Skip to content

Wat is een hittegolf

Hittegolf

Een hittegolf is een langdurige periode van extreem warm weer, die vaak gepaard gaat met een hoge luchtvochtigheid. Hittegolven kunnen gevaarlijk zijn omdat ze kunnen leiden tot uitdroging, hitte-uitputting en een hitteberoerte. Bovendien zijn ouderen en jonge kinderen gevoeliger voor de gevolgen van hittegolven.

De oorzaken van een hittegolf

Hittegolven treden op wanneer een hogedruksysteem een gebied binnenkomt en warme lucht dicht bij het aardoppervlak vasthoudt. Dit kan in elk seizoen gebeuren, maar komt het meest voor in de zomermaanden. Hittegolven duren meestal enkele dagen, hoewel ze soms weken of zelfs maanden kunnen duren.

Hoewel hittegolven een natuurlijk fenomeen zijn, worden ze steeds frequenter en intenser als gevolg van klimaatverandering. Dit geldt met name in stedelijke gebieden, waar het “stedelijk hitte-eiland”-effect de temperaturen zelfs nog hoger maakt dan anders het geval zou zijn.

Wanneer spreken we van een hittegolf

Om een langdurige warme periode daadwerkelijk een hittegolf te kunnen noemen, moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan:

  • De hitte duurt minimaal 5 dagen
  • De maximaal temperatuur moet minimaal 25grade bereiken
  • Op minimaal 3 van de 5 dagen moet het zelfs tropisch warm worden. Dat betekent minimaal 30grade.
Hittegolf strand

Hoe blijf je veilig tijdens een hittegolf

Wanneer de temperatuur stijgt en de luchtvochtigheid benauwend wordt, is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om veilig en gezond te blijven. Hier zijn enkele tips om koel en comfortabel te blijven – en hittegerelateerde klachten te voorkomen – tijdens een hittegolf.

Drink eerst veel vocht, ook als je geen dorst hebt. Water is het beste, maar als je veel sport of veel zweet, kunnen drankjes met elektrolyten helpen om verloren vocht te vervangen. Vermijd cafeïnehoudende dranken, die uitdroging kunnen veroorzaken.

Ten tweede, blijf zoveel mogelijk op plaatsen met airconditioning. Als uw huis geen airconditioning heeft, ga dan naar een bibliotheek, winkelcentrum of andere openbare plaats. Neem om de paar uur een pauze van de hitte door minstens 20 minuten naar binnen te gaan.

Ten derde, kleed je naar het weer. Draag lichtgekleurde, losse kleding en draag een hoed of pet om je hoofd te beschermen tegen de zon.

Airco

Conclusie

Kortom, een hittegolf is een periode van te warm weer die een bedreiging kan vormen voor de gezondheid. Hittegolven worden gekenmerkt door hoge temperaturen en gaan vaak gepaard met een hoge luchtvochtigheid. Hittegolven kunnen ernstige gevolgen hebben, waaronder uitdroging, hitte-uitputting en zelfs de dood.