Skip to content

Wat is een Genogram?

Genogram

Misschien heb je de term “genogram” eerder gezien en je afgevraagd wat het betekent. Een genogram is gewoon een stamboom die extra informatie bevat naast de namen en data van je voorouders. Genogrammen gaan drie generaties terug, maar sommige mensen voegen informatie toe over verder weg gelegen familieleden. Genogrammen kunnen worden gebruikt voor onderzoek, om meer te weten te komen over jouw familiegeschiedenis, of gewoon om jouw uitgebreide familie beter te leren kennen. Hier is een kort overzicht van wat je moet weten over genogrammen.

Welke informatie is opgenomen in een genogram?

Een genogram bevat meestal de volgende informatie over elke persoon 

  • Geboortedatum
  • Datum van overlijden (indien van toepassing)
  • Plaats van geboorte
  • Plaats van overlijden (indien van toepassing) 
  • Huwelijksdatum(s) 
  • Datum echtscheiding (indien van toepassing) 
  • Beroep 
  • Bereikt onderwijsniveau 
  • Informatie over de gezondheid 

Je kunt ook andere belangrijke details toevoegen, zoals of iemand geadopteerd is, zijn religieuze overtuiging of opmerkelijke prestaties. Als je eenmaal besloten hebt welke informatie je wilt opnemen, is het tijd om te beginnen met het opsporen van jouw stamboom.

Genogram voorbeeld

Hoe maak je een Genogram

Er zijn een paar verschillende manieren om een genogram te maken. Als je er een met de hand wilt maken, heb je een groot stuk papier nodig en pennen of potloden in verschillende kleuren. Begin met het tekenen van een horizontale lijn over het midden van het papier. Deze stelt je kernfamilie voor, de mensen die het dichtst bij je staan, inclusief je ouders, broers en zussen en kinderen . Zorg ervoor dat er aan weerszijden van de lijn genoeg ruimte is voor alle relevante details. Voeg vervolgens vanaf deze lijn takken naar beneden toe voor elke generatie terug die je wilt opnemen. Als je nieuwe takken toevoegt, zorg er dan voor dat je ze labelt met de juiste naam en datum. Voeg tenslotte alle andere relevante details over elke persoon toe. Vergeet niet extra lijnen of symbolen toe te voegen om zaken als huwelijken, scheidingen, adopties, enzovoort aan te geven.

Als met de hand tekenen je te veel werk lijkt, zijn er ook talloze bouwsoftwareprogramma’s beschikbaar waarmee je gemakkelijk digitale genogrammen kunt maken. Programma’s als SmartDraw en Visio bieden sjablonen en intuïtieve drag-and-drop tools waarmee je eenvoudig professioneel ogende genogrammen kunt maken, zelfs als je geen ervaring hebt met ontwerpsoftware. En als je eenmaal klaar bent met het maken van je genogram, kun je met de meeste programma’s je werk eenvoudig delen met anderen door het te exporteren als een afbeeldingsbestand of PDF-document. Dus of je nu kiest voor ouderwets werken met pen en papier of de kracht van technologie gebruikt, het maken van een genogram is gemakkelijker dan je denkt.

Familie geschiedenis

Veel gebruikte symbolen

Als je je genogram hebt gemaakt, is het tijd om symbolen toe te voegen. Deze symbolen worden gebruikt om verschillende familierelaties en -dynamieken visueel weer te geven. Een mannensymbool wordt bijvoorbeeld gebruikt voor mannen en een vrouwensymbool voor vrouwen. Een cirkel met een “X” geeft iemand aan die overleden is. Een vierkant met een streep erdoor wijst op een scheiding of scheiding. Een volle cirkel wordt gebruikt voor iemand die getrouwd is, terwijl een lege cirkel staat voor iemand die single is. En een ruit kan worden gebruikt voor elk type relatie dat niet onder de andere symbolen valt. Door deze symbolen en labels op je genogram te gebruiken, heb je in een mum van tijd een goed leesbare visuele weergave van je familiegeschiedenis! 

Zoals je ziet, hoeft het maken van een genogram niet ingewikkeld of tijdrovend te zijn. Met slechts een paar eenvoudige stappen en wat basiskennis over welke informatie je moet opnemen, wordt het maken van een gedetailleerd beeld van jouw stamboom gemakkelijker dan ooit tevoren!

Conclusie

Hoe je het ook maakt, een genogram kan een ongelooflijk nuttig hulpmiddel zijn om meer te weten te komen over je familiegeschiedenis en over jezelf. Dus stof die oude fotoalbums af, stel je grootouders wat vragen en begin vandaag nog met het opsporen van je stamboom. Wie weet welke interessante verhalen en wetenswaardigheden je onderweg zult ontdekken?