Skip to content

Wat is keratine?

Keratine

Ben je bekend met keratine en wat het voor je haar doet? Zo niet, dan ben je niet de enige! Veel mensen weten niet dat keratine een belangrijk bestanddeel is van gezond haar. Simpel gezegd is keratine een eiwit dat van nature voorkomt in ons haar, onze huid en onze nagels. Het helpt de buitenste laag van ons haar te beschermen tegen schade door de omgeving en geeft ons haar zijn kracht en elasticiteit. Maar wat gebeurt er als onze natuurlijke hoeveelheid keratine afneemt? Laten we eens kijken hoe we dit essentiële eiwit kunnen vervangen om onze lokken er weelderig uit te laten zien.

Waarom hebben we keratine nodig

Meestal moeten we de keratine in ons haar aanvullen door dagelijkse activiteiten zoals föhnen of steilen met hitte-instrumenten. Als we ons haar blootstellen aan deze hoge temperaturen, verlaat veel van de keratine de cuticula (het buitenste deel) van elke haarlok. Na verloop van tijd kan dit droogheid en pluizigheid veroorzaken, wat leidt tot gespleten haarpunten en breuk. Daarom is het zo belangrijk om waar mogelijk beschermende stylingtechnieken te gebruiken!

Keratine behandelingen

Keratine behandelingen zijn bedoeld om de verloren eiwitten in je haarschubben te vervangen en tegelijkertijd vocht in te brengen. De behandeling werkt door de strengen te bedekken met een speciale formule die diep in de schilferlaag doordringt en zich bindt aan je bestaande proteïnen. Dit helpt beschadigde gebieden te herstellen en sluit vocht in elke streng in, zodat je haar er gezonder en gladder uitziet dan ooit tevoren!

Keratine behandeling

Wat kan ik verwachten van een keratinebehandeling?

Het eerste wat je opvalt als je een van deze apps gebruikt is hun gebruikersinterface. WhatsApp heeft een eenvoudig en rechtlijnig ontwerp waardoor het gemakkelijk te gebruiken is. Telegram daarentegen heeft een moderner en verfijnder uiterlijk dat voor sommige gebruikers aantrekkelijker kan zijn. Het heeft ook stickers, GIF’s en andere leuke functies die je gesprekken kunnen opleuken.

Voor- en nadelen van een keratinebehandeling

Er zijn verschillende voordelen van een keratinebehandeling, van verbeterde handelbaarheid en glans tot minder kroezen en breken. Het is echter belangrijk om de voor- en nadelen af te wegen voordat je een behandeling ondergaat. Keratinebehandelingen kunnen bijvoorbeeld duur zijn, en het kan zijn dat je je moet verplichten tot regelmatige onderhoudsbezoeken om je haar er op zijn best uit te laten zien. Sommige mensen maken zich ook zorgen over mogelijke gezondheidsrisico’s in verband met het formaldehyde dat bij sommige soorten keratinebehandelingen wordt gebruikt.

Over het geheel genomen is keratine een essentieel eiwit voor gezond haar dat we af en toe moeten aanvullen door behandelingen of beschermende stylingtechnieken. Met de juiste verzorging kun je genieten van gladde, glanzende lokken die lang meegaan.

Voor en nadelen keratine

Samenstelling van keratine

Keratine bestaat uit lange keten moleculen die aminozuren bevatten. De samenstelling van deze moleculen varieert afhankelijk van het soort keratine, maar alle soorten hebben een hoog zwavelgehalte en zijn zeer goed bestand tegen beschadiging door hitte en andere elementen. Daarom werkt het zo goed als beschermende barrière voor ons haar. 

Kortom, keratine speelt een essentiële rol om ons haar gezond te houden en er op zijn best uit te laten zien. Als je weet wat voor behandeling je nodig hebt, en de mogelijke risico’s ervan begrijpt, kun je een weloverwogen beslissing nemen over het al dan niet ondergaan van een keratinebehandeling.

Alfa keratine

Alfa-keratine is een type eiwit dat in veel dieren voorkomt, ook in mensen. Het bestaat uit lange-keten moleculen die zijn opgebouwd uit aminozuren en een hoog zwavelgehalte bevatten. Alfa keratine moleculen worden vooral gevonden in de buitenste laag van de huid, nagels en haar, waar ze stevigheid en vorm geven aan deze structuren. In het haar vormt alfa-keratine een beschermende barrière die vocht binnenhoudt en schade door hitte en andere elementen voorkomt.

Beta keratine

Beta keratine is een ander type eiwit dat ook in alle dieren voorkomt. Beta keratine verschilt van alfa keratine omdat het elastischer en zachter is dan zijn tegenhanger. Het geeft flexibiliteit aan de structuur waarin het zich bevindt, zonder afbreuk te doen aan sterkte of stabiliteit. Bij mensen is bèta-keratine vooral te vinden in de binnenste lagen van onze huid en nagels, waar het helpt deze te beschermen tegen externe factoren als vocht en warmte.

Samenstelling keratine

Conclusie

Concluderend zijn keratinebehandelingen een uitstekende manier om verloren eiwitten in je lokken aan te vullen als gevolg van dagelijkse activiteiten zoals föhnen of platstrijken. Ze bieden tal van voordelen zoals gladdere lokken met minder springerige haren, verbeterde kruldefinitie en langduriger hydratatie – en dat alles zonder agressieve chemicaliën of dure salonbezoeken! Dus als je hebt getwijfeld of een Keratine behandeling iets voor jou is – wij denken dat het het proberen waard is! Je lokken zullen je later dankbaar zijn!