Skip to content

Wat is introvert?

Introvert

Ben je ooit in een kamer vol mensen geweest en heb je je overweldigd gevoeld? Breng je je avonden liever alleen door met Netflix kijken of een boek lezen? Zo ja, dan ben je misschien een introvert! Nu steeds meer van ons, onze eigen persoonlijkheid gaan begrijpen, is het belangrijk om het verschil te weten tussen extravert of introvert zijn. Laten we eens nader bekijken wat het betekent om introvert te zijn.

Wat betekent introvert zijn?

Eenvoudig gezegd betekent introvert zijn dat je energie uit jezelf haalt. Terwijl extraverte mensen energie krijgen door bij andere mensen te zijn, vinden introverte mensen dat te veel sociale interactie vermoeiend kan zijn. Dat betekent niet dat introverte mensen niet graag tijd doorbrengen met anderen – ze hebben alleen wat tijd nodig om zich daarna op te laden.

Hoe weet ik of ik introvert ben?

Als je resoneert met de volgende tekenen, dan is de kans groot dat je een introvert bent: 

 • Je voelt je uitgeput nadat je tijd hebt doorgebracht met grote groepen mensen 
 • Je hebt de neiging na te denken voordat je spreekt 
 • Je brengt graag tijd alleen door 
 • Je verkiest één-op-één gesprekken boven groepsgesprekken 
 • Je voelt geen druk om het leven van het feest te zijn 
 • Je voelt je soms uitgeput na te lange interactie met andere mensen 

Dat iemand introvert is, betekent niet dat hij niet in staat is om in grote groepen te spreken, het betekent alleen dat hij daarna wat tijd nodig heeft om te ontspannen en tot rust te komen. Het betekent ook niet dat alle introverten verlegen zijn – velen zijn prima in staat om met andere mensen te praten en om te gaan als ze genoeg tijd krijgen. De sleutel is het begrijpen van je eigen grenzen en je sociaal niet te veel uit te sloven.

Kenmerken introvert

Zijn er voordelen aan introvert zijn?

Ja! Hoewel de maatschappij geneigd is extraversie te waarderen, zijn er talrijke voordelen verbonden aan introvert zijn. In feite zijn veel beroemde ondernemers geïdentificeerd als introverten – denk aan Bill Gates, Mark Zuckerberg en JK Rowling! Dit komt omdat veel van de kwaliteiten die samenhangen met introvert zijn kunnen leiden tot groot succes in het bedrijfsleven. 

Deze kwaliteiten omvatten: 

 • Goede luistervaardigheden 
 • Vermogen om zich langere tijd te concentreren zonder afgeleid te worden
 • Grondigheid bij het voltooien van taken 
 • Vermogen om kalm te blijven onder druk 
 • Inzichtelijk en creatief denken
Introvert tijd voor jezelf

Het verschil tussen introvert en extravert

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige mensen energie lijken te krijgen van grote mensenmassa’s en anderen liever uit de schijnwerpers blijven? Hoewel er geen pasklaar antwoord is, is het waarschijnlijk dat de persoon die je beschrijft ofwel introvert ofwel extravert is. Maar wat zijn precies de verschillen tussen deze twee persoonlijkheidstypen? Laten we dat eens uitzoeken!

Introverten vs. Extraverten

Op een basisniveau zijn introverten mensen die geneigd zijn hun energie te halen uit solitaire activiteiten, terwijl extraverten hun energie halen uit sociale interactie. Dit betekent niet dat introverte mensen niet graag bij mensen zijn, of dat extraverte mensen niet graag alleen zijn. Het betekent alleen dat elk type persoon verschillende niveaus van stimulans nodig heeft om zich energiek en betrokken bij het leven te voelen.    

Het belangrijkste verschil tussen een introvert en een extravert ligt in de manier waarop ze informatie verwerken. Introverte mensen hebben de neiging om contemplatief te zijn en dingen te overdenken voordat ze spreken of actie ondernemen, terwijl extraverte mensen de neiging hebben om snel te handelen en meer risico’s te nemen. Dit betekent dat een introvert er langer over kan doen dan een extravert om met antwoorden of oplossingen te komen, maar ook grondiger kan zijn in zijn denken. Aan de andere kant kan een extravert in een situatie springen zonder er volledig over na te denken, maar sneller met creatieve oplossingen komen dan een introvert.

Een ander belangrijk verschil tussen deze twee persoonlijkheidstypen is hoe ze met anderen omgaan. Introverte mensen geven meestal de voorkeur aan rustige omgevingen waar ze zich ongestoord op hun gedachten kunnen concentreren, terwijl extraverte mensen vaak gedijen in luide en sociale omgevingen waar er veel mogelijkheden zijn voor conversatie en verbinding. Toch kunnen beide persoonlijkheden veel baat hebben bij een gezonde balans van sociale interactie en tijd voor zichzelf, het hangt er maar van af welk soort omgeving het beste bij hen past. 

Concluderend, er is geen goede of foute manier om introvert of extravert te zijn – en iedereen heeft een unieke combinatie van eigenschappen die hem bijzonder en interessant maakt. Inzicht in je eigen persoonlijkheidstype kan je helpen inzicht te krijgen in hoe je met de wereld om je heen omgaat en hoe je het beste uit elke situatie kunt halen! Of je je nu identificeert als introvert of extravert (of ergens daartussenin!), inzicht in je persoonlijkheidstype zal je helpen weloverwogen beslissingen te nemen over welke activiteiten je waarschijnlijk de meeste energie en betrokkenheid geven!

introvert sociaal vermoeid

Tips voor een introverte levensstijl

Ben jij een introvert? Zo ja, dan ben je niet alleen. Als introvert kan het moeilijk zijn om evenwicht in je leven te vinden. Je kunt het gevoel hebben dat je voortdurend worstelt om overeind te blijven in een wereld die gericht is op extraverten. Maak je echter geen zorgen, er zijn veel tips en trucs die het leven voor introverten gemakkelijker kunnen maken. Hier zijn een paar van mijn favorieten!

Maak tijd voor jezelf

Een van de belangrijkste dingen die introverten zouden moeten doen is tijd voor zichzelf nemen. Dit kan betekenen dat je je losmaakt van technologie of dat je ergens heen gaat waar het rustig is om te ontspannen en op te laden. Een pauze nemen van je gewone routine kan je helpen de mentale helderheid en energieboost te geven die je nodig hebt om je dag met gemak door te komen.

Vind je stam

Het kan moeilijk zijn om met extraverte mensen om te gaan als je meer introvert van aard bent. Daarom is het belangrijk om je “stam” te vinden, een groep mensen met dezelfde interesses en waarden als jij. Dit kan een plaatselijke steungroep zijn, een online gemeenschap, of zelfs maar één goede vriend die echt begrijpt hoe het is om introvert te zijn in de wereld van vandaag.

Accepteer je introversie

Het kan gemakkelijk zijn om te wensen dat we extroverter waren, maar uiteindelijk is het belangrijk om te onthouden dat onze unieke kwaliteiten deel uitmaken van wat ons maakt tot wie we zijn! In plaats van te proberen in de mal van iemand anders te passen, omarm je introversie en gebruik die als brandstof voor creativiteit, probleemoplossing en zelfreflectie.

Een introverte levensstijl leiden hoeft niet overweldigend of isolerend te zijn, er zijn eenvoudige stappen die je dagelijks kunt nemen die het leven als introvert gemakkelijker maken! Door tijd voor jezelf te nemen, je stam te vinden en je uniciteit te accepteren.

Conclusie

Van Steve Jobs en JK Rowling tot Bill Gates en Mark Zuckerberg, succesvolle ondernemers zijn er in alle soorten en maten! Maar als het erop aankomt, hebben ze één ding gemeen: ze worden vaak geïdentificeerd als ‘introvert’. Dus als je op zoek bent naar manieren waarop je je persoonlijkheidstype kunt gebruiken om zakelijk succes te boeken, vergeet deze eigenschap dan niet! Onthoud dat er weliswaar bepaalde voordelen verbonden zijn aan het introvert zijn, maar dat deze voordelen op de tweede plaats komen, ten eerste en vooral, omarm wie jij bent! Vergeet niet eerst voor jezelf te zorgen, zodat je daarna beter voor anderen kunt zorgen!