Skip to content

Wat is Keti Koti?

Keti Koti

Elk jaar wordt de feestdag Keti Koti gevierd. Deze feestdag herdenkt de afschaffing van de slavernij in Nederland in 1863. Slavernij was eeuwenlang een onderdeel van het Nederlandse leven, en pas toen abolitionisten lawaai begonnen te maken, kwam er verandering. Keti koti is een tijd om stil te staan bij die geschiedenis, en om ons te verbinden tot het bestrijden van racisme en discriminatie in alle vormen.

Wat is keti koti en waarom wordt het gevierd?

Keti koti is een feestdag die wordt gevierd in Nederland, Suriname en Curaçao. Het herdenkt de dag waarop de slavernij in die landen werd afgeschaft. Keto koti wordt gevierd op 1 juli in Suriname, 1 augustus in Nederland, en 5 december in Curaçao. 

Wat betekent Keti Koti

Het woord keti koti komt uit de Afrikaanse taal Twi en betekent “gebroken ketting”. Keti koti betekent letterlijk “het doorsnijden van de ketting” in het Papiamentu, een van de talen die in Suriname worden gesproken.

Keti koti is een belangrijke feestdag omdat het men herinnert aan de strijd van hun voorouders en hoe ver zij als volk zijn gekomen. Het is een tijd om de vrijheid te vieren en degenen te herdenken die ervoor hebben gevochten.

Gebroken ketting slavernij

Wat zijn enkele tradities

Er zijn vele keti koti tradities, maar enkele van de meest populaire zijn:

  • Het eten van keti koti voedsel: Er zijn veel traditionele keti koti gerechten, zoals roti, Curaçao-stijl kip en rijst, en pinda (pindasoep).
  • Luisteren naar keti koti muziek: Er is een speciaal soort muziek genaamd keti koti liedjes die vaak worden gespeeld tijdens keti koti vieringen.
  • Het dragen van keti koti kleuren: De kleuren van keti koti zijn rood, zwart en wit. Deze kleuren vertegenwoordigen het bloed vergoten door slaven, de duisternis van de slavernij en de zuiverheid van de vrijheid.
  • Versieren met bloemen: Bloemen worden vaak gebruikt om keti koti vieringen te versieren omdat ze de schoonheid van vrijheid vertegenwoordigen.
  • Vliegers oplaten: Vliegers worden gevlogen tijdens keti koti vieringen omdat ze de vrijheid van de ziel vertegenwoordigen.

Dit zijn slechts enkele van de vele keti koti tradities die over de hele wereld worden gevierd. Keti koti is een tijd om het verleden te herdenken, het heden te vieren en vooruit te kijken naar de toekomst.

Vlieger

Welk voedsel wordt gegeten

  • Er zijn vele keti koti gerechten, maar enkele van de meest populaire zijn:
  • Roti: Roti is een soort platbrood dat populair is in Suriname en Nederland. Het wordt gemaakt met bloem, water en olie.
  • Curaçao stijl kip en rijst: Dit gerecht wordt gemaakt met kip, rijst, tomatensaus en kruiden. Het is een populair keti koti gerecht in Curaçao.
  • Pindasoep: Pindasoep is een traditioneel keti koti gerecht in Suriname. Het wordt gemaakt met pinda’s, groenten en kruiden.
Keti Koti gerecht

Conclusie

Keti koti is een feestdag die wordt gevierd in Nederland, Suriname en Curaçao. Het herdenkt de dag waarop de slavernij in die landen werd afgeschaft. Keto koti wordt gevierd op 1 juli in Suriname, 1 augustus in Nederland en 5 december in Curaçao keti koti betekent “gebroken ketting” Keti koti betekent letterlijk “het doorsnijden van de ketting” in het Papiamentu, een van de talen die in Suriname worden gesproken. keti koti is een belangrijke feestdag omdat het herinnert aan de strijd van hun voorouders en hoe ver zij als volk zijn gekomen.