Skip to content

Wat is IMAX?

IMAX

Als je ooit in een bioscoop bent geweest, is de kans groot dat je een IMAX-scherm hebt gezien. Maar wat is IMAX precies en waarom is het zo populair? In dit artikel kijken we naar de geschiedenis van IMAX en hoe het het meest gebruikte formaat is geworden voor Hollywood-kaskrakers.

De geschiedenis van IMAX

IMAX werd in 1967 opgericht door een Canadees team van filmmakers die een grotere en meer meeslepende filmervaring wilden creëren. Het eerste IMAX-theater werd gebouwd in Ontario, Canada, en sindsdien is het bedrijf uitgebreid tot meer dan 1200 schermen in 75 landen over de hele wereld. 

IMAX bioscoop

Verschil tussen IMAX en normale films

Hoewel IMAX-schermen steeds gewoner worden, zijn ze nog steeds niet zo wijdverbreid als traditionele bioscopen. IMAX-films zijn doorgaans ook duurder dan traditionele films, maar bieden een veel meer meeslepende en unieke ervaring. IMAX is perfect voor wie een unieke filmervaring wil.

Terwijl traditionele bioscopen schermen hebben van 12 tot 30 meter breed, kunnen IMAX-schermen 45 meter breed zijn. Dit geeft het publiek een veel intensere ervaring, die thuis niet te evenaren is.

Waarom is IMAX zo populair?

Naast het grote scherm staat IMAX ook bekend om zijn geavanceerde geluidssysteem. Met tientallen luidsprekers rondom het theater biedt IMAX een werkelijk omhullende audio-ervaring die het publiek nog dieper in de film brengt.

Een ander groot verkoopargument voor IMAX is de exclusieve inhoud. Om die enorme schermen te kunnen vullen, hebben IMAX-theaters films nodig die speciaal zijn geformatteerd voor hun unieke displaysysteem. Dit betekent dat het publiek vaak wordt getrakteerd op speciale beelden of uitgebreide scènes die ze nergens anders kunnen zien. 

IMAX camera

Conclusie

IMAX heeft een lange weg afgelegd sinds de oprichting in 1967. Wat begon als een klein Canadees bedrijf is nu uitgegroeid tot een wereldwijde krachtpatser met meer dan 1200 schermen in 75 landen. Dankzij het grote scherm en het ultramoderne geluidssysteem is IMAX het formaat bij uitstek geworden voor Hollywood-kaskrakers. Als je nog geen IMAX-film hebt gezien, ga er dan zeker een bekijken – je zult niet teleurgesteld zijn!