longcovid wordt ook wel post-covid genoemd omdat het gaat om blijvende klachten na een corona besmetting. 

De symptomen van longcovid omvatten:

  • Hoesten
  • Koorts
  • Kortademigheid
  • Pijn op de borst
  • Vermoeidheid

In ernstige gevallen kan longcovid leiden tot longontsteking. Vroegtijdige diagnose en behandeling van longcovid is van cruciaal belang om ernstige gezondheidscomplicaties te voorkomen. 

Vermoeidheidsklachten

Hoe wordt longcovid behandeld en wat is de prognose voor degenen die het virus oplopen?

Er is geen specifieke behandeling voor longcovid. De behandelingen die er zijn, zijn gericht op het verlichten van de symptomen en het ondersteunen van de ademhaling.

De prognose voor mensen die longcovidose oplopen, hangt af van de ernst van de ziekte. De meeste mensen herstellen binnen een paar weken van het virus, maar sommige mensen kunnen langdurige gevolgen ondervinden (bekend als “longcovid”), zoals vermoeidheid, angst en ademhalingsmoeilijkheden.

Als je denkt dat je longcovid hebt, is het belangrijk dat je medische hulp zoekt.

Helpt vaccinatie tegen longcovid?

In de essentie helpt vaccinatie niet direct tegen longcovid. Uit onderzoek is wel gebleken dat vaccinatie ervoor zorgt dat mensen minder ziek worden van een corona infectie. Dit zorgt ervoor dat de kans verkleind wordt om ernstige longcovid klachten over te houden.

Hoe lang bestaat COVID-19 al en waar komt het vandaan

Het eerste geval van COVID werd in december 2019 in China gemeld. Het virus zou afkomstig zijn van een markt in Wuhan, China waar levende dieren werden verkocht. Het is nog steeds niet duidelijk hoe het virus zich precies van dieren naar mensen heeft verspreid.

Sindsdien heeft het virus zich over de hele wereld verspreid en een wereldwijde uitbraak van de ademhalingsziekte veroorzaakt. In juni 2020 waren er wereldwijd meer dan 7 miljoen bevestigde gevallen van COVID-19 en meer dan 400.000 sterfgevallen.

Conclusie

Longcovid is wanneer klachten van een corona besmetting nog na 12 weken van kracht zijn. Er is geen specifieke behandeling voor de ziekte, maar er zijn behandelingen beschikbaar om de symptomen te verlichten en de ademhaling te ondersteunen. Vaccinatie helpt niet direct tegen longcovid, maar kan de kans op de ziekte wel verminderen.