Skip to content

Wat is Lean?

Lean

Je hebt waarschijnlijk al eens van Lean gehoord, maar je weet misschien niet zeker wat het is of hoe het een bedrijf kan helpen. Lean is een methode voor het stroomlijnen van bedrijfsprocessen om verspilling te elimineren en de efficiëntie te maximaliseren. In dit bericht geven we je een kort overzicht van Lean en hoe je het in een bedrijf kunt toepassen.

Wat is Lean en wat zijn de voordelen?

In een notendop gaat Lean over het stroomlijnen van processen om verspilling te elimineren en de efficiëntie te maximaliseren. Het doel is om met minder middelen meer waarde voor klanten te creëren. Om dit te doen, moet je de stappen in het proces identificeren die waarde toevoegen en de stappen elimineren die geen waarde toevoegen.

Er zijn een paar verschillende hulpmiddelen die je kunt gebruiken om je hierbij te helpen, maar het belangrijkste hulpmiddel is de waardestroomkaart. Dit hulpmiddel helpt je het proces te visualiseren, zodat je kunt zien waar de waarde wordt toegevoegd en waar er mogelijkheden voor verbetering zijn.

Zodra je de gebieden hebt geïdentificeerd waar je kunt verbeteren, moet je veranderingen gaan aanbrengen. Dit kan een moeilijk proces zijn omdat het vereist dat je de manier waarop je dingen altijd heb gedaan, moet veranderen. Maar als je concurrerend wilt blijven, is het noodzakelijk. Het goede nieuws is dat er genoeg middelen zijn om je te helpen bij deze overgang.

De voordelen van lean manufacturing

Er zijn veel voordelen van lean manufacturing, maar de de belangrijkste is dat je met minder middelen meer waarde kunt creëren voor klanten. Dit betekent dat je geld en tijd kunt besparen terwijl je toch een product of dienst van hoge kwaliteit levert.

Bovendien kan lean manufacturing je helpen met:

  • De kwaliteit te verbeteren 
  • Doorlooptijden verminderen 
  • De flexibiliteit verhogen 
  • Inventaris verminderen 
  • De veiligheid verbeteren 
  • En nog veel meer!
Lean principes proces infographic

Hoe lean toepassen in een bedrijf?

De beste manier om te leren hoe je lean in een bedrijf kunt toepassen is door een lean consultant te zoeken. Die kan je helpen de lean principes te begrijpen en je laten zien hoe je ze in een bedrijf kunt toepassen. Er zijn ook tal van boeken en online bronnen die je kunnen helpen leren over lean.

Zodra je een goed begrip hebt van lean, moet je beginnen met het aanbrengen van veranderingen. Dit kan in het begin moeilijk zijn, maar als je volhoudt, zul je resultaten zien. De sleutel is om kleine stapjes te nemen en niet te veel tegelijk te doen. Je moet geduldig en volhardend zijn als je wilt dat lean een succes wordt in een bedrijf.

Tools en technieken

Er zijn veel lean tools en technieken die je kunt gebruiken om processen te stroomlijnen. Enkele van de populairste lean tools zijn:

  • 5S: Dit is een eenvoudig hulpmiddel dat je helpt een werkruimte te organiseren zodat je efficiënter kunt werken.
  • Value stream mapping: Dit hulpmiddel helpt je het proces te visualiseren zodat je kunt zien waar waarde wordt toegevoegd en waar er mogelijkheden voor verbetering zijn.
  • Kaizen: Dit is een Japans woord dat “voortdurende verbetering” betekent Kaizen draait om het regelmatig aanbrengen van kleine veranderingen om de kwaliteit van een product of dienst te verbeteren.
Lean value stream mapping

Lean en Lean Six Sigma

Lean en Lean Six Sigma worden vaak verward omdat ze op elkaar lijken. Zowel Lean als Lean Six Sigma gaan over het stroomlijnen van processen, maar er zijn enkele belangrijke verschillen.

Lean is meer gericht op het elimineren van verspilling en het maximaliseren van efficiëntie. Lean Six Sigma is een meer gestructureerde aanpak die gegevens gebruikt om gebieden voor verbetering te identificeren.

De essentie

Lean is een methode voor het stroomlijnen van bedrijfsprocessen om verspilling te elimineren en de efficiëntie te maximaliseren. Het doel is meer waarde te creëren voor klanten met minder middelen. Om dit te doen, moet je de stappen identificeren in een proces en dan manieren vinden om degene die geen waarde toevoegen te elimineren.

Lean Six Sigma is een meer gestructureerde aanpak die gegevens gebruikt om verbeterpunten vast te stellen. Het doel is defecten te verminderen en de kwaliteit te verbeteren. Daartoe worden lean tools en technieken gebruikt om processen te stroomlijnen.

Zowel Lean als Lean Six Sigma kunnen worden gebruikt om de kwaliteit te verbeteren en de kosten te verlagen. Lean manufacturing helpt je meer waarde te creëren voor klanten met minder middelen, terwijl lean six sigma gegevens gebruikt om fouten te verminderen en de kwaliteit te verbeteren. Door zowel lean manufacturing als lean six sigma te gebruiken, kun je de beste resultaten voor een bedrijf bereiken.

Lean toepassen

De geschiedenis van Lean

Lean heeft zijn wortels in het Toyota Productiesysteem, dat in de jaren vijftig werd ontwikkeld door Taiichi Ohno. Het doel van dit systeem was het elimineren van verspilling en het maximaliseren van de efficiëntie in het productieproces. Na verloop van tijd werden de lean principes overgenomen door andere industrieën buiten de productie, zoals gezondheidszorg, bouw en software ontwikkeling.

De toekomst van lean

De lean principes zijn voortdurend in ontwikkeling, en er worden steeds nieuwe tools en technieken ontwikkeld. Naarmate de lean-beweging blijft groeien, beginnen steeds meer bedrijven de lean-principes toe te passen. Dit komt omdat lean een aantal voordelen biedt die een bedrijf kunnen helpen succesvoller te zijn.

In de toekomst zal lean blijven groeien in populariteit en meer mainstream worden. Meer bedrijven zullen de lean principes overnemen, en lean zal een integraal onderdeel worden van het zakendoen.

Conclusie

Als je op zoek bent naar manieren om een bedrijf te stroomlijnen en verspilling te elimineren, is Lean een geweldige plek om te beginnen. Door gebruik te maken van hulpmiddelen zoals waardestroomkaarten kun je gebieden identificeren die voor verbetering vatbaar zijn en veranderingen aanbrengen die waarde toevoegen voor klanten. Lean implementeren kan een uitdaging zijn, maar het is de moeite waard als je concurrerend wilt blijven in de huidige markt.