Skip to content

Wat is hetero?

Hetero

De term “hetero” is een overkoepelende term die gebruikt wordt voor mensen die zich identificeren als heteroseksueel, wat betekent dat ze zich uitsluitend aangetrokken voelen tot leden van het andere geslacht. Deze definitie bestaat al eeuwen, maar is de laatste jaren steeds belangrijker geworden nu steeds meer mensen hun eigen seksualiteit en geaardheid zijn gaan begrijpen. Dus, wat betekent het precies om hetero te zijn?

Oorsprong van het woord "Hetero"

Het woord “heteroseksueel” werd voor het eerst gebruikt in 1892 door de Duitse seksuoloog Karl Maria Kertbeny. Hij gebruikte deze term om de seksuele geaardheid te beschrijven van mensen die zich alleen aangetrokken voelen tot leden van het andere geslacht. Deze definitie is in de loop der tijd grotendeels onveranderd gebleven en wordt tegenwoordig algemeen aanvaard als wetenschappelijke definitie.

Het woord “heteroseksueel” is afgeleid van het Griekse woord “heteros”, dat “ander” of “anders” betekent. Deze term werd gebruikt om seksuele aantrekking en/of verlangen te beschrijven naar mensen met wie men nog niet vertrouwd is, in het bijzonder die van een ander geslacht dan zichzelf.

Hetero vs Heteroseksualiteit

Het is belangrijk om het verschil op te merken tussen hetero- en heteroseksueel zijn. Hoewel de termen op het eerste gezicht op elkaar lijken, hebben ze eigenlijk heel verschillende betekenissen. Hetero zijn impliceert dat iemand zich uitsluitend aangetrokken voelt tot leden van het andere geslacht, terwijl heteroseksueel zijn verwijst naar iemands geslachtsidentiteit. Met andere woorden, een heteroseksuele vrouw kan zich uitsluitend aangetrokken voelen tot mannen, maar ze kan zich ook identificeren als genderfluïde of genderqueer.

Hetero geaardheid

Andere definities van hetero

Naast de traditionele definitie kan de term “hetero” ook in verschillende contexten gebruikt worden. Sommige mensen gebruiken het bijvoorbeeld als overkoepelende term voor iedereen die zich niet identificeert als LGBTQ+. Anderen gebruiken het als een manier om specifiek te verwijzen naar cisgender (niet-trans) heteroseksuele mensen. Weer anderen gebruiken het woord “hetero” als synoniem voor conventioneel of traditioneel, zoals wanneer iemand het heeft over een “hetero baan” of een “hetero huwelijk” 

Tenslotte zijn er mensen die het woord “hetero” gewoon gebruiken als omschrijving voor iemand die geen homo is, ongeacht zijn werkelijke geaardheid of geslachtsidentiteit. 

Conclusie

Uiteindelijk kan de definitie van hetero variëren, afhankelijk van de context en persoonlijke voorkeur. De meeste mensen zijn het er echter over eens dat het vooral verwijst naar mensen die zich uitsluitend aangetrokken voelen tot leden van het andere geslacht en zich als zodanig identificeren. Maar hoe je het ook definieert, het is belangrijk dat we elkaars individuele identiteit en seksuele geaardheid respecteren, of we nu hetero zijn of niet!