Skip to content

Wat is libido?

Libido

Heb je je ooit afgevraagd waarom je plotseling geen interesse meer hebt in seks? Je bent niet alleen. Verlies van libido is een veel voorkomend probleem dat zowel mannen als vrouwen in elke fase van hun leven kan treffen. Maar wat is het precies?

Wat is libido en waarom is het belangrijk?

Libido wordt vaak aangeduid als geslachtsdrift of seksueel verlangen. Het is de biologische kracht die ons drijft om seksueel genot te zoeken en ons voort te planten. Libido wordt bepaald door een complex samenspel van psychologische, fysieke en sociale factoren.

Zo kunnen onze geestelijke gezondheid, stressniveaus, hormoonniveaus, relatiestatus en algemeen welzijn allemaal van invloed zijn op ons libido. Het libido schommelt gedurende ons leven en er is geen ‘normaal’ niveau van seksueel verlangen. Sommige mensen zijn van nature meer seksueel ingesteld dan anderen, en dat is prima!

Belang van libido

Je libido op natuurlijke wijze verhogen

Er zijn veel mogelijke oorzaken van een laag libido, maar er zijn ook een aantal dingen die je kunt doen om je libido op natuurlijke wijze te verhogen 

  • Krijg meer slaap: Slaap is cruciaal voor de algehele gezondheid en het welzijn, en het kan ook invloed hebben op je libido. Een gebrek aan slaap kan leiden tot vermoeidheid, wat het seksuele verlangen kan verminderen. Probeer elke nacht zeven tot acht uur te slapen.
  • Verminder stress: Stress kan een belangrijke libidokiller zijn. Als je je gestrest voelt, probeer dan wat ontspanningstechnieken zoals yoga of meditatie. Je kunt ook proberen wat “me-time” in te plannen om dingen te doen die je een goed gevoel geven.
  • Eet een gezond: Gezond eten is belangrijk om je libido op een natuurlijke wijze op pijl te houden. 

Medische aandoeningen

Er zijn verschillende medische aandoeningen die een laag libido kunnen veroorzaken. Als je je zorgen maakt over je verlies van interesse in seks, is het altijd het beste om met een arts of zorgverlener te praten. Zij kunnen eventuele onderliggende medische oorzaken uitsluiten en advies geven over hoe je je libido kunt stimuleren.

Conclusie

Verlies van libido is een veelvoorkomend probleem dat veel verschillende oorzaken kan hebben. Als je je zorgen maakt over verlies van interesse in seks, praat dan met een arts of zorgverlener. Zij kunnen eventuele onderliggende medische oorzaken uitsluiten en advies geven over hoe je jouw libido kunt stimuleren. Er is geen ‘normaal’ niveau van seksueel verlangen, dus maak je geen zorgen als je niet zo seksueel actief bent als sommige van je vrienden of familieleden. We hebben allemaal verschillende niveaus van libido!