Skip to content

Wat is een internist?

Internist

Een internist is een arts die gespecialiseerd is in de diagnose en behandeling van volwassenen. Internisten worden ook wel algemene interne geneeskunde artsen genoemd. Zij verlenen eerstelijnszorg en zijn opgeleid om een breed scala aan ziekten bij volwassenen te diagnosticeren en te behandelen.

Als je erover denkt om internist te worden, vraag je je waarschijnlijk af wat het beroep inhoudt en of het wel bij je past. In dit artikel geven we je een kort overzicht van wat internisten doen en enkele voor- en nadelen van de baan. Lees verder voor meer informatie.

Wat doen internisten?

Internisten zijn verantwoordelijk voor het diagnosticeren en behandelen van een breed scala aan volwassen ziekten. Zij verlenen eerstelijnszorg en zijn vaak het eerste contactpunt van de patiënt met de gezondheidszorg. Internisten kunnen ook betrokken zijn bij preventieve zorg, zoals screening op kanker of cholesterol. Daarnaast kunnen internisten zorg verlenen aan patiënten met chronische ziekten, zoals diabetes of hartziekten.

De specifieke taken van een internist variëren per praktijksetting. Een internist die in een ziekenhuis werkt kan bijvoorbeeld meer tijd besteden aan rondes dan een internist met een privépraktijk. Alle internisten hebben echter een aantal gemeenschappelijke taken, zoals het afnemen van een medisch dossier, het doen van lichamelijk onderzoek, het bestellen van laboratoriumonderzoeken, het stellen van diagnoses en het opstellen van behandelplannen.

Werkzaamheden van een internist

Het belang in de medische zorg

Internisten zijn essentieel in de medische zorg. Zij verlenen eerstelijnszorg en zijn vaak het eerste contact van de patiënt met de gezondheidszorg. Internisten kunnen ook betrokken zijn bij preventieve zorg, zoals screening op kanker of cholesterol. Daarnaast kunnen internisten zorg verlenen aan patiënten met chronische ziekten, zoals diabetes of hartziekten.

Zonder internisten zou de medische gemeenschap niet goed functioneren. Internisten spelen een essentiële rol bij de diagnose en behandeling van een breed scala aan volwassen ziekten. Zij bieden essentiële zorg voor patiënten en helpen de medische gemeenschap soepel te laten functioneren.

Belang van een internist

Voor- en nadelen van internist zijn

Zoals elke baan heeft een internist voor- en nadelen. Enkele voordelen van de baan zijn:

Je kunt een flexibel carrièrepad hebben. Internisten kunnen in verschillende omgevingen werken, waaronder ziekenhuizen, klinieken, privépraktijken en onderzoeksinstellingen. Dit betekent dat je jouw carrière kunt afstemmen op een specifieke interesses en doelen 

Je kunt een divers patiëntenbestand hebben. Omdat internisten volwassenen van alle leeftijden behandelen, krijg je de kans om te zorgen voor patiënten met een breed scala aan medische aandoeningen. Dit kan je baan interessanter en lonend maken.

Er zijn echter ook enkele nadelen om te overwegen voordat je internist wordt, zoals 

Je moet een langdurig opleidings- en trainingsproces doorlopen. Het duurt meestal ten minste 11 jaar om internist te worden.

Je zult dagelijks met zieke patiënten moeten omgaan. Als je het niet prettig vindt om met zieke patiënten te werken of regelmatig bloed of verwondingen te zien, dan is internist misschien niet de juiste keuze voor jou.

Conclusie

Je weet nu wat een internist is en doet. Internist worden is een grote beslissing, maar het kan een zeer lonende carrière zijn.