Skip to content

Wat is een hattrick? 

Hattrick

Heb je ooit iemand horen praten over een “hattrick” en je afgevraagd wat dat betekende? Een hattrick is een indrukwekkende prestatie in de sport, meestal verwijzend naar wanneer een speler drie doelpunten maakt in één wedstrijd. Het is ook een oud spreekwoord dat al bestaat sinds het midden van de 19e eeuw. In dit artikel bekijken we wat een hattrick is, wat de oorsprong ervan is, en hoe het zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld.

Wat een hattrick is 

In de meeste sporten verwijst de uitdrukking “hattrick” naar een speler die drie doelpunten maakt in één wedstrijd. Maar afhankelijk van de sport of zelfs de competitie zijn er verschillende definities van wat een hattrick is. In cricket bijvoorbeeld is een hattrick wanneer een bowler drie wickets neemt met opeenvolgende leveringen. Bij ijshockey betekent het drie doelpunten maken in één periode of in de hele wedstrijd. En in de Major League Soccer (MLS) kan het verwijzen naar drie doelpunten of het assisteren bij drie doelpunten tijdens dezelfde wedstrijd.

Voetbal hattrick

Oorsprong van de term 

De uitdrukking “hattrick” stamt uit het cricket in het midden van de 19e eeuw. Volgens de legende gaf de Britse goochelaar John Henry Anderson zijn publiek gratis hoeden als hij bepaalde magische trucs kon uitvoeren (vandaar “hattrick”). De term werd uiteindelijk overgenomen door cricketspelers en journalisten, die hem begonnen te gebruiken om aan te geven wanneer bowlers drie wickets namen met opeenvolgende leveringen tijdens een wedstrijd. Een veel indrukwekkender prestatie dan de goocheltrucs van Anderson! 

Evolutie van hattricks 

Zoals eerder gezegd is de definitie van hattrick in de loop der tijd geëvolueerd, afhankelijk van welke sport je speelt/kijkt en in welke competitie je speelt/kijkt. In 1864 bijvoorbeeld, toen de uitdrukking voor het eerst werd bedacht door Britse journalisten die cricketwedstrijden versloegen, kregen alleen bowlers het predikaat hattrick, omdat ze meerdere wickets namen met opeenvolgende leveringen. Een veel moeilijkere prestatie dan 3 doelpunten maken bij voetbal of hockey! Tegenwoordig wordt een hattrick in de meeste sporten echter gezien als het feit dat een individuele speler 3 keer scoort in één wedstrijd, ongeacht zijn positie of het soort doelpunt/assist 

Cricket hattrick

Conclusie

Hat tricks hebben een lange weg afgelegd sinds ze meer dan 150 jaar geleden voor het eerst werden geassocieerd met bowlers die meerdere wickets namen met opeenvolgende leveringen tijdens cricketwedstrijden! Tegenwoordig worden ze in alle takken van sport toegepast, waarbij individuele sporters binnen één wedstrijd 3 keer kunnen scoren, ongeacht hun positie of het soort doelpunt/assist die ze hebben gemaakt. Hoewel de regels kunnen verschillen afhankelijk van de sport of competitie waaraan je deelneemt/kijkt, valt niet te ontkennen dat het bereiken van een hattrick altijd een indrukwekkende prestatie is!